Category: Trending

  • Anak Malaysia Menawan Zurich

    FIFA Puskas Award adalah anugerah yang ditubuhkan pada 20 Oktober 2009 oleh Fédération Internationale de Football Association FIFA atau dalam Englishnya International Federation of Association Football.

    Anugerah ini adalah cetusan idea bekas presiden Sepp Blatter bertujuan mengiktiraf pemain bola yang menjaringkan gol paling unik dan cantik pada tahun tersebut. Anugerah ini adalah sebagai penghormatan kepada Ferenc Puskas, penyerang Real Madrid pada 1950-an dan 1960-an yang juga merupakan tulang belakang pasukan Hungary pada era yang sama.

    read more

  • Hot

    Lasagna Makanan Kesukaan Nabi?

    Dari pagi sampai ke petang, ada je orang share pasal LASAGNA MAKANAN KESUKAAN NABI ni lalu kat timeline ana.

    Allahu allah, terpempan ana. Dah kenapa orang kita kena meniaga sampai tahap ini sekali?

    Ana cari FB tuan punya post. Ana buka timeline dia, baca status-status yang lain, baca komen-komen kat wall dia.

    Begini entum-orang,

    Tuan punya post ada tulis di hujung status LASAGNA MAKANAN KESUKAAN NABI tu yang Nabi saw sukakan sejenis makanan namanya thareed – makanan yang diperbuat daripada roti.

    read more

  • Adakah Perang Dunia Ketiga Akan Meletus?

    1. Sebaik sahaja duta Rusia ke Turki, Andrey Karlov ditembak mati, seluruh dunia dikatakan berminat untuk men-Google tentang Archduke Franz Ferdinand yang ditembak mati pada tahun 1914. Ya, lebih 100 tahun dahulu peristiwa pembunuhan Franz Ferdinand menjadi titik permulaan Perang Dunia Pertama. Franz Ferdinand dibunuh oleh nasional Serbia, mengakibatkan Empayar Austria-Hungary mengisytiharkan perang ke atas Serbia yang kemudiannya menyaksikan sekutu Serbia iaitu Rusia masuk campur dan akhirnya perang meletus di antara Kuasa Tengah dan Kuasa Bersekutu.

    read more

  • Kenali Satu-satunya Yang Di Pertuan Agong Berstatus Bujang

    13 Disember 2016 telah menjadi satu lagi hari bersejarah negara apabila Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad ke-V ditabalkan menjadi Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang ke 15.

    Ini adalah antara fakta yang hang perlu tahu tentang YDP Agong baru Malaysia.

    1. Nama Sultan Muhammad ke-V ialah Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra.

    2. Diputerakan pada 6 Oktober 1969 di Kota Bharu.

    3. Dimasyhurkan menjadi Sultan Kelantan yang ke-29 pada 13 September 2010.

    4. Merupakan putera sulung kepada Sultan Ismail Petra ibni Almarhum Sultan Yahya Petra dan Tengku Anis Binti Tengku Abdul Hamid.

    read more

  • Popular

    Manusia Paling Lawak Di Dunia vs Manusia Paling Busuk Hati Di Dunia

    Harith Iskander telah memenangi The Funniest Person On The Earth di Finland. Dia telah berlawan dengan 90 orang pelawak dari seluruh dunia. Apabila kemenangannya diumumkan di media sosial, antara kritikan yang berbahasa Melayu adalah:

    1. PM dan Ahmad Maslan lagi lawaklah. Setakat Harith ni anak buah mereka aja.
    2. Lawak sangatkah dia ni? Hek eleh. Pak menteri dan Jamal Tongkol lagi lawaklah weh!
    3. Dia ni buat lawak syok sendiri. Tak layaklah menang, ekonomi negara kukuh balik ke?
    4. Ramai orang yang lagi lawak daripada dia. Kita aja yang tak tahu. Dia menang pun sebab nasib. Kalau orang lain masuk, habislah dia, mesti kalah.

    Ada lagi yang power:

    1. Untunglah dapat hadiah duit banyak. Jadi jutawan sekelip mata dengan berlawak sahaja. Aku berlawak setiap hari, tak ada siapa pun nak bagi duit.
    2. Menang tu tak penting sangat. Yang penting dapat 100,000 USD.
    3. Eloklah duit itu bawa pergi bersedekah. Duit itu tak boleh bawa ke mati. #donedakwah

    Penat aku baca setiap page yang memaparkan berita tentang kemenangan Harith ini. Dari tadi aku perhatikan satu persatu komen-komen di Facebook. Selepas baca, aku tergerak hati untuk mengulas panjang tentang isu ini.

    1. Sebagai rakyat Malaysia, aku cukup bangga dengan Harith Iskander. Bangga yang betul-betul bangga. Teruk mana pun kerajaan kita, tetapi apa saja yang membanggakan Malaysia, aku cukup bangga. Rumah kita dijaga oleh orang yang teruk, tetapi tidak bermakna kita perlu benci rumah kita.

    read more

  • Asal Percuma, Kau Membazir

    Kecoh minggu ini tentang pembaziran insulin yang dikongsikan oleh seorang farmasi sehingga mendapat perhatian Pengarah Kesihatan Malaysia sendiri. Kemudian entah dari mana, ada seorang doktor yang tampil menyalahkan doktor yang lain. Katanya, kesalahan ini berpunca daripada para doktor yang tidak memberikan penjelasan dan menggunakan kaedah lama yang menjadi punca pesakit membazirkan insulin mereka.

    Okay, bab menyalahkan orang ini memang aku bengang. Tambahan lagi tentang hal pembaziran insulin ini.

    read more

  • Nahas Yang Menimpa Pasukan Chapecoense Bukanlah Nahas Udara Pertama Yang Melibatkan Atlet

    28 November 2016 kita dikejutkan dengan nahas pesawat LaMia Airlines 2933 yang turut membawa pasukan bola sepak dari Brazil, Chapecoense. Setakat ini 19 pemain Chapecoense telah dikenal pasti dan disahkan maut. Pasukan berkenaan ke Medellin di Colombia untuk menentang kelab Atletico Nacional dalam perlawanan akhir pusingan pertama, Copa Sudamericana.

    Sebenarnya apa yang berlaku terhadap pasukan Chapecoense bukanlah tragedi udara pertama yang menimpa atlet. Berikut kita sama-sama lihat tragedi-tragedi yang pernah berlaku!

    read more

  • Israel Terbakar. Ujian Atau Bala?

    Kau rasa kenapa Nabi halang sahabat-sahabat dari rosakkan tumbuhan, masuk rumah ibadat dan serang kanak-kanak, wanita dan orang tua masa berperang?

    Lepas tamat perang Badar, Nabi saw tanya pada Sayyidina Umar dan Abu Bakr. Apa yang perlu mereka buat kat tawanan ni?

    Umar suruh penggal je kepala depa. Standard-lah, Umar kan memang garang? Tapi Abu Bakr, dia bagi cadangan lain. Dia suruh maafkan dan minta mereka bayar fidyah.

    Kemudian turunlah ayat Al Quran, Surah Al Anfal (67-68) mengatakan yang tak boleh seseorang Nabi mempunyai tawanan sebelum dia melumpuhkan musuhnya. Maknanya cadangan Umar diterimalah berbanding cadangan Abu Bakr. Bahkan cadangan Abu Bakr tu Allah sebutkan pula seolah-olah mengharapkan harta duniawi (fidyah).

    read more

  • Kau Tahu Kenapa “Kuning” Dan “Merah” Tak Bertempur?

    Ada sebab kenapa baju kuning dan baju merah tak ‘bertempur’ pada 19 November lalu.

    Jawapan mudah yang aku boleh beri adalah – sebab ada banyak mata masyarakat yang memerhati.

    Bila Jamal buat keputusan untuk turun pada hari yang sama Bersih 5.0 berlangsung, ramai yang ingat ia akan tamat dengan pertumpahan darah.

    Dalam masa sama, rakyat seluruh negara nak lihat – siapa sebenarnya suka bikin angkara?

    Pada hemat aku, atas sebab inilah kedua-dua pihak mahu menunjukkan mereka lebih ‘mulia’ daripada pihak yang satu lagi.

    read more

  • Boikot! AFF Myanmar Bukanlah Yang Pertama, Kalau Kau Nak Tahu

    Sejak akhir-akhir ini makin kuat desakan oleh rakyat Malaysia untuk pasukan bola sepak negara yang sedang bertanding di Piala AFF Suzuki 2016 di Myanmar untuk menarik diri dan memboikot pertandingan bola sepak paling utama di Asia Tenggara itu.

    Desakan ini dibuat sebagai salah satu usaha untuk menunjukkan Malaysia peduli tentang nasib Rohingya yang sedang tertindas di Myanmar. Isu Rohingya bukan isu baru, isu yang sudah melangkaui zaman tetapi cukup kompleks untuk menemui jalan penyelesaian.

    Hari ini kita akan melihat beberapa acara sukan yang pernah diboikot atas alasan politik, hubungan antarabangsa, peraturan sukan dan sebagainya. Jelas sekali sukan ialah alat terbaik untuk menunjukkan protes dan rasa tidak puas hati terhadap sesebuah negara atau rejim pemerintah.

    read more

  • Khas Untuk Jamal Yunos: 4 Cara Mudah Hentikan Pendarahan Hidung

    Heboh sana sini bercerita perihal hidung berdarah dan kena tumbuk.

    Bila heboh cerita hal hidung berdarah ni teringat aku zaman kanak-kanak dulu. Aku ada seorang kawan yang kerap betul hidung dia berdarah tanpa sebab.

    Kau pun aku rasa ada kawan yang jenis hidung berdarah ni. Ataupun kau sendiri pernah alaminya sendiri.

    Kadang tu tengah cikgu mengajar di depan, tiba-tiba hidung dia berdarah. Akulah yang tukang jerit, “cikgu, hidung dia berdarah”.

    Jadi aku nak kongsikan sedikit info tentang hidung berdarah. Bukan hidung berdarah kena tumbuk atau yang jenis pendekar penyu tengok Bulma tu.

    read more

  • Memperkenalkan Bakal First Lady Paling Lawa Di Dunia

    Melania Trump, adalah wanita pertama Amerika Syarikat yang baru. Juga, dikenali sebagai First Lady Of The United States (FLOTUS).

    Bukan sahaja menjadi wanita pertama negara kuasa dunia tersebut, beliau juga menjadi yang pertama dalam pelbagai sudut.

    1. Wanita pertama yang bukan kelahiran Amerika Syarikat dalam tempoh 191 tahun.

    Isteri kepada Presiden John Quincy Adams iaitu Louisa Adams merupakan kelahiran England. President John Quincy Adams menjadi Presiden pada tahun 1825.

    Selepas 191 tahun, Melania yang lahir di Slovenia pada tahun 1970 menjadi wanita pertama Amerika Syarikat.

    read more