Category: Trivia

  • Trending

    10 Manusia Paling Berkuasa Di Dunia 2016

    Terdapat hampir 7.4 bilion manusia di planet Bumi buat masa sekarang. Merujuk kepada Forbes, berikut merupakan 10 Manusia Paling berkuasa di dunia pada 2016. Kenapa mereka berkuasa? Antara sebabnya adalah pengaruh yang mereka ada dan tindakan yang mereka lakukan yang memberi kesan kepada dunia.

    1. Vladimir Putin
    Orang yang paling berkuasa di dunia selama empat tahun berturut, Presiden Rusia telah memberi pengaruh negaranya dalam hampir setiap sudut dunia; dari tanah air ke Syria hingga ke pemilihan Presiden Amerika Syarikat.

    read more

  • Jenama-Jenama Paling Berharga Di Dunia 2016

    Sudah 17 hari tahun 2016 meninggalkan kita. Tahun 2017, cabaran baru dalam dunia bisnes mendatang. Ada yang kata 2017 adalah tahun paling perit. Mungkin benar, atau mungkin hanyalah retorik.

    Beberapa jenama terkenal dunia masih mencatatkan keuntungan yang tinggi dan terus berinovasi. Biasanya yang tersungkur adalah jenama-jenama kecil yang tidak tahan dengan sepak terajang dunia bisnes.

    FORBES mengeluarkan senarai jenama-jenama yang paling berharga di dunia tahun 2016.

    Jenama paling berharga untuk tahun 2016 adalah Apple. Mengekalkan reputasinya sebagai jenama terunggul dengan kadar keuntungan $154.1 bilion. Percaya atau tidak, ini adalah tahun keenam berturut-turut Apple kekal di tangga pertama sejak FORBES mengeluarkan ranking pada tahun 2010.

    read more

  • Patung Emas Rebutan Orang Filem

    Bermula dari 5 hingga 13 Januari 2017, proses pengundian pencalonan Anugerah Akademi atau dikenali sebagai Oskar akan diadakan. Seperti yang kita sedia maklum, Oskar ialah acara yang dianjurkan oleh Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) untuk mengiktiraf kejayaan pencapaian terbaik dalam industri filem di Amerika Syarikat. Kaedah pemilihan pemenang dilakukan menerusi undian ahli AMPAS dan pemenang akan dikurniakan trofi yang dikenali sebagai Academy Award of Merit atau Oscar.

    Majlis Anugerah ini kali pertama diadakan pada 1929 di Hollywood Roosevelt Hotel pada tahun 1929. Anugerah ini kali pertama disiarkan secara langsung menerusi radio pada tahun 1930 dan kemudian pada 1953, majlis gilang-gemilang Oskar kali pertama disiarkan secara langsung di kaca televisyen.

    read more

  • Karakter-Karakter Yang Selalu Kau Jumpa Dalam Group Whatsapp

    Tak ada benda pun nak re-cap tahun 2016 sebenarnya. Cuma aku nak kongsi hal-hal Whatsapp dekat sini, lebih tepat lagi karakter-karakter ahli group yang kadang-kadang memang macam gampang yang ada di dalam group Whatsapp kita. Tak banyak pun mesti ada satu atau dua jenis karakter yang wujud dalam group Whatsapp korang macam yang aku senaraikan di bawah.

    Aku boleh hidup tanpa Whatsapp. Sebab aku bukanlah jenis mat gajet atau mat teknologi macam hang. Sikit-sikit sembang tentang telefon baru, sikit-sikit sembang tentang pelan mana yang lagi bagus; Celcom atau Maxis? Tak pun, Yes?

    read more

  • SM Salim: Patah Tumbuh, Kehilangan Yang Pasti Tiada Ganti

    Semalam industri muzik tanah air dikejutkan dengan berita pemergian seniman yang tidak asing lagi bagi kita iaitu Tan Sri Sheikh Salim Sheikh Muhammad Al Mahros atau lebih dikenali sebagai Tan Sri S.M. Salim.

    Ada sedikit fakta tentang Allahyarham yang boleh kita ambil tahu.

    1) Dilahirkan pada 30 Julai 1928.

    2) Anak jati Kampung Baru, Kuala Lumpur.

    3) Mula berkecimpung dalam dunia nyanyian tempatan sejak 1950-an lagi.

    4) S.M. Salim merupakan seniman kedua negara yang menerima gelaran Tan Sri selepas Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

    read more

  • Tun M: Pelentur Masa

    Ramai tidak tahu, Tun Mahathir mempunyai kuasa melenturkan masa.

    Tun Mahathir, ketika menerajui kepimpinan kerajaan Malaysia, beliau banyak melakukan perubahan yang menongkah arus perdana. Salah satu perubahan kontroversi yang beliau pernah lakukan adalah mempercepatkan masa.

    Ya! Mempercepatkan masa.

    Pada 31 Disember 1981, 11:30 malam. Jutaan rakyat Malaysia menyaksikan jam di menara Bangunan Sultan Abdul Samad dipercepatkan 30 minit menjadi jam 12 tengah malam. Semua jam di semenanjung Malaysia juga di arah berbuat demikian.

    read more

  • Kenali Satu-satunya Yang Di Pertuan Agong Berstatus Bujang

    13 Disember 2016 telah menjadi satu lagi hari bersejarah negara apabila Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad ke-V ditabalkan menjadi Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang ke 15.

    Ini adalah antara fakta yang hang perlu tahu tentang YDP Agong baru Malaysia.

    1. Nama Sultan Muhammad ke-V ialah Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra.

    2. Diputerakan pada 6 Oktober 1969 di Kota Bharu.

    3. Dimasyhurkan menjadi Sultan Kelantan yang ke-29 pada 13 September 2010.

    4. Merupakan putera sulung kepada Sultan Ismail Petra ibni Almarhum Sultan Yahya Petra dan Tengku Anis Binti Tengku Abdul Hamid.

    read more

  • Kisah Bermulanya CPR

    Sekitar tahun 1880, seorang gadis ditemui lemas di Sungai Seine, sebuah sungai yang merentasi kota Paris. Bagi tujuan pengecaman, mayat gadis ini dipamerkan di sebuah rumah mayat, dengan harapan ada orang awan yang boleh mengecam mayat tersebut. Malangnya, tiada siapa tampil untuk mengenal pasti identiti gadis berkenaan.

    Kisah gadis yang disyaki membunuh diri ini tidak berakhir di situ.

    Gadis misteri ini, meskipun mati lemas, wajahnya yang tersenyum damai, seakan-akan wajah seseorang yang sedang lena diulit mimpi indah telah menawan hati orang ramai. Lantaran itu, acuan plaster wajah wanita rupawan ini telah dibuat.

    read more

  • India Negara Yang Super Duper Mundur, Jadi?

    Pada 1947, British memutuskan untuk meninggalkan India. Namun sebelum berangkat pulang, mereka menambahkan lagi garam ke dalam luka. Empayar British India yang telah lama dijajah itu dipecah-pecahkan menjadi India dan Pakistan. Ketika inilah terjadinya Perang Indo-Pakistan, atau dikenali juga sebagai Perang Kashmir Pertama.

    Pada masa ini, tidak ada siapa pun yang akan sangka dalam hanya beberapa dekad, syarikat-syarikat dari India mampu membeli dan mengambil alih jenama-jenama hebat British seperti Jaguar, Range Rover, atau jenama teh yang sangat terkenal, Tetley.

    read more

  • Memperkenalkan Bakal First Lady Paling Lawa Di Dunia

    Melania Trump, adalah wanita pertama Amerika Syarikat yang baru. Juga, dikenali sebagai First Lady Of The United States (FLOTUS).

    Bukan sahaja menjadi wanita pertama negara kuasa dunia tersebut, beliau juga menjadi yang pertama dalam pelbagai sudut.

    1. Wanita pertama yang bukan kelahiran Amerika Syarikat dalam tempoh 191 tahun.

    Isteri kepada Presiden John Quincy Adams iaitu Louisa Adams merupakan kelahiran England. President John Quincy Adams menjadi Presiden pada tahun 1825.

    Selepas 191 tahun, Melania yang lahir di Slovenia pada tahun 1970 menjadi wanita pertama Amerika Syarikat.

    read more