More stories

  • in ,

    7 Tips Dari Kristina Kuzmic Untuk Kau Terus Sengsara

    Kebanyakan orang akan berusaha untuk kekal tenang dan bahagia. Itu normal. Tetapi, ada juga orang yang sengaja membiarkan diri mereka dalam keadaan serabut dan sengsara. Mereka suka kelihatan berbeza. Kristina Kuzmic telah kongsikan 7 tips bagaimana untuk memastikan hidup kau orang sentiasa serabut dan sengsara. Jika ini yang buat kau happy apa salahnya kan? Jika […] More

  • in ,

    Vincent Van Gogh, Pelukis Agung Yang Mati Bunuh Diri

    Hari ini pada 1890, Vincent Van Gogh membunuh diri atas sebab yang tidak diketahui. Dia menembak dirinya sendiri pada 25hb Julai 1890 dan mati dua hari selepas itu. Beliau lahir pada 30 Mac 1853 di Belanda, dan pernah bercerita tentang masalah yang dihadapinya. Dia pernah meminta sendiri untuk dimasukkan ke hospital mental selepas bertahun-tahun mengalami […] More

  • in ,

    Ini Yang Berlaku Setiap 20 Minit Berlalu Di Seluruh Dunia

    Kita sering mengatakan bahawa ‘masa itu pantas berlalu’. Sampaikan kita tak sempat untuk melakukan pelbagai perkara dalam masa 24 jam sehari. Tetapi sebenarnya, setiap minit yang berlalu itu berlaku pelbagai perkara yang kita tidak sedar. Di sini abang kongsikan 20 perkara yang berlaku setiap minit di seluruh dunia untuk maklumat bersama. 1. Hampir sejuta manusia […] More

  • in ,

    Polo: #TeamKJ vs #TeamTMJ

    Polo merupakan salah satu daripada segelintir sukan yang mengguna pakai sistem handicap dalam permainannya. Handicap dalam polo diperkenalkan oleh Henry Lloyd Herbet, presiden pertama United States Polo Association agar setiap pasukan yang bertanding seimbang dari segi kekuatan walaupun mempunyai pemain yang berbeza kehandalan. Secara ringkasnya, handicap polo ini diukur pada setiap pemain. Handicap paling rendah […] More

  • in ,

    Asal Usul Poster “KEEP CALM”

    Beberapa tahun kebelakangan ini, kalau kita Google, banyak poster “Keep Calm” kita boleh tengok. “Keep Calm and” dot dot tambahan ayat belakang. Dari mana asal datangnya semua ni? Sebenarnya, poster pertama dicipta adalah sebagaimana gambar di bawah, dengan slogan “Keep Calm and Carry On” dengan simbol Tudor Crown di atasnya, iaitu simbol kebangsawanan British, berserta […] More

  • in ,

    Sejarah Ringkas Spiderman Yang Kau Perlu Tahu

    Sepanjang filem Spiderman ditayangkan sejak tahun 2002, satu filem pun aku tak terlepas menontonnya. Aku peminat Spiderman dari dahulu lagi. Sampaikan masa kecik-kecik umur 8-9 tahun, lepas solat, aku akan berdoa pada Tuhan agar Tuhan hantar seekor labah-labah radioaktif untuk gigit tangan aku dan menjadi Spiderman. Hari ini merupakan hari pertama tayangan filem solo Spiderman […] More

  • in ,

    S. Kumar – Daripada Pembaca Meter Ke Pentas Dunia

    Kau tahu tak S.Kumar, penjaga gol hoki Malaysia dan baru-baru ini memenangi anugerah penjaga gol terbaik kejohanan Liga Hoki Dunia dan sebelum itu pernah dinobatkan sebagai Pemain Terbaik Asia 2010 hanya bekerja sebagai Pembaca Meter di Tenaga Nasional Berhad (TNB). Ya, kerjaya sebagai pemain hoki bukanlah sepenuhnya profesional, tetapi semangat dan perjuangan mereka sangat profesional. […] More

  • in ,

    Nak Pilih Chatime Atau Tealive?

    Bayangkan tengah shopping raya, tiba-tiba terperangkap dalam shopping mall sebab hujan lebat. Lagi 5 minit dah nak azan Maghrib. Rasa teringin nak berbuka puasa dengan bubble tea. Bila tengok kat directory shopping mall, ada dua pilihan – Chatime & Tealive. Nak pilih yang mana satu? Sebelum cerita pasal nak pilih bubble tea yang mana satu, […] More

  • in ,

    Semak Sendiri Kiblat Kawasan Anda Petang Ini

    Pada 28 Mei setiap tahun, kita boleh buat semakan kiblat sendiri. Ini kerana kedudukan Matahari akan tepat berada di atas Kaabah. Oleh yang demikian, petang ini jam 5.16 kita boleh lakukannya bersama-sama ya. Syaratnya di kawasan kalian masih ada matahari. Ia kerana, kita perlu bayang tersebut untuk jadi penunjuk arahnya. Semakan arah kiblat boleh dilakukan […] More

  • in ,

    Dah kenal Grab Car?

    Perkhidmatan “Grab Car” nampaknya semakin diterima baik masyarakat kita. Saya antara pengguna terawal sejak ia diperkenalkan di Malaysia pada bulan Ogos 2015. Ramai yang tidak tahu “Grab Car” pada mulanya dikenali dengan jenama “My Teksi”. Kalau tahu anda pun pastinya pengguna setia “Grab Car” kan? Hahaha.. Rasanya sejak diperkenalkan di negara kita, pihak “Grab Car” […] More

  • in ,

    Sejarah Ringkas Onani

    1) Hampir semua orang pernah, sedang atau akan melakukan onani. 2) Di dalam Judeo-kristian, tabiat yang dikira memalukan ini diambil daripada kisah Onan. Onan yang mengahwini kakak iparnya yang janda ketika itu membazirkan benihnya ke tanah berbanding melalui persetubuhan. Onani mendapat nama dari situ – suatu terma popular untuk masturbasi. 3) Perihal tentang onani menuntut […] More

  • in ,

    Selamat Tinggal Bapa Pac-Man

    Pada 30 Januari 2017, Bandai Namco mengumumkan Masaya Nakamura, “Bapa Pac-Man” meninggal pada umur 91 tahun. Tarikh kematian, 22 Januari 2017. Siapa tak tahu Pac-Man? Pac-Man ni termasuk dalam pop culture kot. Tapi ramai tak kenal Bapa Pac-Man. Pada 1955, ekonomi Jepun baru nak pulih dari Perang Dunia II, Masaya Nakamura tubuhkan Nakamura Manufacturing (Namco). […] More

  • in ,

    Rentak Rap Bola Sepak Malaysia

    Muzik merupakan sesuatu yang sering dikaitkan dengan pasukan bola sepak di seluruh dunia dan apa yang menarik rentak rap juga menjadi di antara pilihan peminat untuk memberikan penghormatan kepada pasukan kegemaran mereka. Bola sepak Malaysia juga tidak ketinggalan untuk menampilkan lagu-lagu berentak rap untuk pasukan masing-masing, walaupun sebenarnya ada di antara lagu-lagu ini tidak mempunyai […] More

  • in ,

    10 Manusia Terkaya Di Dunia 2016

    Semakin hari semakin ramai yang telah mula menceburi bidang perniagaan, tidak kira di dalam industri apa pun demi mengejar impian mengecapi kekayaan yang melimpah ruah. Pelbagai idea, keringat dan pengorbanan dilakukan demi mencapai cita-cita masing-masing. Sebagai sumber inspirasi kita, aku kongsikan 10 nama individu yang paling kaya di dunia pada tahun 2016 berdasarkan sumber dari […] More

  • in ,

    10 Tempat Terbaik Untuk Bisnes Pada Tahun 2016

    Tahun baru 2017 baru berusia 19 hari. Muncul desas desus tentang kegawatan Ekonomi yang bakal kita alami tidak lama lagi. Ada juga pesanan supaya tangguh dulu niat nak beli kereta atau rumah baru kerana kemerosotan ekonomi yang bakal melanda nanti. Entah betul atau tidak. Forbes ada terbitkan artikel ‘Tempat Terbaik untuk Bisnes pada Tahun 2016’. […] More

  • in ,

    10 Manusia Paling Berkuasa Di Dunia 2016

    Terdapat hampir 7.4 bilion manusia di planet Bumi buat masa sekarang. Merujuk kepada Forbes, berikut merupakan 10 Manusia Paling berkuasa di dunia pada 2016. Kenapa mereka berkuasa? Antara sebabnya adalah pengaruh yang mereka ada dan tindakan yang mereka lakukan yang memberi kesan kepada dunia. 1. Vladimir Putin Orang yang paling berkuasa di dunia selama empat tahun […] More

  • in ,

    Jenama-Jenama Paling Berharga Di Dunia 2016

    Sudah 17 hari tahun 2016 meninggalkan kita. Tahun 2017, cabaran baru dalam dunia bisnes mendatang. Ada yang kata 2017 adalah tahun paling perit. Mungkin benar, atau mungkin hanyalah retorik. Beberapa jenama terkenal dunia masih mencatatkan keuntungan yang tinggi dan terus berinovasi. Biasanya yang tersungkur adalah jenama-jenama kecil yang tidak tahan dengan sepak terajang dunia bisnes. […] More

  • in ,

    Patung Emas Rebutan Orang Filem

    Bermula dari 5 hingga 13 Januari 2017, proses pengundian pencalonan Anugerah Akademi atau dikenali sebagai Oskar akan diadakan. Seperti yang kita sedia maklum, Oskar ialah acara yang dianjurkan oleh Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) untuk mengiktiraf kejayaan pencapaian terbaik dalam industri filem di Amerika Syarikat. Kaedah pemilihan pemenang dilakukan menerusi undian ahli […] More

  • in , ,

    Karakter-Karakter Yang Selalu Kau Jumpa Dalam Group Whatsapp

    Tak ada benda pun nak re-cap tahun 2016 sebenarnya. Cuma aku nak kongsi hal-hal Whatsapp dekat sini, lebih tepat lagi karakter-karakter ahli group yang kadang-kadang memang macam gampang yang ada di dalam group Whatsapp kita. Tak banyak pun mesti ada satu atau dua jenis karakter yang wujud dalam group Whatsapp korang macam yang aku senaraikan […] More

  • in ,

    Tun M: Pelentur Masa

    Ramai tidak tahu, Tun Mahathir mempunyai kuasa melenturkan masa. Tun Mahathir, ketika menerajui kepimpinan kerajaan Malaysia, beliau banyak melakukan perubahan yang menongkah arus perdana. Salah satu perubahan kontroversi yang beliau pernah lakukan adalah mempercepatkan masa. Ya! Mempercepatkan masa. Pada 31 Disember 1981, 11:30 malam. Jutaan rakyat Malaysia menyaksikan jam di menara Bangunan Sultan Abdul Samad […] More

  • in ,

    Kenali Satu-satunya Yang Di Pertuan Agong Berstatus Bujang

    13 Disember 2016 telah menjadi satu lagi hari bersejarah negara apabila Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad ke-V ditabalkan menjadi Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang ke 15. Ini adalah antara fakta yang hang perlu tahu tentang YDP Agong baru Malaysia. 1. Nama Sultan Muhammad ke-V ialah Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra. 2. […] More

  • in ,

    Kisah Bermulanya CPR

    Sekitar tahun 1880, seorang gadis ditemui lemas di Sungai Seine, sebuah sungai yang merentasi kota Paris. Bagi tujuan pengecaman, mayat gadis ini dipamerkan di sebuah rumah mayat, dengan harapan ada orang awan yang boleh mengecam mayat tersebut. Malangnya, tiada siapa tampil untuk mengenal pasti identiti gadis berkenaan. Kisah gadis yang disyaki membunuh diri ini tidak […] More

  • in ,

    India Negara Yang Super Duper Mundur, Jadi?

    Pada 1947, British memutuskan untuk meninggalkan India. Namun sebelum berangkat pulang, mereka menambahkan lagi garam ke dalam luka. Empayar British India yang telah lama dijajah itu dipecah-pecahkan menjadi India dan Pakistan. Ketika inilah terjadinya Perang Indo-Pakistan, atau dikenali juga sebagai Perang Kashmir Pertama. Pada masa ini, tidak ada siapa pun yang akan sangka dalam hanya […] More

  • in ,

    Memperkenalkan Bakal First Lady Paling Lawa Di Dunia

    Melania Trump, adalah wanita pertama Amerika Syarikat yang baru. Juga, dikenali sebagai First Lady Of The United States (FLOTUS). Bukan sahaja menjadi wanita pertama negara kuasa dunia tersebut, beliau juga menjadi yang pertama dalam pelbagai sudut. 1. Wanita pertama yang bukan kelahiran Amerika Syarikat dalam tempoh 191 tahun. Isteri kepada Presiden John Quincy Adams iaitu […] More