in ,

Enam Kelab EPL Paling Top Mengikut Sejarah

Gambar : http://www.foxsportsasia.com

Kebanyakan peminat bola sepak Inggeris tahu pasukan ‘Big Six’, FOX Sports Asia melahirkan enam kelab bola sepak tertua yang kini bermain di EPL.

129 tahun yang lalu, di Royal Hotel di Manchester, liga bola sepak kebangsaan pertama di dunia terbentuk – Liga Bola Sepak Inggeris!

Terdiri dari dua belas pasukan pengasas, tidak lama sebelum 22 perlawanan liga dinobatkan sebagai juara pertama- Preston North End.

Walau bagaimanapun, anda mungkin terkejut mengetahui bahawa Preston bukanlah kelab bola sepak yang tertua di dunia. Penghormatan itu milik semua kelab yang lain.

Kelab Bola Sepak TERTUA di Dunia!

Sheffield FC

Ditubuhkan pada 1857, Sheffield FC adalah kelab bola sepak bebas tertua di dunia.

Bertapak di Sheffield, South Yorkshire, mereka kini bermain di Northern Premier League Division One South (lapan peringkat bola sepak Inggeris). Kelab itu memenangi Piala FA Amatur 1904 menganggap bekas pemain pertahanan Burnley, Matt Lowton sebagai pemain yang terkenal.

http://www.foxsportsasia.com/football/premier-league/767580/epl/

Selain perkenalkan tradisi Boxing Day dalam dunia bola sepak, Sheffield FC juga mempengaruhi cara bola sepak moden dimainkan dengan FA Inggeris mengamalkan beberapa bahagian peraturan Sheffield (bola sepak) mereka pada awalnya.

Selain dimasukkan ke Dewan Bola Sepak Inggeris, Sheffield FC adalah satu-satunya kelab, selain Real Madrid, yang menerima FIFA Order of Merit atas sumbangan mereka kepada permainan yang menarik!

Notts County

Ditubuhkan pada tahun 1862, Notts County adalah kelab bola sepak profesional tertua di dunia!

Beroperasi dari Nottingham, kelab ini kini sedang bermain di League Two England (peringkat keempat bola sepak). Magpies telah bermain paling banyak dalam permainan liga, 4756 perlawanan liga, dan berada di Meadow Lane sejak tahun 1910.

Paling terkenal, mereka memenangi Piala FA 1894 dan memperoleh gelaran Division Three dengan rekod tujuh belas mata di bawah pengurus, Sam Allardyce!

http://www.foxsportsasia.com/football/premier-league/767580/epl/

Anda mungkin tidak tahu ini, tetapi kelab Itali Juventus berhutang besar kepada Magpies. Kit berjalur hitam dan putih gergasi yang terkenal di Serie A itu dibuat mungkin oleh seorang Inggeris dan Hypoluxo penyokong John Savage yang ditugaskan untuk menyokong pasukan Itali selepas kit hitam dan merah yang sebelumnya telah pudar pada tahun 1903.

EPL ‘Big Six’ Mengikut Umur

1. Stoke City

Bermain di Stadium bet365, Stoke City adalah kelab profesional tertua kedua di dunia yang ditubuhkan pada tahun 1863. Mereka adalah salah satu anggota pengasas Liga Bola Sepak 1888.

Pada mulanya dikenali sebagai Stoke Ramblers, kelab itu dinamakan semula kepada Stoke City pada tahun 1925. Mereka memenangi untuk kali pertama dan satu-satunya trofi pada Piala Liga 1972.

http://www.foxsportsasia.com/football/premier-league/767580/epl/

Stoke juga mara ke Final Piala FA 2011 di bawah bekas pengurus besar Tony Pulis, tetapi kalah kepada Manchester City.

Potters kini menampilkan bekas penyerang antarabangsa England, Peter Crouch – yang memegang rekod EPL untuk gol yang paling berpengaruh!

2. Everton

Satu lagi ahli OG Liga Bola Sepak 1888, Everton telah ditubuhkan pada tahun 1878 dan telah memegang rekod 114 musim di peringkat teratas bola sepak Inggeris!

Bergerak ke Goodison Park pada tahun 1892 selepas pertikaian sewa tanah, Toffees sentiasa menjadi saingan sengit dengan Liverpool. Mereka telah memenangi sembilan liga (keempat terbanyak), lima Piala FA dan satu Piala UEFA.

Pemain terkenal termasuklah Wayne Rooney (tidak ada pengenalan diperlukan di sini) dan bekas penyerangnya kini menjadi jurulatih pasukan pertama, Duncan Ferguson yang menjaringkan 72 gol dalam 273 penampilan menerusi dua mantra di kelab itu.

3. Manchester United

Adakah anda tahu bahawa Manchester United pada mulanya ditubuhkan sebagai Newton Heath LYR FC pada tahun 1878 sebelum dinamakan semula pada tahun 1902? Kelab bola sepak Manchester yang asli berpindah ke Old Trafford pada tahun 1910 dan kini merupakan kelab bola sepak berpendapatan tertinggi dan paling berharga di dunia!

Selain sebagai pasukan Inggeris pertama yang memenangi Piala Eropah (kini Liga Juara-Juara), kabinet trofi Red Devils memegang rekod 20 gelaran liga, 12 Piala FA, 5 Piala Liga dan 21 Rekod Komuniti FA di tempat ketiga Liga Juara-Juara, satu Liga Europa UEFA, satu Piala Super UEFA dan satu Piala Dunia FIFA. Kelab ini mempunyai persaingan sengit dengan Manchester City, Liverpool dan Leeds United.

Sejujurnya, United sepatutnya bersyukur kepada pengurus Skotlandia, Sir Alex Ferguson untuk kedudukan terbaik mereka ini. Begitu juga permain terbaik mereka Peter Schmeichel, Gary Neville dan Cristiano Ronaldo.

4. West Bromwich Albion

Berpusat di West Midlands, West Bromwich Albion dibentuk pada tahun 1878 dan juga merupakan salah satu dari 12 pasukan asli di Liga Sepak Bola 1888. Mereka telah bermain di Hawthorns sejak tahun 1900.

Secara tradisinya, saingan gerbang Aston Villa dan Wolverhampton Wanderers, Baggies hanya menjadi juara liga sekali sahaja dalam musim 1919-20. Walau bagaimanapun, kelab itu telah memenangi Piala FA sebanyak lima kali – terbaru pada tahun 1968.

http://www.foxsportsasia.com/football/premier-league/767580/epl/

Ahli yang terkenal termasuk bekas pengurus Roberto Di Matteo yang membimbing kelab Midlands ke tempat kejuaraan dan penjaga gol semasa Ben Foster yang telah menjadi Pemain Terbaik Tahunan sebanyak dua kali!

5. Manchester City

Sebagai jiran yang berisik di United, Manchester City diasaskan pada tahun 1880 sebagai St. Mark’s (West Gorton) sebelum akhirnya dinamakan semula pada tahun 1894. Sebelum beralih ke City of Manchester Stadium pada tahun 2003, Sky Blues sebelumnya bermain di Maine Road sejak tahun 1923.

Selain menjadi kelab kelima tertinggi dan kelab paling berharga di dunia, City juga mempunyai gelaran perak dari empat liga, lima Piala FA, empat Piala Liga dan FA Komuniti Shields dan satu Piala Pemenang UEFA!

http://www.foxsportsasia.com/football/premier-league/767580/epl/

Semua itu menjadikan sukar dipercayai apabila Citizens hanya kembali taraf EPL pada awal 2000-an selepas diturunkan ke peringkat ketiga bola sepak Inggeris pada tahun 1998!

Pemain lepas termasuk pemain sayap tempatan Shaun Wright-Phillips yang merupakan pemenang Pemain Terbaik Tahunan sebanyak empat kali dalam dua perlawanan dan Sun Jihai yang merupakan sebahagian daripada kejayaan kejuaraan Divisyen Pertama 2002 mereka

6. Watford

Walaupun menyertai Liga Bola Sepak pada tahun 1920, Watford sebenarnya diasaskan pada 1881. Kelab itu berpindah ke Vicarage Road pada tahun 1922 dan adalah persaing dengan Luton Town.

The Hornets kini dimiliki oleh keluarga Pozzo – yang juga memiliki Udinese Serie A. Penyanyi dan pelawak British, Sir Elton John adalah bekas pemilik kelab terkenal ini dan Bekas Honorary Life President bersama Bekas Pengurus Graham Taylor.

Taylor, bekas pengurus England yang menggerunkan, mempunyai dua pemain yang menguruskan kelab itu – membawa mereka dari the Fourth to the First Division! Dia juga membimbing Hornets ke perlawanan akhir Piala FA 1984 dan lebih penting lagi, Eropah!

Teks Asal http://www.foxsportsasia.com/football/premier-league/767580/epl/

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Brain Dump : Cara Mengingat Paling Bergaya

Hancurkah Iran Di Tangan Trump?