Category: Travel

  • Ubat Yang Kau Wajib Bawa Semasa Travel

    Ramai rakan-rakan bertanya kepada saya, jika hendak pergi bertugas luar kawasan (outstation) sehari dua, apakah ubat-ubatan yang boleh dibawa sebagai persediaan jika alami sakit-sakit ringan?

    Hmmmm… baiklah, sini saya kongsikan antara ubat-ubatan yang saya bawa ketika saya pergi outstation atau bengkel atau seminar atau kerja lapangan.

    Pemilihan ubat yang saya bawa bersama-sama ketika outstation adalah bergantung kepada jenis sakit-sakit ringan yang biasa dialami. Justeru, saya senaraikan dahulu jenis sakit-sakit ringan tersebut.

    read more

  • Popular

    Apa Guna Travel Cheapskate Tapi Menyusahkan Diri Sendiri Dan Mak Bapak

    1. Dalam hal pergi berjalan ni, berjalan guna duit banyak, guna duit sikit atau tak guna duit langsung semuanya bergantung kepada pilihan masing-masing. Ada orang belanja sampai RM25K untuk pergi London, ada yang dengan RM2.5K pun dah cukup untuk dia sampai London. Ada yang cuba pergi free, menyorok dalam tempat tayar kapal terbang lepas tu arwah.

    2. Perbezaan dari jumlah perbelanjaan itulah yang membezakan bagaimana kita pergi, di mana kita tidur, tempat apa kita lawat dan apa kita buat kat sana. Naik kelas perniagaan Malaysia Airlines dalam A380 pergi London tak sama dengan naik A320 Air Asia pergi Kota Kinabalu, walaupun yang London tu makan masa 13 jam. Tidur di The Westin San Francisco harga melampau tak sama dengan Airbnb bajet tak ada heater di Melbourne.

    read more

  • Jangan Mengaku Pendaki Kalau Tak Pernah Ke G7

    Ramai yang menjadikan hiking atau panjat gunung sebagai aktiviti luar yang cool. Bagi kaki gunung yang hardcore, istilah “G7” adalah satu terma yang cukup sinonim dan membawa maksud tersendiri kepada setiap pendaki. G7 merujuk kepada Tujuh Gunung Tertinggi di Semenanjung Malaysia yang melebihi 7,000 kaki dari aras laut. Kejayaan menawan setiap puncak di G7 adalah satu kepuasan yang tidak ternilai kepada para pendaki sejati. Ayuh kita kenali dengan ringkas tentang G7 di Semenanjung Malaysia!

    read more

  • Kau Rasa Beli Insurans Untuk Travel Tak Berguna?

    Hampir setahun yang lepas, ketika kami sekeluarga berada di Luxembourg, dalam perhentian untuk pulang ke Belanda, isteriku telah demam. Sakit-sakit badan, mungkin kerana terlalu lama berada dalam kereta mengharung perjalanan merentas 7 buah negara.

    Tanpa bekalan ubat, cuma yang aku ada ialah ubat migraine yang memang khusus untuk aku yang alahan pelbagai jenis ubat ini. Aku berikan sebiji Celebrex dengan tujuan meredakan segala rasa tidak sedap badan. Ia memang berkesan untuk aku kebiasaannya tetapi sebaliknya berlaku kepada isteri aku.

    read more

  • Popular

    Travel Semurah RM200? Jangan Kau Nak Jadi Pembongak!

    Seminggu aku berjalan dalam Malaysia iaitu di negeri Kedah, Perak, Kelantan, Terengganu dan Pahang, duit aku habis dekat RM450.

    Padahal tak duduk hotel pun. Duduk kat rumah member dan rumah sedara. Kereta pun pakai diorang punya. Hanya cover minyak sahaja. Tuhan sahajalah yang tahu jumlahnya kalau aku sewa hotel dan kereta.

    Jadi, bila aku tengok ada orang pi travel Korea seminggu pakai RM800, Australia seminggu pakai RM500, Maldives seminggu RM700, dan apa kejadah lagi tempat yang diorang travel,

    Aku rasa macam merapu dan menipu juga sebenarnya.

    read more