in ,

Siapa Kata Jual Char Kuey Teow Di Jalanan Tak Boleh Kaya-Raya?

4 Tips membangunkan bisnes makanan di jalanan. ( Pengalaman sendiri )

Sebelum itu eloklah saya memperkenalkan diri sekali lagi. Nama saya Ikram Al Banjari, saya seorang usahawan sepenuh masa. Sekarang ini menjalankan beberapa jenis perniagaan dalam sektor berlainan.

Salah satu perniagaan berasaskan makanan yang saya bangunkan ialah Tudia Char Kuey Teow. Ini cuma bisnes jalanan, warung buka tutup di tepi jalan, bukan sebuah restoran.

Baiklah, sebelum saya menulis lebih panjang. Mari kita tanya diri sendiri dahulu. Mengapa kita mahu memulakan bisnes makanan di jalanan ?

Sudah ada jawapan ? Tak apa, simpan sahaja untuk diri sendiri, saya tak mahu tahu pun. Jawapan saya ?

” Saya mahu bisnes ini berkembang di jalanan supaya ada pendapatan hari-hari ”

Sebab apa mesti di jalanan ? Mengapa tidak buka restoran sahaja ?

” Orang Malaysia suka Street food. Pada hemat masyarakat, street food adalah sedap dan murah. Street food disediakan fresh dan panas-panas di situ juga ”

Ini mengurus persepsi namanya. Pelanggan hanya membeli sesuatu dengan persepsi yang mereka nampak. Boleh ikut setakat ni ?

Ok baik, mari masuk ke bab seterusnya. Apabila kita membuka bisnes warung jalanan. Sila beri perhatian kepada 4 poin berikut. Ini sangat penting.

1. Pilih menu yang semua orang tahu.

Mengapa kami memilih Char Kuey Teow ? Ini menu masakan popular yang semua orang tahu. Belum ada lagi manusia yang datang bertanya apa itu Char Kuey Teow.

Cuma kami buat sedikit kelainan pada penampilan. Ini adalah kosmetik makanan yang menguntungkan. Sebagai contoh, kami tambah ketam, sotong dan udang galah sebagai side dish.

2. Betul-betul buat untuk orang makan.

Bila kita buat makan, buatlah betul-betul. Pilih bahan yang berkuali dan segar sahaja. Usah ulang pakai barang-barang yang cepat rosak. Memasaklah dengan ikhlas dan senang hati.

Apabila masakan kita dihidangkan kepada pelanggan, mereka boleh tahu kita buat sekadar but atau betul-betul buat untuk bagi dia makan. Kalau nak main-main, jangan berniaga. Kesian pelanggan kita.

3. Jaga kebersihan secara menyeluruh.

Ini bab paling ringan dan mudah terabai. Pastikan semua pekerja termasuk kita mendapatkan suntikan khas bagi penyedia makanan di klinik berdekatan. Pastikan keadaan dapur dan perkakas selalu bersih dan dicuci.

Pastikan juga semua bahan mentah dibersihkan betul-betul sebelum digunakan. Kebersihan kita dan warung kita adalah lambang kebersihan makanan kita.

4. Bina jenama dan tonjolkan kredibiliti.

Usah ingat berniaga di jalanan tidak perlu penonjolan jenama. Kredibiliti bisnes kita sangat penting. Gunakan konsep dan warna yang mudah orang ingat.

Sebagai contoh, Tudia Char Kuey Teow menggunakan logo tema bentuk bulat dengan warna merah. Seekor udang besar diletakkan di tengah logo sebagai simbolik. Usah terlalu lama fikir bahagian ini, buat sahaja dulu. Ia boleh diubah bila perlu.

Disebabkan saya ini tamak, saya tambah lagi satu poin sebagai Bonus bacaan untuk kalian yang rajin membaca. Ini poin paling mustahak yang semua orang mesti ‘nampak’.

Apalah itu ?

5. Tambah cawangan perlahan-lahan.

Apabila keseluruhan sistem bisnes warung jalanan kita sudah mantap. Inilah masa terbaik untuk kita kembangkan ke lokasi lain pula. Ada banyak cara untuk membuka cawangan, kita boleh buka cawangan sendiri ataupun menawarkan peluang licensing kepada orang lain.

Tudia Char Kuey Teow menawarkan peluang Licensing dengan yuran sebanyak RM3,000. Ini cuma contoh, Tuan boleh buat ikut cara sendiri. Kembangkan perlahan lahan, usah gopoh gapah.

Apa pun ini hanyalah perkongsian pendapat berdasarkan pengalaman saya sahaja. Sebagai seorang usahawan yang bermula di jalanan, saya terpanggil untuk berkongsi ilmu asas begini. Ia mungkin sesuai dan sangat praktikal bagi siapa yang suka dan ambil manfaat darinya.

Oh ya, kepada semua peniaga jalanan seperti saya, salam sukses ya!

 

Ikram Al-Banjari

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Kemunduran Generasi Kini Bermula Dari Kesilapan Generasi Terdahulu

Kumpulan Rock Yang Patut Kau Kenal Sebelum Menonton Filem Rock Bro