in ,

Pegawai Perubatan Tak Perlu Lulus Bahasa Melayu. Bagaimana Reaksi Rakyat?

Gambar: mstar.com.my

Baru-baru ini digemparkan dengan isu kerajaan yang ingin melonggarkan syarat kelulusan Bahasa Melayu bagi menjawat jawatan Pegawai Perubatan. Pada Ahad, 2 Julai lalu, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan berkata Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah memberi persetujuan bagi kelonggaran syarat itu pada 23 Feb lalu untuk pelantikan secara kontrak untuk jawatan Pegawai Perubatan Gred UD41 di Kementerian Kesihatan.

 

Keratan : kpkesihatan

 

 

Keratan : Kementerian Kesihatan Malaysia

Isu ini menyebabkan netizen berpendapat kerajaan tak wajar mengambil tindakan berikut. Beberapa pandangan disuarakan melalui sosial media antaranya :-

 

 

Ada juga yang membuat poll bagi melihat pandangan ramai tentang isu ini.

 

 

Ada juga netizen memberi pandangan bahawa isu ini tidaklah perlu dibimbangkan. Katanya “Kalau lulus BM masa SPM bukan bermakna orang tu bertutur dengan baik.”

 

 

Walaupun begitu, pelbagai pihak terutama pejuang bahasa menzahirkan bantahan terhadap isu ini menyebabkan Kabinet akhirnya membatalkan keputusan melonggarkan syarat lulus Bahasa Melayu peringkat SPM bagi pegawai terbabit.

 

Keratan : The Malaysian in Sight.com

 

Keratan : Sarawak Voice.com

 

Jadi, sebagai rakyat Malaysia apakah tindakan yang wajar diambil atau sememangnya isu ini tidak akan menjejaskan institusi perubatan negara ini?

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Henti Popularkan Benda Bodoh

Sejarah Ringkas Spiderman Yang Kau Perlu Tahu