More stories

  • in ,

    Ini Antara Karya Agung P. Ramlee Yang Terbengkalai

    Walaupun P. Ramlee berjaya menghasilkan banyak filem, tetapi tidak semua rancangan pembikinan filemnya menjadi kenyataan. Di sini ada beberapa projek filem arahan P. Ramlee yang terbengkalai akibat daripada masalah tertentu. Pada tahun 1961, P. Ramlee ingin membuat filem yang berunsur keagamaan berjudul Hidayah. Judul awalnya ialah Menchari Keampunan. Filem ini banyak menggunakan dan merujuk ayat-ayat […] More

  • in ,

    Fundamental Bitcoin Yang Tak Semua Orang Faham

    Dengan kejatuhan mendadak majoriti cryptocurrency minggu lepas, kau boleh nampak ada satu pihak yang bersorak dengan gah melaung ‘aku dah kata dah’. Satu belah lagi kau ada pihak yang buntu, sedih, kecewa tak lena tidur tiap malam. Sebagai seorang yg dah melalui zaman tersontot dulu, YA! Perit lagi memedihkan menjalani hari-hari macam ni. Tak. Bukan […] More

  • in ,

    Prinsip Berkongsi Di Media Sosial

    Guna prinsip ini setiap kali nak berkongsi di media sosial: I – Ingin menyampaikan. Jadi tulis sesuatu perkara dengan fokus kebaikan sahaja. Tak boleh buat perbandingan dengan perkara keburukan dan sekiranya ada, tak perlu tulis. Tulis hal kebaikan sahaja. C – Content. Mesti ada asas content. Wajib! Fakta, Emosi, Bahasa dan Impak Positif tersusun setiap […] More

  • in ,

    Wartawan Jenayah Berprofil Tinggi Bukan Sekadar Menulis Berita

    Seperti yang abang pernah tulis, abang pernah terlibat secara langsung dalam membuat liputan banyak kes jenayah berprofil tinggi sebelum ini seperti Geng M16, kes pembunuhan Noritta Samsudin, mendiang Canny, Altantuya Shariibu, kes pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu dan macam-macam lagilah kalau nak ingat balik. Sebenarnya sampai sekarang agak sukar untuk abang memberi tafsiran atau […] More

  • in ,

    Malaysia Truly Asia Kempen Paling Berjaya Sehingga Hari Ini

    Malaysia Truly Asia adalah antara kempen paling panjang dan paling berjaya anjuran Kementerian Pelancongan. Jingle unik kempen ini telah banyak kali diulang-ulang dan kempen ini telah benar-benar sebati dan meresap di dalam fikiran dan hati warga Eropah, terutamanya rakyat UK dan Ireland. Antara keistimewaan dan kelebihan kempen ini ialah ia memegang prinsip KISS, atau Keep […] More

  • in ,

    Fakta Tentang MILO Dan Cara Rakyat Malaysia Menikmatinya

    Sekarang tengah viral satu video yang kecam MILO sebagai minuman yang tidak sihat tetapi diiklankan sebaliknya. MILO dah keluarkan kenyataan rasmi berkenaan dakwaan itu. Apapun, mari lihat sedikit fakta tentang MILO dan cara rakyat Malaysia menikmatinya. 1. MILO adalah produk Australia. Dicipta oleh Thomas Mayne pada tahun 1934 sebagai minuman pelengkap ketika kemelesetan ekonomi yang […] More

  • Hot

    in ,

    Filem Hindi Padmaavat: Fakta, Emosi, Ketenteraman Dan Hak Asasi

    Khamis lepas ada satu filem Hindi mula ditayangkan di India. Tajuknya ‘Padmaavat’. Arahan oleh Sanjay Leela Bhansali. Pelakon utamanya ialah Deepika Padukone, Shahid Kapoor dan Ranveer Singh. Yang berbeza ialah pada hari pertama tayangan telah berlaku bantahan terhadap filem ini. Kekacauan sehingga kereta dan bas dibakar, pawagam dipecahkan, sekolah ditutup dan orang awam mengamuk. Filem […] More

  • in ,

    Inilah Felda Lurah Bilut!

    Banyak yang diperkatakan mengenai Felda Lurah Bilut. Maklumlah, ini merupakan tanah rancangan Felda pertama dibuka di dalam negara pada tahun 1956. Dan ia bakal menjadi projek rintis bagi transformasi Felda 2.0. Apa yang menariknya di sini? Semestinya Felda Lurah Bilut ini merupakan sebuah destinasi menarik untuk kalian kunjungi. Di sini kalian boleh menyusun aktiviti dengan […] More

  • in ,

    Kau Perlu Tahu Benda Asas Ini Dulu Sebelum Main Chess

    Kita selalu meletakkan konotasi negatif apabila kita menyebut tentang catur. Bagi saya yang reti-lah-sikit-sikit main chess ni, sesebuah organisasi yang mampu bergerak ke hadapan tidak boleh semuanya queen sahaja, atau semuanya rook sahaja. Chess ialah tentang team player. 1. Pawn. Pawn ialah buah catur yang bersusun di hadapan sekali. Mereka ialah pelaksana. Mereka ialah penggerak […] More

  • in ,

    Kau Tahu Tak Asal Usul Zombie Yang Sebenar?

    Penyanyi lagu Zombie, Dolores Cranberries yang glamour waktu aku remaja dulu dah meninggal semalam akibat kematian mengejut pada umur 46 tahun. Polis dan doktor sedang siasat punca kematian. Sementara itu, pernah ada orang tanya aku, betul ke perkatan Zombie tu berasal dari pahlawan Islam Brazil yang bernama Zumbi yang selalu kalahkan tentera salib? Lalu Portugis […] More

  • in ,

    Wanita Zaman Sekarang Juga Handal!

    Seorang lelaki pernah bertanya saya. “Mengapa perempuan suka membaca majalah yang ditulis juga oleh perempuan dengan garis panduan untuk memahami lelaki?” Pertanyaan ini wajar kerana tidak adil untuk kita menghakimi pemikiran, jiwa lelaki daripada perspektif perempuan sahaja. Begitu juga sebaliknya. Jadi apabila saya membaca sebuah artikel yang bertajuk ‘Everything Wrong with Malay Drama That’s Deterioring […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.