Category: Teknologi

  • Simptom Hard Disk Kau Mula Kong

    Pagi ni aku nak bagi syarahan sikit untuk kau kenal simptom hard disk kau yang mula nak kong/rosak. Bukan senang kau nak dengar aku berceramah pagi-pagi buta ni, kahkahkah.

    1. Kau rasa komputer kau lembab luar dari kebiasaan.

    Simptom ini salah satu tanda hard disk kau mula nak rosak. Tapi susah orang/user biasa dan juruteknik komputer pun kadang-kadang tak dapat nak kenal pasti perkara ini sama ada masalah hard disk atau masalah biasa kerana:

    i- Komputer kau dah menjadi tempat ternakan virus. Usahawan berjayalah katakan, kahkahkah. Kalau ya pun nak jadi usahawan, ternaklah benda lain. Virus juga yang kau nak ternak. Bila komputer kau ada virus, ianya memang akan melembabkan komputer kau sebab benda tu menggangu sistem operasi sesebuah komputer. Bila kena macam ni, cuba kau install OS/format semula komputer kau. Kalau lepas format komputer berjalan lancar, itu mujurlah. Bermakna masalah virus sahaja. Kalau masih lembab juga, baik kau beli hard disk baru dan backup semua data kau.

    read more

  • Siapa Pegang Teknologi Dan Sains, Merekalah Bakal Kuasai Dunia

    Aku selalu terbaca dan dengar rakyat-rakyat malaysia mengeluh “kita kekurangan pemimpin hebat, kita kekurangan tenaga pakar” terutamanya dalam bidang sains dan teknologi. Jadi aku nak share pengalaman aku mengikuti kempen yang dilakukan oleh negara jiran sebelah kita ni. Rezeki aku dapat berjumpa dengan ikon sains Indonesia ni, DRs. IR. Poerwanto dan Prof. Yohanes Surya. Dikatakan mereka ini yang mengajar saintis Malaysia apa benda Nuclear.

    Mereka sudah melihat pada masa hadapan mereka akan kekurangan ahli sains dan pemimpin yang faham kegunaan sains. Mereka percaya pada masa hadapan siapa pegang teknologi dan sains merekalah bakal kuasai dunia. Untuk memastikan pada masa hadapan menjadikan negara mereka ini mampu melawan kuasa dunia dan sekaligus memperhebatkan sistem pembelajaran, mereka mencipta kejohanan Olimpiade Sains.

    read more

  • Matilah iPhone 7 Dibunuh Pixel

    Kini seluruh dunia memberikan tumpuan kepada Apple kerana kejayaan iPhone 7, namun Google mungkin bersedia untuk mencuri tumpuan berkenaan apabila bersedia untuk melancarkan model telefon pintar mereka sendiri dikenali sebagai Pixel.

    Menurut Google, Pixel merupakan telefon pintar yang memiliki rating tertinggi untuk kamera, ketahanan bateri sepanjang hari di samping storan tanpa had untuk semua video dan foto. Apa yang lebih menarik, Pixel ialah telefon pintar pertama yang dilengkapi dengan Google Assistant.

    read more