More stories

  • in ,

    Segera Tukar Nama Laut Kita Kepada Laut Malaysia Raya

    Ramai antara kita tidak sedar meskipun tahun ini genap 60 tahun kita merdeka, namun laut milik kita masih ‘dijajah’ nama Laut China Selatan. Sebaliknya, tiga negara jiran kita telah pun ‘memerdekakan’ lautan mereka daripada ‘penjajahan’ nama Laut China Selatan ini iaitu Vietnam yang menggunakan nama Laut Vietnam Timur, Filipina (Laut Filipina Barat) dan terkini Indonesia […] More

  • in ,

    Coretan Mengenai Silibus Persekolahan Anak-anak

    Sejak akhir-akhir ini timbul perbincangan mengenai hala tuju pendidikan anak-anak kita. Sekali-kali saya tidak bermaksud untuk mengkritik, kerana saya mempunyai ramai sahabat-sahabat daripada kalangan guru, dan saya amat menyanjungi tugasan mereka dalam mendidik anak-anak kita, sebagaimana saya amat menyanjungi guru-guru saya yang mengajar berbagai konsep daripada mula membaca, mengira sehingga ke peringkat lebih tinggi. Cuma […] More

  • in ,

    Henti Popularkan Benda Bodoh

    Ketika pertandingan Ratu Cantik (Miss Universe) pada tahun 2000, Ratu dari Uruguay, Katja Thomsen Grien pernah tanya, “Kalau kejahilan adalah kebahagiaan, kenapa kita cari pengetahuan?” Ingat tak pepatah yang menyebut, “Ignorance is bliss?” Soalan yang ditimbulkan oleh Grien, atas pepatah itulah. Kalau kejahilan membahagiakan, kenapa manusia cari pengetahuan untuk memadamkan kejahilan? Tentu kita memahami maksud […] More

  • in ,

    Metal Tak Pernah Comel, Hingga Adanya BabyMetal!

    Jika kita telusuri sejarah muzik genre Metal, ianya suatu yang sangat menakjubkan; baik kepada peminatnya dan juga kepada pengkajinya. Dari zaman lewat 70-an dan awal 80-an yang menyaksikan band-band awal membawa obor-obor pendahulu Metal seperti Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath, Venom, dan lain-lainnya yang telah membawa dan menjerumuskan muzik ke dalam sebuah lubang yang […] More

  • in ,

    Pentingnya Beri Content Percuma!

    Nouman Ali Khan – pakar content marketing Siapa tidak kenal Nouman Ali Khan, founder dan CEO Bayyinah, satu muka yang biasa kita nampak di Youtube dan FB. Misi beliau adalah untuk meningkatkan pemahaman umat Islam dalam pengajian Quran dan juga bahasa Arab. Yang bestnya – dia mengajar dengan gaya bersahaja dan gemar menggunakan contoh-contoh simple […] More

  • in ,

    Boleh Sahaja Guna Kerusi Roda Naik Tangga

    “Kebangangan apakah ini?” Hari tu, Himpunan Cerita Lawak ada kongsi satu gambar tangga yang dilabel dengan logo orang berkerusi roda. Di ruangan komen, ada pelbagai komen. Ada yang positif, ada negatif. Salah satu komen negatif adalah seperti yang tertulis di atas. Selain itu, ramai melawak tentang tangga itu boleh bergerak sendiri, dan seperti biasa ada […] More

  • in ,

    Kisah Keli Dan Kura-Kura Serta Kaitannya Dengan Buli Di Negara Kita

    Di depan bakery saya ada taman rekreasi yang ada tasik besar. Di dalam tasik tu ada banyak ikan keli. Ikan karp dan kura-kura. Ikan kelinya ya ampun, besar-besar sangat. Ada yang sebesar dan sepanjang betis orang dewasa. Gemuk-gemuk. Saya pernah bagi ikan-ikan ni makan. Sekali saya campak roti-roti ke dalam tasik, berkerumun ikan-ikan ni datang […] More

  • in ,

    Bagaimana Mangsa Buli Boleh Menjadi Raksasa

    Akhirnya, saya jumpa juga di Google. Inilah design buaian yang sama dengan kisah saya dibuli dulu sewaktu kecil. Tangan saya dihulur keluar di ruang (anak panah) itu, lantas pembuli beramai-ramai melompat di tempat duduk lagi satu. Lalu, tangan saya dipatahkan, bersama hilai tawa mereka. Saya terlentang, memandang langit. Meraung semahunya. Melihatkan keadaan saya waktu itu, […] More

  • in ,

    “Nabi Dulu Lagi Teruk Kena, Tak Ada Pun Kena Depression”

    Baru-baru ini saya terbaca confession tentang depression dan bagaimana penulis mengaitkan depression itu ada kaitan dengan sikap introvert. Saya tidak mahu mengulas lanjut mengenai apa itu introvert, tetapi saya sedikit kesal dengan nada penulis yang prejudis terhadap mental illness dengan beberapa tohmahan yang tidak benar. Apa itu depression? Depression secara ringkasnya ialah apabila seseorang itu […] More

  • in ,

    Mengapa Manusia Jadi Bodoh Apabila Berada Dalam Kelompok?

    Aku teringat, pada tahun 1950 dulu, Solomon Asch daripada Universiti Harvard ada buat eksprimen psikologi sosial. Dia kumpulkan sekumpulan manusia untuk lakukan eksperimen. Eksperimen dia mudah gila. Ada dua keping kad. Kad pertama ada gambar segaris panjang. Kad kedua pula ada tiga garis panjang yang berbeza-beza yang bertanda A, B dan C. Asch cuma minta […] More

  • in ,

    Kejamnya Apabila Membuat Pulau Buatan Manusia

    Masuk rumah. Semuanya senyap sunyi. Suami tak bercakap. Isteri tak bercakap. Apabila isteri mahu bercakap, suami sudah keluar rumah ‘ngeteh’ bersama kawan-kawan. Apabila suami mahu bercakap, isteri sudah tidur di bilik keletihan. Anak-anak? Disuruh buat kerja rumah. Tiada siapa meneman. Akhirnya buku ditolak ke tepi, layan Insta di iPhone 7 plus lebih menarik. Dari mana […] More

  • in ,

    Dia Bercakap Dengan Scammer

    Kawan, yang ini serius alias penting. Awas dan berhati-hatilah juga. Mungkin pada mata dan tanggapan kita scammer ini nampak bodoh dan cepat emosi apabila mereka yang termakan umpan yang kita pasang. Begini, ada satu lagi cara yang agak keji biasa dibuat oleh puak-puak penipu di laman maya ini. Selepas berkenalan, mereka sedaya-upaya mempengaruhi kau supaya […] More

  • in ,

    Habislah Kau Pembuli Siber!

    Salam semua kawan-kawanku. Ni nak cerita yang best sikit pagi Isnin ni. Alkisah, saya ni jenis tak kisah sangat soal pengikut atau followers di laman sosial. Sebab itu saya buka Instagram (IG) lebih dua tahun lalu sekadar untuk ada sahaja. Saya lebih dahulukan Facebook, saya senang di sini. Tetapi kawan-kawan saya kata IG lebih memudahkan […] More

  • in ,

    Ini Yang Kau Dapat Apabila Melakukan Seks Bebas

    Masalah sosial di kalangan remaja masa kini semakin tenat. Mereka mahu bebas melakukan apa sahaja tanpa menghiraukan risiko yang bakal di hadapi oleh mereka termasuk mengamalkan seks bebas dengan multiple partner. Nikmat beberapa minit ternyata mampu memberi kesan jangka panjang jika pasangan yang ditiduri oleh mereka mempunyai penyakit kelamin. Baca sahajalah perbualan saya dengan rakan […] More

  • in ,

    Kisah Steve Callahan Melihat Syurga Dari Tempat Duduk Di Neraka

    Anda kenal Steve Callahan? Aku baru kenal dia tadi dekat Outdoor Channel. Steve Callahan adalah mangsa survival 76 hari tersadai di laut atas rakit penyelamat. 1982, di Canary Island dalam perjalanan menuju Antigua. Kapal layar jenis sloop bernama ‘Napoleon Solo’ terlanggar sesuatu menyebabkan kebocoran serius. Mencurah air masuk. Seolah disembur dengan 50 pili bomba. Tak […] More

  • in ,

    OKU Bukan Sekadar Tak Cukup Sifat

    Sejak berlakunya tragedi kemalangan akibat pemanduan melawan arus tempohari, saya menjadi silent reader di media sosial. Membaca berita-berita mengenainya, mengikuti perkembangan kes tersebut dan memerhatikan komen-komen ‘mendebarkan’ warga Malaysia di media sosial. Alhamdulillah, hikmah disebalik tragedi ini, ramai yang mencari fakta tentang masalah pembelajaran yang selama ini tidak begitu mendapat sambutan. Dan apabila diuar-uarkan tentang […] More

  • in ,

    Baju Lokal Brand Mahal, Baik Beli Uniqlo Waklu!

    2017, masih ramai mentaliti, “Baju local brand mahal, baik beli H&M, Uniqlo.” Kualiti keutamaan kitorang. Kitorang production everything kat Bandung atas beberapa faktor. Bukan tak nak buat kat sini, kalau buat sini pun karang korang kata kualiti Malaysia tak international (padahal banyak je tempat printing kat Malaysia yang power, plus brand yang korang angkat tu […] More

  • in ,

    Sampai Bila Lee Chong Wei?

    Ahad lepas Lee Chong Wei dijulang sekali lagi sebagai wira negara apabila muncul juara Kejohanan Badminton All England buat kali keempat. Kejohanan ini memiliki prestij yang tersendiri dan menjadi kejohanan badminton antarabangsa tertua di dunia. Bercakap tentang tua, Lee Chong Wei juga sudah menginjak ke usia 35 tahun dan kebiasannya usia seperti ini merupakan usia […] More

  • in ,

    Bayangkan Jika Colonel Sanders Berjaya Bunuh Diri

    Semasa umurnya baru 5 tahun, Ayahnya meninggal dunia. Ketika 16 tahun, beliau berhenti bersekolah dan mula bekerja di serata tempat. Dalam masa setahun saja, beliau sudah hilang 4 pekerjaan atas pelbagai sebab. Umur 18, beliau berkahwin. Selepas itu beliau bekerja sebagai konduktor kereta api sehinggalah umur 22, dan akhirnya gagal. Beliau pergi pula mencuba nasib […] More

  • in ,

    Jaga-Jaga Hari Gaji!

    Hari ini penjawat awam akhirnya menarik nafas lega. Yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Selepas 35 hari tanpa gaji, ramai juga yang terpaksa korek duit sana-sini sementara bertahan menunggu akaun diisi. Tarikh gaji sebelum ini adalah 19 Januari. Diawalkan daripada kebiasaan 25 haribulan sebab ada sambutan Tahun Baru Cina, diikuti Thaipusam pula. Maka aku yakin banyak juga […] More

  • in ,

    Dari Pembikin Peti Ais Ke Gergasi Automotif Dunia

    Seminggu dua ni kita selalu sangat terbaca mengenai Proton Holdings yang bakal dibeli oleh dua entiti besar. Pertama, ialah Renault dari Perancis. Kedua, dan yang paling mendapat perhatian ialah Geely Automobile Holdings dari China. Geely ni ditubuhkan pada 1986, 3 tahun selepas Dr. Mahathir merealisasikan Proton Holdings. Kalau hangpa nak tahu, awal-awal dahulu, Geely adalah […] More

  • in ,

    Beza Rakyat Bertamadun Atau Tidak

    Bila ramai orang share screenshot dan kutuk buku Fattah, bila tanya dia beli ke tak, dia jawab belum beli. Orang macam ni, kita tak patut hormat. Itu namanya bukan kritik, tu namanya hentam ikut-ikutan. Lalang. Beli dululah, dan baca, kalau ada lahir rasa tak puas hati, kongsikan pandangan. Itu baru lah namanya kritik. Baru layak. […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.