More stories

  • Trending

    in ,

    Tiga Belas Hari Mengenal Iran Yang Kontroversi : Bahagian Tiga

    Masih Hari 2 Kami berjumpa pemandu teksi yang akan bawa kami ke Shiraz secara kebetulan. Tengah sibuk ambil gambar dekat celahan lalang depan Golestan Palace tiba-tiba sekumpulan pelancong dari Hong Kong menegur dan tanyakan nak ke mana. Kami katakan lepas ni nak ke stesen bas dan beli tiket ke Shiraz. Dengan sungguh-sungguh mereka kata pergi […] More

  • Trending

    in ,

    Tiga Belas Hari Mengenal Iran Yang Kontroversi : Bahagian Dua

    Hari 2 Celik mata dan macam tak percaya kitorang dah ada dekat Tehran oih! Pagi hari dimulai mandi, kemas beg siap-siap dan sarapan dekat rooftop hostel (ada sarapan atau tidak, periksa di web atau sahkan semasa buat tempahan). Ini kali pertama aku keluar mengembara dari lingkungan Asia Tenggara. Terkejut juga dengan angin kesejukan negara empat […] More

  • in ,

    Beza Lengkuas, Halia, Kunyit Dan Kau

    3 benda ini kau orang duduk bertelagah apabila laki kau tak kenal. Tenang semua. Memang ya ada irasnya, namun ia sangatlah berbeza. Tak payahlah sampai ke group whatsapp kutuk laki sendiri apabila dia tak reti nak membeli semua ini. Dan seperti biasa si lelaki ini pun boleh terlupa dia ada sahaja telefon nak google. Namun […] More

  • in ,

    Bahaya Anemia Yang Ibu Hamil Perlu Tahu

    Ya Allah. Rupanya ramai lagi yang pandang sebelah mata je penyakit ‘kurang darah’ (Anemia) masa tengah hamil. Ada yang sanggup taknak makan ubat yang doktor bagi. Jangan macam itu wahai ibu-ibu semua. Kalau doktor dah bagi ubat tambah darah Iberet ataupun Obimin tu makan je la ye. Mungkin kadang-kadang timbul rasa tak selesa di perut, […] More

  • in ,

    Anda OKU? Ini Tempat Untuk Anda Bekerja

    Ke mana hala tuju murid berkeperluan khas dengan kad OKU selepas sekolah? Pandangan saya, tiada siapa boleh menjamin masa depan mereka melainkan Allah melalui usaha kita semua. Yang tiada kad OKU juga bermasalah mendapatkan pekerjaan, apatah lagi mereka. 6 syarikat yang menerima pekerja OKU sebagai staf mereka. Dengan kad OKU, mereka boleh dan dialukan bekerja […] More

  • in ,

    Kau Tahu Asal-Usul Nama Hari Dalam Seminggu?

    Tengok semua macam berminat nak tahu nama-nama hari dalam seminggu. Sini aku ceritakan asal-usul bagaimana nama-nama hari terhasil. Nama Hari Dalam Bahasa Inggeris Sunday: “Sun’s Day” hari Mataharilah. Monday: “Moon’s Day”, hari Bulan. Tuesday: diambil daripada dewa Norse bernama Týr yang kudung sebelah tangan. Turut dipanggil “Day of Mars”. Wednesday: diambil daripada dewa Norse juga iaitu […] More

  • in ,

    Empat Ikon Penerima Anugerah Sempena Hari Keputeraan Sultan Pahang

    Semalam merupakan Hari Keputeraan Sultan Pahang, Kebawah duli Yang Maha Mulia Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mua’dzam Shah. Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang berkenan mengurniakan Darjah-darjah Kebesaran dan Pingat-pingat kepada para penerima sempena Sambutan Memuliakan Ulang Tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang. […] More

  • Hot

    in ,

    Hello Khairul Hakimin, Sila Baca Orang Sabah Sembang Tentang Tombiruo!

    Tombiruo: Gagal Mencitrakan Sosiobudaya Pribumi Sabah? 1 Saya menonton Tombiruo minggu lepas. Sebagai filem produk tempatan, saya rasa ada aspek tertentu yang boleh dibanggakan. Sinematografi memang ada kelas. Berjaya menampilkan karisma Sabah sebagai syurga alam semulajadi. Adegan aksi juga amat memikat. Pertarungan fizikal diberi tata-gerak yang rapi, serta dirakam dari sudut lensa yang tepat. Sungguh […] More

  • in ,

    10 Filem Tamil Wajib Ditonton

    Sempena Hari Deepavali, saya mempersembahkan senarai 10 filem Tamil wajib tonton. Ini merupakan senarai peribadi saya dan mungkin tuan-tuan ada senarai tersendiri yang boleh dikongsikan. Saya meminati Mani Ratnam, jadi beberapa filem beliau mendominasi senarai ini. Selamat menyambut Hari Deepavali! Apoorva Raagangal (1975) merupakan sebuah filem bercorak drama arahan K.Balachander. Filem ini menampilkan Kamal Haasan […] More

  • in ,

    Deepavali Vaalthukal!

    Hari Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut yang beragama Hindu di seluruh dunia. Itu tahu lah kan? Deepavali merupakan gabungan perkataan “Dipa” yang beerti cahaya dan perkataan “Gavali” yang beerti barisan. Jadinya, kaum India akan menyusun pelita dalam barisan di rumah mereka bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kajahatan. Sebab itu juga, Deepavali dipanggil […] More

  • in ,

    Tiket Murah Tapi Travel Mahal Lepas Ini?

    Suruhanjaya Penerbangan Malaysia atau MAVCOM yang baru ditubuhkan pada tahun lepas tidak menggubal mahupun melaksanakan undang-undang berkaitan penerbangan awam. Namun begitu, MAVCOM boleh ‘menasihati’ kementerian pengangkutan hal-hal berkaitan ekonomi dan komersial seperti penetapan kadar cukai dan pengenalan cukai baru misalnya. Sudah tentunya hal ini perlu lebih diberikan perhatian kerana ia melibatkan wang ringgit dan poket […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.