More stories

  • , ,

    Pentingnya Beri Content Percuma!

    Nouman Ali Khan – pakar content marketing Siapa tidak kenal Nouman Ali Khan, founder dan CEO Bayyinah, satu muka yang biasa kita nampak di Youtube dan FB. Misi beliau adalah untuk meningkatkan pemahaman umat Islam dalam pengajian Quran dan juga bahasa Arab. Yang bestnya – dia mengajar dengan gaya bersahaja dan gemar menggunakan contoh-contoh simple […]

  • , ,

    Boleh Sahaja Guna Kerusi Roda Naik Tangga

    “Kebangangan apakah ini?” Hari tu, Himpunan Cerita Lawak ada kongsi satu gambar tangga yang dilabel dengan logo orang berkerusi roda. Di ruangan komen, ada pelbagai komen. Ada yang positif, ada negatif. Salah satu komen negatif adalah seperti yang tertulis di atas. Selain itu, ramai melawak tentang tangga itu boleh bergerak sendiri, dan seperti biasa ada […]

  • Trending Hot

    , ,

    Tak Usah Bagi Makanan Pada Gelandangan, Percayalah!

    SAYA NAK BAGI MAKAN PADA GELANDANGAN RAMADHAN NI, Abg Syed. Macam mana ye? Kalau saya ditanya, saya kata toksah. Sebab banyak sangat setiap malam ada kumpulan bagi makan, sampai berlebihan sampai basi, sampai terbuang. Banyak sangat group bagi, dari makanan tempah khas nak bagi gelandangan sehingga makanan lebih bukak puasa. Ada je makanan lebih. Bagi […]

  • , ,

    Bagaimana Mangsa Buli Boleh Menjadi Raksasa

    Akhirnya, saya jumpa juga di Google. Inilah design buaian yang sama dengan kisah saya dibuli dulu sewaktu kecil. Tangan saya dihulur keluar di ruang (anak panah) itu, lantas pembuli beramai-ramai melompat di tempat duduk lagi satu. Lalu, tangan saya dipatahkan, bersama hilai tawa mereka. Saya terlentang, memandang langit. Meraung semahunya. Melihatkan keadaan saya waktu itu, […]

  • , ,

    “Nabi Dulu Lagi Teruk Kena, Tak Ada Pun Kena Depression”

    Baru-baru ini saya terbaca confession tentang depression dan bagaimana penulis mengaitkan depression itu ada kaitan dengan sikap introvert. Saya tidak mahu mengulas lanjut mengenai apa itu introvert, tetapi saya sedikit kesal dengan nada penulis yang prejudis terhadap mental illness dengan beberapa tohmahan yang tidak benar. Apa itu depression? Depression secara ringkasnya ialah apabila seseorang itu […]

  • , ,

    Kejamnya Apabila Membuat Pulau Buatan Manusia

    Masuk rumah. Semuanya senyap sunyi. Suami tak bercakap. Isteri tak bercakap. Apabila isteri mahu bercakap, suami sudah keluar rumah ‘ngeteh’ bersama kawan-kawan. Apabila suami mahu bercakap, isteri sudah tidur di bilik keletihan. Anak-anak? Disuruh buat kerja rumah. Tiada siapa meneman. Akhirnya buku ditolak ke tepi, layan Insta di iPhone 7 plus lebih menarik. Dari mana […]

  • , ,

    Dia Bercakap Dengan Scammer

    Kawan, yang ini serius alias penting. Awas dan berhati-hatilah juga. Mungkin pada mata dan tanggapan kita scammer ini nampak bodoh dan cepat emosi apabila mereka yang termakan umpan yang kita pasang. Begini, ada satu lagi cara yang agak keji biasa dibuat oleh puak-puak penipu di laman maya ini. Selepas berkenalan, mereka sedaya-upaya mempengaruhi kau supaya […]

  • , ,

    Habislah Kau Pembuli Siber!

    Salam semua kawan-kawanku. Ni nak cerita yang best sikit pagi Isnin ni. Alkisah, saya ni jenis tak kisah sangat soal pengikut atau followers di laman sosial. Sebab itu saya buka Instagram (IG) lebih dua tahun lalu sekadar untuk ada sahaja. Saya lebih dahulukan Facebook, saya senang di sini. Tetapi kawan-kawan saya kata IG lebih memudahkan […]

  • , ,

    Ini Yang Kau Dapat Apabila Melakukan Seks Bebas

    Masalah sosial di kalangan remaja masa kini semakin tenat. Mereka mahu bebas melakukan apa sahaja tanpa menghiraukan risiko yang bakal di hadapi oleh mereka termasuk mengamalkan seks bebas dengan multiple partner. Nikmat beberapa minit ternyata mampu memberi kesan jangka panjang jika pasangan yang ditiduri oleh mereka mempunyai penyakit kelamin. Baca sahajalah perbualan saya dengan rakan […]

  • , ,

    Kisah Steve Callahan Melihat Syurga Dari Tempat Duduk Di Neraka

    Anda kenal Steve Callahan? Aku baru kenal dia tadi dekat Outdoor Channel. Steve Callahan adalah mangsa survival 76 hari tersadai di laut atas rakit penyelamat. 1982, di Canary Island dalam perjalanan menuju Antigua. Kapal layar jenis sloop bernama ‘Napoleon Solo’ terlanggar sesuatu menyebabkan kebocoran serius. Mencurah air masuk. Seolah disembur dengan 50 pili bomba. Tak […]

  • , ,

    OKU Bukan Sekadar Tak Cukup Sifat

    Sejak berlakunya tragedi kemalangan akibat pemanduan melawan arus tempohari, saya menjadi silent reader di media sosial. Membaca berita-berita mengenainya, mengikuti perkembangan kes tersebut dan memerhatikan komen-komen ‘mendebarkan’ warga Malaysia di media sosial. Alhamdulillah, hikmah disebalik tragedi ini, ramai yang mencari fakta tentang masalah pembelajaran yang selama ini tidak begitu mendapat sambutan. Dan apabila diuar-uarkan tentang […]

  • , ,

    Baju Lokal Brand Mahal, Baik Beli Uniqlo Waklu!

    2017, masih ramai mentaliti, “Baju local brand mahal, baik beli H&M, Uniqlo.” Kualiti keutamaan kitorang. Kitorang production everything kat Bandung atas beberapa faktor. Bukan tak nak buat kat sini, kalau buat sini pun karang korang kata kualiti Malaysia tak international (padahal banyak je tempat printing kat Malaysia yang power, plus brand yang korang angkat tu […]

  • , ,

    Sampai Bila Lee Chong Wei?

    Ahad lepas Lee Chong Wei dijulang sekali lagi sebagai wira negara apabila muncul juara Kejohanan Badminton All England buat kali keempat. Kejohanan ini memiliki prestij yang tersendiri dan menjadi kejohanan badminton antarabangsa tertua di dunia. Bercakap tentang tua, Lee Chong Wei juga sudah menginjak ke usia 35 tahun dan kebiasannya usia seperti ini merupakan usia […]

  • , ,

    Bayangkan Jika Colonel Sanders Berjaya Bunuh Diri

    Semasa umurnya baru 5 tahun, Ayahnya meninggal dunia. Ketika 16 tahun, beliau berhenti bersekolah dan mula bekerja di serata tempat. Dalam masa setahun saja, beliau sudah hilang 4 pekerjaan atas pelbagai sebab. Umur 18, beliau berkahwin. Selepas itu beliau bekerja sebagai konduktor kereta api sehinggalah umur 22, dan akhirnya gagal. Beliau pergi pula mencuba nasib […]

  • , ,

    Jaga-Jaga Hari Gaji!

    Hari ini penjawat awam akhirnya menarik nafas lega. Yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Selepas 35 hari tanpa gaji, ramai juga yang terpaksa korek duit sana-sini sementara bertahan menunggu akaun diisi. Tarikh gaji sebelum ini adalah 19 Januari. Diawalkan daripada kebiasaan 25 haribulan sebab ada sambutan Tahun Baru Cina, diikuti Thaipusam pula. Maka aku yakin banyak juga […]

  • , ,

    Dari Pembikin Peti Ais Ke Gergasi Automotif Dunia

    Seminggu dua ni kita selalu sangat terbaca mengenai Proton Holdings yang bakal dibeli oleh dua entiti besar. Pertama, ialah Renault dari Perancis. Kedua, dan yang paling mendapat perhatian ialah Geely Automobile Holdings dari China. Geely ni ditubuhkan pada 1986, 3 tahun selepas Dr. Mahathir merealisasikan Proton Holdings. Kalau hangpa nak tahu, awal-awal dahulu, Geely adalah […]

  • , ,

    Beza Rakyat Bertamadun Atau Tidak

    Bila ramai orang share screenshot dan kutuk buku Fattah, bila tanya dia beli ke tak, dia jawab belum beli. Orang macam ni, kita tak patut hormat. Itu namanya bukan kritik, tu namanya hentam ikut-ikutan. Lalang. Beli dululah, dan baca, kalau ada lahir rasa tak puas hati, kongsikan pandangan. Itu baru lah namanya kritik. Baru layak. […]

  • , ,

    Siapa Kata Susah Nak Keluarkan Duit Tabung Haji?

    ebagai umat Islam, simpanan di Tabung Haji juga merupakan salah satu platform terbaik untuk kita menyimpan duit, terutama bagi mereka yang ingin mengumpul duit bagi tujuan ibadah Haji dan Umrah. Antara kebaikan simpanan di Tabung Haji adalah ianya patuh syariah, zakat perniagaan pendeposit diuruskan, dijamin kerajaan dan memberikan bonus/hibah yang kompetitif. Malah, bonus/hibah tersebut dikecualikan […]

  • , ,

    Imam Mahdi Pernah Muncul Di Mekah?

    Semalam agak heboh dengan berita bahawa seorang telah bertindak nekad untuk cuba membakar kelambu Kaabah di Masjidil Haram. Banyak kawan dan kenalan yang menghubungi kami di sini untuk bertanyakan kebenaran peristiwa tersebut kerana kebetulan kami masih berada di sini. Secara jujurnya, kami pun tidak tahu menahu ada terjadinya cubaan nekad tersebut. Suasana tampak seperti kebiasaan, […]

  • , ,

    Apa Kau Perlu Buat Apabila PayPal Kau Dirompak?

    PayPal aku kena rompak. Apa aku buat? Aku ni memang tidaklah terlalu percayakan teknologi, tambahan pula bila melibatkan benda-benda sensitif seperti – DUIT. Sampai hari ini aku tak percaya transaksi interbank transfer. Aku sanggup bersusah keluarkan duit dari bank A, redah hujan panas bagai sampai ke bank B dan masukkan duit guna CDM. Akibat ketakutan […]

  • , ,

    Kisah Pembelotan Paling Berani Di Dunia

    Sambil aku duduk berehat lepas makan sepinggan nasi, aku capai telefon Samsung aku dan skrol padanya. Aku terjumpa satu headline yang menarik aku untuk baca artikel tu. “Juruterbang yang mencuri jet pejuang rahsia Soviet” Artikel tu berkisar begini: Pada 6 September 1976, ada sebuah pesawat kelihatan terbang di langit Bandar Hakodate, Jepun. Ia merupakan pesawat […]

  • , ,

    Minyak Naik Buat Saya Naik Minyak

    Semalam saya menjangkakan harga RON95 akan naik 10 – 15 sen, tetapi ianya dinaikkan sebanyak 20 sen. Mengikut perkiraan purata harga RON95 bagi bulan Januari 2017 adalah RM2.27/liter bermakna secara tepat RON95 sepatutnya naik 17 sen daripada harga RM2.10/liter bulan lepas. Jadi walaupun jangkaan saya tersasar, kenaikan 20 sen adalah konsisten dengan pengiraan harga minyak […]

  • , ,

    Melawan “Sexual Predator!”

    Menonton video berkisar sexual predator di Youtube, saya tidak menyangka satu hari akan dengan berhadapan masalah ini. Betapa ia lebih dekat daripada yang kita sangka. Beberapa hari lepas saya menguruskan masalah seorang anak di bawah jagaan saya berumur enam belas tahun yang diumpan pemangsa seksual. Anak ini sudah pun melalui ‘online grooming’ di Whatsapp di […]