More stories

  • in ,

    Keunikan Budaya Dalam Sukan SEA

    Sekarang sedang berlangsung di Malaysia kejohanan Sukan Asia Tenggara atau Sukan SEA yang ke-29. Sukan ini sebenarnya memiliki sejarah panjang sebagai medan persaingan atlet terbesar di rantau ini dan sudah tentu sudah merakam pelbagai pencapaian dalam dunia sukan. Pada permulannya temasya sukan ini dikenali sebagai South East Asian Peninsula Games atau Sukan SEAP dan sejarah […] More

  • in ,

    Apa Itu Sukan Chinlone?

    Chinlone merupakan sukan yang berasal dari Myanmar. Ia mula diperkenalkan di Sukan SEA Myanmar pada tahun 2013. Mesti kau tak tahu pasal Chinlone sebelum ni kan? Kami cerita sedikit berkenaan sukan ini yang juga dipertandingkan di KL2017. Chinlone merupakan sukan tradisional yang dimainkan di Myanmar yang membawa maksud raga bulat, dimainkan hampir sama seperti sepak […] More

  • in ,

    Lokasi Acara Sukan SEA Kuala Lumpur 2017

    Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi Kuala Lumpur akan menjadi tuan rumah kepada Kejohanan Sukan SEA yang ke 29 bermula dari 19hb Ogos sehingga 30hb Ogos 2017. Ia merupakan satu kejohanan sukan dwitahunan yang dinantikan oleh seluruh penduduk negara-negara Asia Tenggara. Malaysia telah diberikan kepercayaan untuk menjadi tuan rumah Sukan SEA sebelum ini sebanyak 5 […] More

  • in ,

    Marathon Untuk Noob

    Sebagai seorang newbie dalam dunia larian ni, mustahil betul kalau tak terasa nak dapatkan masa yang cantik dalam kategori yang disertai, apatah lagi nak capai semua kategori yang ada terutama sekali 42km ni. Tapi, untuk masuk ke kategori 42km ni, ada beberapa petua yang boleh diamalkan untuk newbie runner macam aku ni. Pertama, bersiap sedia […] More

  • in ,

    Polo: #TeamKJ vs #TeamTMJ

    Polo merupakan salah satu daripada segelintir sukan yang mengguna pakai sistem handicap dalam permainannya. Handicap dalam polo diperkenalkan oleh Henry Lloyd Herbet, presiden pertama United States Polo Association agar setiap pasukan yang bertanding seimbang dari segi kekuatan walaupun mempunyai pemain yang berbeza kehandalan. Secara ringkasnya, handicap polo ini diukur pada setiap pemain. Handicap paling rendah […] More

  • in ,

    S. Kumar – Daripada Pembaca Meter Ke Pentas Dunia

    Kau tahu tak S.Kumar, penjaga gol hoki Malaysia dan baru-baru ini memenangi anugerah penjaga gol terbaik kejohanan Liga Hoki Dunia dan sebelum itu pernah dinobatkan sebagai Pemain Terbaik Asia 2010 hanya bekerja sebagai Pembaca Meter di Tenaga Nasional Berhad (TNB). Ya, kerjaya sebagai pemain hoki bukanlah sepenuhnya profesional, tetapi semangat dan perjuangan mereka sangat profesional. […] More

  • in ,

    Selamat Jalan Atuk Weigang

    Minggu ini ialah minggu yang sukar buat bola sepak negeri Perak apabila dua tokoh utama pergi meninggalkan kita semua. Pada 9 Jun lalu Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar dan hari ini, 13 Jun 2017, Karl Heinz Weigang pula dijemput tuhan. Hal paling menarik apabila membicarakan soal kedua-dua tokoh ini ialah mereka ialah gabungan terbaik ketika […] More

  • in ,

    Sampai Bila Lee Chong Wei?

    Ahad lepas Lee Chong Wei dijulang sekali lagi sebagai wira negara apabila muncul juara Kejohanan Badminton All England buat kali keempat. Kejohanan ini memiliki prestij yang tersendiri dan menjadi kejohanan badminton antarabangsa tertua di dunia. Bercakap tentang tua, Lee Chong Wei juga sudah menginjak ke usia 35 tahun dan kebiasannya usia seperti ini merupakan usia […] More

  • in ,

    Rentak Rap Bola Sepak Malaysia

    Muzik merupakan sesuatu yang sering dikaitkan dengan pasukan bola sepak di seluruh dunia dan apa yang menarik rentak rap juga menjadi di antara pilihan peminat untuk memberikan penghormatan kepada pasukan kegemaran mereka. Bola sepak Malaysia juga tidak ketinggalan untuk menampilkan lagu-lagu berentak rap untuk pasukan masing-masing, walaupun sebenarnya ada di antara lagu-lagu ini tidak mempunyai […] More

  • in ,

    10 Atlet Terkaya Di Dunia 2016

    Sudah hampir sebulan tahun 2016 meninggalkan kita, namun pelbagai peristiwa yang berlaku tetap dalam ingatan. Tahun 2016 juga merupakan tahun cemerlang untuk beberapa atlet terkemuka dunia dan hari ini ayuh kita lihat senarai 10 atlet terkaya dunia tahun 2016. Christiano Ronaldo Di tempat pertama, pemain bola sepak terbaik dunia yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Untuk […] More

  • in ,

    Saintis Muda Menyokong Faiz Subri

    Sejak Faiz Subri mengumumkan untuk memakai baju melayu di anugerah FIFA, aku dah mula geram dengan orang di Malaysia. Aku betul-betul bengang. Sampailah semalam, apabila aku dengar orang Malaysia seperti Amir, Terence Netto yang kutuk Faiz kerana tak pandai berbahasa Inggeris. Eh, sejak bila bahasa Inggeris digunakan untuk mengukur tahap kepandaian dan kredebiliti seseorang? Dekat […] More

  • in ,

    Anak Malaysia Menawan Zurich

    FIFA Puskas Award adalah anugerah yang ditubuhkan pada 20 Oktober 2009 oleh Fédération Internationale de Football Association FIFA atau dalam Englishnya International Federation of Association Football. Anugerah ini adalah cetusan idea bekas presiden Sepp Blatter bertujuan mengiktiraf pemain bola yang menjaringkan gol paling unik dan cantik pada tahun tersebut. Anugerah ini adalah sebagai penghormatan kepada […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.