Category: Uncategorized

  • Trending

    Kisah Burger Paling Sedap di Alam Semesta

    Ada satu kisah yang berlaku sekitar tahun 1980an. Kisah ini melibatkan sepasang suami isteri yang berkongsi cita-cita sama untuk berniaga. Si suami bernama Ramly bin Mokni, manakala si isteri bernama Shala Siah Abdul Manap. Sebagai permulaan mereka menggunakan wang simpanan berjumlah RM2,000 sebagai modal awal.

    Mereka bermula kecil-kecilan, manual tanpa mesin. Berbekalkan pengalaman masa bekerja dan kudrat yang ada, mereka usahakan daripada permintaan kecil sehinggalah besar. Bermula dengan hanya pengeluaran 200 keping daging burger sehari, sehinggalah 2000 keping sehari. Semua ni dilakukan hanya di rumah Flat di Kampung Baru. Rumah Flat!Bagaimana permintaan daging burger mereka meningkat?

    read more

  • Apa yang Kita Semua Terlepas dengan Atlet Paralimpik

    Baru kejap tadi Siti Noor Iasah Mohamad Ariffin, 27 pecahkan rekod dia sendiri dalam acara 400 meter akhir T20 dengan catatan masa 58.55 saat.

    Walaubagaimanapun dia gagal dapat Gangsa sebab pelari dari Polish terjatuh ke depan dan dapat catatan masa 58.51 saat. Bayangkan, beza 0.04 saat!

    Kalau dapat Gangsa, Siti berpeluang dapat pencen seumur hidup RM3000, RM300,000 tunai, mungkin kereta, mungkin rumah sebiji serta tiket kapal terbang mana-mana dia nak pi pun dan tajaan umrah sekeluarga.

    Tapi Siti ni bukan calang-calang. Dia set Asian Record dengan 61.33 saat di Asian Para Games Korea Selatan 2014 kemudian pecahkan rekod tersebut dengan 60.35 saat bila dia menang Gangsa di IPC World Athletics Championships in Doha, Qatar pada 2015.

    read more

  • Kaum Kidal, Bersatulah!

    Dari saya kecil, saya akui memang saya paling lembab berbanding adik beradik yang lain. Paling ketara ialah hendak memahami sesuatu yang cuba disampaikan oleh sesiapa.

    Dari emak, dari abah, kalau adik beradik bercerita, ya Tuhan memang mereka akan naik geram kerana saya akan banyak bertanya. Payah benar nak masuk (in) dalam satu-satu cerita mereka.

    Pada tingkatan 3, saya baru tahu yang rupanya orang kidal memang akan punya masalah ini. Kebanyakkan orang yang boleh menulis dan menggunakan tangan kiri untuk melakukan satu-satu kerja akan mengalami masalah sedikit lembab dari orang normal, yang guna tangan kanan.

    read more

  • Ala, tengok cetak rompak pun, tokey filem ni bukan miskin

    Train To Busan ni bagi aku, antara filem Asia terbaik. Filem macam ni hampir sempurna. Dah tak payah tengok filem dari US lagi dah. Kat Korea dah ada dah.

    Emosi yang kuat, plot yang kemas, ada plot twist dan mesej yang jelas, semuanya menjadikan filem ini cukup membuatkan ia berbekas dalam jiwa kita apabila keluar daripada wayang.

    Orang Asia perlu keluarkan banyak lagi filem berkualiti macam cerita Train To Busan ini.

    Tapi itu lah.

    Kalau dah filem ni masih ditayangkan kat wayang tapi orang kita pulak terhegeh-hegeh tengok benda ni melalui video cetak rompak yang di upload di Facebook, alamatnya produser filem pun malas dah nak keluarkan filem berkualiti macam ni.

    read more

  • Ini ‘Surat’ PM Kanada untuk umat Islam sempena Aidiladha

    Pada hari ini Muslim di Kanada dan di seluruh dunia akan berkumpul untuk menyambut Hari Raya Aidiladha yang menjadi tanda penting tamatnya musim menunaikan ibadah Haji.

    Aidiladha ialah peluang untuk memohon doa, meraih keampunan dan bergembira dalam keraian. Keluarga dan sahabat-handai akan berkumpul bersama-sama untuk mengerjakan solat sunat di pagi hari raya, berkongsi pelbagai juadah, bertukar-tukar hadiah dan ucapan salam. Ini semua dilakukan sebagai mengenang pengajaran di sebalik ibadah korban dan mengambil berat mereka yang kurang bernasib baik.

    read more