More stories

  • in ,

    Celakanya Jerat Zionis Menjajah Baitulmaqdis

    1. Kecelakaan besar menimpa seluruh umat Islam apabila Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump bakal mengumumkan peralihan kedutaan AS di Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis. 2. Bahaya sekali tindakan Trump ini kerana ia mengukuhkan dakwaan bahawa Baitulmaqdis – tempat suci ketiga umat Islam – adalah sememangnya ibu negara Israel sepertimana yang diidam-idamkan Zionis Israel […] More

  • in ,

    Sampai Bakul Pun Boleh Jadi Carseat?

    Saya mendapat print screen dari rakan facebook mengenai bayi yang diletakkan dalam raga sebagai ganti carseat. Betapa beliau risau melihat keadaan bayi ini. Print screen ini pula didapati daripada satu page. Cuba lihat beberapa dan mungkin banyak kesalahan lagi yang telah ibu ini lakukan dan boleh merisikokan bayi itu sendiri walaupun letak seatbelt atau raga […] More

  • in ,

    Pulau Pinang Banjir Kilat, Hampir 80 Kawasan Terjejas

    Beberapa kawasan sekitar Pulau Pinang telah dilanda banjir kilat setelah berlakunya hujan lebat dan angin kuat lebih 5 jam bermula sekitar jam 2 petang Sabtu lepas. Air setinggi 0.2 meter hingga 0.5 meter dan puluhan pokok tumbang telah dilaporkan. Hujan lebat yang berterusan serta paras air sungai yang tinggi bertembung dengan kejadian air pasang menyebabkan […] More

  • in ,

    Mati Tak Tunggu Kau Bersedia

    Aku jarang menulis panjang, kecuali aku rasa ia berbaloi. Cerita sebenar telah diolah sedikit untuk tidak mendedahkan privasi dan detail orang yang terlibat. Kejadian malam ni memang buat aku terkesan. Sepanjang hayat aku, ini la kali pertama aku diberi peluang tengok benda macam ni depan mata, live! Mati ni tuan-tuan, kalau dah tertulis di mana […] More

  • in ,

    Suhu Bakal Cecah 40°? Jangan nak memandai-mandai

    Selama beberapa hari ini, tersebar mesej daripada Jabatan Meteorologi yang mengatakan bahawa matahari akan bersinar tepat di tengah garisan khatulistiwa bumi. Kejadian ini akan menyebabkan Malaysia akan menghadapi cuaca panas melebihi 40°c selama 5 hari berturut-turut. Namun, berita ini mendapat perhatian pihak Jabatan Meteorologi Malaysia. Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia menafikan mesej tersebut. Dalam siaran […] More

  • in ,

    15-20 Pekerja Dikhuatiri Tertimbus Di George Town

    Satu kejadian tanah runtuh telah berlaku di tapak pembinaan bangunan di Lengkok Lembah Permai, Tanjung Bungah, George Town pada pagi tadi. Menurut Astro Awani, sekurang-kurangnya 2 mangsa terkorban dalam kejadian tersebut. Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (JBPM) Jalan Perak, Ismail Mohd Zain, menerima panggilan pada 8.57 pagi dan setiba di tempat kejadian, difahamkan terdapat […] More

  • in ,

    Jangan Main-Main Tekan Dada Begini!

    Tekanan Dada. Bukan permainan! Katanya benda ni dah jadi game. Pass out challenge namanya. Ada panggil choking games Ada panggil skip challenge. Benda ni, bukan boleh ikut suka Kau tekan tulang selangka dia. Kemudian tekanan tu akan sebabkan gangguan dalam degupan jantung. Bila ada gangguan, peredaran darah ke otak juga akan kurang. Jadi automatik oksigen […] More

  • in ,

    Push-Pocket Di Kuala Lumpur

    Kami pasti anda semua pernah mendengar tentang ‘pick pocket’, namun begitu terdapat satu jenayah baru dikenali sebagai push-pocket. Seseorang memasukan telefon bimbitnya atau mungkin dompet dengan kad pengenalan berisi beberapa ringgit ke dalam poket anda. Beberapa minit kemudian, ‘Pemilik’ barangan itu muncul dan berhadapan dengan anda yang kini telah menjadi ‘Pencuri’. Dia membuat kekecohan besar […] More

  • in ,

    Profesion Keguruan Pantang Ditegur?

    Apa yang Mutalib Uthman tulis di wall Facebook dia tu memang kami bincang di dalam kereta semalam. Aku nak mengaku yang aku mulakan isu tu. Mengharapkan hujah balas daripada Zamir, namun hampa. Dia rilek menyandar kat belakang. Bila pagi ni Mutalib naikkan isu cikgu-cikgu, aku dah mula risau sebab aku dah pesan kat dia, benda […] More

  • in ,

    Rosaknya Sistem Pendidikan Kerana 4 Perkara

    Semalam aku dan 2 orang bekas guru ZF Zamir dan Zulhilmi Daud berbincang panjang mengenai kepincangan Sistem Pendidikan Malaysia. Kesimpulan yang kami dapat adalah, Sistem Pendidikan ini rosak dek 4 perkara: 1. Cikgu yang merasakan kerja dia lah yang paling susah di alam semesta ni. Dan kerja dia itulah yang paling mulia. Sebab tu apa benda pun, jadi gila […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.