in ,

Cheapskate Bazar Ramadan

Bagi siapa-siapa yang nak berjimat ketika ke Bazar Ramadan, pergilah 15 minit sebelum azan Maghrib.

Kau usha makanan, nampak makanan tu tinggal sikit, kau tanya harga dengan ayat,

“Agak-agak semua ni berapa ringgit nak bagi pada saya? Tinggal sikit lagi ni?”

Penjual tu takkan berfikir panjang untok bagi kau diskaun. Silap-silap harga patut RM12, dia bagi kau RM2 je.

Jangan tanya harga ikut kuantiti. Tanya harga ikut harga borong.

Atau,

Kau tanya harga makanan, lepas tu kau tak jadi ambil kuantiti yang kau nak. Contoh,

“Kak, saya nak 5 cucuk sosej tu. Berapa harga boleh bagi saya?”

“RM5 dik.”

“Oh la.. Yeke. Takpelah. Bagi saya 3 cucuk je lah.”

Biasanya, peniaga akan termenung sesaat, lantas berkata, “Takpelah dik. Ambik je 5 cucuk RM3.”

Dah jimat lagi.

Kalau bertanya tentang harga air, tanyalah tentang air yang dah siap berbungkus dengan soalan:

“Satu berapa?”

“Satu RM3 dik.”

“Oh yeke. Ni kalau dua, agak-agak boleh bagi saya berapa?”

“Ambiklah RM5, dua bungkus.”

Dah jimat lagi. Silap-silap, kalau kau ikut trick yang kedua tadi, dia bagi terus free satu.

Atau, kalau confident kau tinggi, kau boleh terus direct je pada penjual tu dengan ayat,

“Ala.. Kak, harga kuranglah sikit ya. Waktu berbuka pun dah nak masuk ni.”

Murahkan senyuman ketika bercakap tu. Buat eye contact. Ini kau nak minta diskaun tapi muka straight je macam robot tak ada ekspresi. Bahasa kena manis. Puji banyak-banyak. Nak siap berdoa supaya penjual tu murah rezeki pun tak kisahlah. Asalkan kau bahagiakan penjual yang bagi kau diskaun tu.

Budi pekerti penjual kat Bazar Ramadhan ni lain macam sikit kalau dah hujung-hujung waktu nak berbuka. Itulah peluang kau untuk lebih berjimat ketika membeli-belah di sana.

Lagipun, kalau makanan tak habis kat gerai diorang, membazir je. Kan Nabi kata, kalau makanan tak habis, syaitanlah yang akan menghabiskannya.

Jadi, kau habiskanlah makanan-makanan tu.

Mufarwa Farid

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Belajar Kelas Pastri Di Kuala Lumpur Woih!

Kenapa Perlu Boikot Wonder Woman Dan Gal Gadot?