More stories

  • in ,

    15-20 Pekerja Dikhuatiri Tertimbus Di George Town

    Satu kejadian tanah runtuh telah berlaku di tapak pembinaan bangunan di Lengkok Lembah Permai, Tanjung Bungah, George Town pada pagi tadi. Menurut Astro Awani, sekurang-kurangnya 2 mangsa terkorban dalam kejadian tersebut. Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (JBPM) Jalan Perak, Ismail Mohd Zain, menerima panggilan pada 8.57 pagi dan setiba di tempat kejadian, difahamkan terdapat […] More

  • in ,

    Jangan Main-Main Tekan Dada Begini!

    Tekanan Dada. Bukan permainan! Katanya benda ni dah jadi game. Pass out challenge namanya. Ada panggil choking games Ada panggil skip challenge. Benda ni, bukan boleh ikut suka Kau tekan tulang selangka dia. Kemudian tekanan tu akan sebabkan gangguan dalam degupan jantung. Bila ada gangguan, peredaran darah ke otak juga akan kurang. Jadi automatik oksigen […] More

  • in ,

    Push-Pocket Di Kuala Lumpur

    Kami pasti anda semua pernah mendengar tentang ‘pick pocket’, namun begitu terdapat satu jenayah baru dikenali sebagai push-pocket. Seseorang memasukan telefon bimbitnya atau mungkin dompet dengan kad pengenalan berisi beberapa ringgit ke dalam poket anda. Beberapa minit kemudian, ‘Pemilik’ barangan itu muncul dan berhadapan dengan anda yang kini telah menjadi ‘Pencuri’. Dia membuat kekecohan besar […] More

  • in ,

    Profesion Keguruan Pantang Ditegur?

    Apa yang Mutalib Uthman tulis di wall Facebook dia tu memang kami bincang di dalam kereta semalam. Aku nak mengaku yang aku mulakan isu tu. Mengharapkan hujah balas daripada Zamir, namun hampa. Dia rilek menyandar kat belakang. Bila pagi ni Mutalib naikkan isu cikgu-cikgu, aku dah mula risau sebab aku dah pesan kat dia, benda […] More

  • in ,

    Rosaknya Sistem Pendidikan Kerana 4 Perkara

    Semalam aku dan 2 orang bekas guru ZF Zamir dan Zulhilmi Daud berbincang panjang mengenai kepincangan Sistem Pendidikan Malaysia. Kesimpulan yang kami dapat adalah, Sistem Pendidikan ini rosak dek 4 perkara: 1. Cikgu yang merasakan kerja dia lah yang paling susah di alam semesta ni. Dan kerja dia itulah yang paling mulia. Sebab tu apa benda pun, jadi gila […] More

  • in ,

    Segera Tukar Nama Laut Kita Kepada Laut Malaysia Raya

    Ramai antara kita tidak sedar meskipun tahun ini genap 60 tahun kita merdeka, namun laut milik kita masih ‘dijajah’ nama Laut China Selatan. Sebaliknya, tiga negara jiran kita telah pun ‘memerdekakan’ lautan mereka daripada ‘penjajahan’ nama Laut China Selatan ini iaitu Vietnam yang menggunakan nama Laut Vietnam Timur, Filipina (Laut Filipina Barat) dan terkini Indonesia […] More

  • in ,

    Coretan Mengenai Silibus Persekolahan Anak-anak

    Sejak akhir-akhir ini timbul perbincangan mengenai hala tuju pendidikan anak-anak kita. Sekali-kali saya tidak bermaksud untuk mengkritik, kerana saya mempunyai ramai sahabat-sahabat daripada kalangan guru, dan saya amat menyanjungi tugasan mereka dalam mendidik anak-anak kita, sebagaimana saya amat menyanjungi guru-guru saya yang mengajar berbagai konsep daripada mula membaca, mengira sehingga ke peringkat lebih tinggi. Cuma […] More

  • in ,

    Henti Popularkan Benda Bodoh

    Ketika pertandingan Ratu Cantik (Miss Universe) pada tahun 2000, Ratu dari Uruguay, Katja Thomsen Grien pernah tanya, “Kalau kejahilan adalah kebahagiaan, kenapa kita cari pengetahuan?” Ingat tak pepatah yang menyebut, “Ignorance is bliss?” Soalan yang ditimbulkan oleh Grien, atas pepatah itulah. Kalau kejahilan membahagiakan, kenapa manusia cari pengetahuan untuk memadamkan kejahilan? Tentu kita memahami maksud […] More

  • in ,

    Metal Tak Pernah Comel, Hingga Adanya BabyMetal!

    Jika kita telusuri sejarah muzik genre Metal, ianya suatu yang sangat menakjubkan; baik kepada peminatnya dan juga kepada pengkajinya. Dari zaman lewat 70-an dan awal 80-an yang menyaksikan band-band awal membawa obor-obor pendahulu Metal seperti Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath, Venom, dan lain-lainnya yang telah membawa dan menjerumuskan muzik ke dalam sebuah lubang yang […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.