More stories

  • Hot

    in ,

    Tips Kurus Tanpa Stress!

    Alhamdulillah. Pertama kali selepas 24 tahun,berjaya capai BMI normal (24.8/183cm/83kg). Buat yang selalu dan yang akan bertanya; Jenis diet: diet rendah karbo. Motivasi: tak nak mati awal sebab diabetes & obesiti. Tempoh masa: 125kg ke 104 kg (2 tahun), 104kg ke 83kg (3 bulan). Berat ideal 73kg tapi sasaran sendiri 80kg.(masa 85kg pun orang dah […] More

  • in ,

    5 Benda Kau Tak Patut Buat Selepas Makan

    Orang kita mempunyai pelbagai tabiat yang dilakukan selepas kekenyangan makan tengah hari atau malam. Ada yang suka merokok, minum teh dan ada yang terus tersandar lalu tertidur. Barulah ‘feel’ katanya. Akan tetapi, tahukah anda bahawa ada tabiat-tabiat ini sebenarnya amat berbahaya kepada kesihatan tubuh badan kita? Di sini, aku kongsikan 5 perkara yang tidak patut […] More

  • in ,

    Apa Kau Patut Buat Bila Anak Kecil Mengadu Dicabul

    Apakah yang boleh dilakukan oleh Tuan Puan andai anak kecil mengadu dicabul atau diperkosa oleh seorang individu yang dikenali atau tidak dikenali? Mari saya mulakan dengan berkongsi beberapa hal yang penting. 1. Ajarkan sebutan yang betul bagi anggota badan sulit kanak-kanak. Untuk lelaki sebutkan ini zakar atau penis. Bagi perempuan, katakan ini faraj atau vagina. […] More

  • in ,

    Kenapa Ramai Tak Tahu Dia Ada Kencing Manis?

    Tahukah anda? Dalam kajian National Health Morbidity Survey (NHMS) bawah KKM terbaru, prevalance untuk penyakit kencing manis (Diabetes Mellitus) di negara kita pada tahun 2015 ialah 17.5%. Meningkat lebih kurang 2% dari tahun 2011 dan 6% berbanding 10 tahun lepas. Maknanya, peningkatan prevalance penyakit kencing manis dalam sepuluh tahun Malaysia lebih 3% dari peningkatan prevalance […] More

  • in ,

    Bakteria Baik Pertama Malaysia

    Bakteria baik Shirota (Lactobacillus casei Shirota) merupakan bakteria probiotik yang baik untuk tubuh badan manusia. Dr Minoru Shirota, ketua penyelidik mikrobiologi universiti Kyoto, Jepun bersama pengkaji dari Jabatan Perubatan universiti tersebut menemui bakteria tersebut melalui beberapa uji kaji ketahanan bakteria baik. Penyelidikan Dr Shirota juga didorong oleh penyelidikan saintis terdahulu seperti Elie Metcnikoff dari Bulgaria […] More

  • in ,

    Daging Arnab Lebih Berkhasiat?

    Adik perempuan Kak Ida, penghidap asma. Masa tu umurnya 9 tahun. Sekarang Alhamdulillah, sembuh. Waktu malam kami bergilir-gilir jaga dia. Dia tidur dalam keadaan duduk. Terpaksa sendal bantal di belakang sebab asmanya agak kronik. Tak ingat waktu tu, siapa yang cadangkan daging arnab ni. Kebetulan dalam kampung ada ladang ternak arnab, Kami segera dapatkannya. Sama […] More

  • in ,

    Guna Lagi Cotton Bud!

    Maaf lah jika gambar ini memualkan. Kalian boleh share post ini kat ‘geng korek telinga hari-hari’. Dipendekkan cerita, selepas hampir 4 minggu sakit telinga, ulang alik ke klinik biasa, dan setiap minggu on antibiotik baru tapi keadaan masih sama, akhirnya saya decide untuk refer pakar ENT di Klang. Masa perjumpaan tu, doktor tu tak ada […] More

  • in ,

    Ini Kata Doktor Gigi Tentang Teeth Aligner

    Soalan: Salam doktor. Boleh ulas tentang ‘teeth aligner’ atau ‘teeth trainer’? Saya tengok ia banyak dijual di Instagram dan Facebook. Saya jadi tertarik untuk mencuba. Harganya pun murah. Adakah ia benar-benar berkesan? Jawapan: PENGENALAN Aplians ini digunakan untuk memastikan susunan gigi menjadi teratur ketika dalam peringkat pertumbuhan gigi. Mayofunctional Research Co (MRC) yang berpangkalan di […] More

  • in ,

    Tips Nak Bagi Kau Kurus

    Alamak, lupalah! Semalam cerita pasal kenapa ada orang beratnya tak turun tapi dia kata; “Baju saya habis longgar dah!” Dulu masa saya mula-mula jadi dietitian ada juga ‘kebodohan’ dalam hal ni. Betul, hanya nak perubahan berat saja. Itulah, pensyarah mengajar tak dengar betul-betul. Dah lama sikit kerja, diperkenalkan dengan beberapa gajet untuk timbangan berat badan, […] More

  • in ,

    Jaga Gigi Anak, Kalau Tidak Ini Yang Akan Terjadi

    Seorang ibu membawa anak kecil berusia 5 tahun dengan keadaan muka belah kirinya membengkak. Bengkak daripada atas bibir sehingga bahagian bawah mata. Bengkak kemerahan itu menyebabkan mata kiri hanya boleh dibuka separuh dan mulut akan sakit ketika membuka. Pemeriksaan kita mendapati banyak gigi dalam mulut budak kecil ini sudah rosak. Gusi atas sebelah kiri juga […] More

  • in ,

    Menyanggah Perokok Sialan

    Petang tu saya teringin nak makan soto. Jarang saya jumpa soto yang sedap, tapi di Kota Damansara ada satu kedai soto yang betul-betul menepati piawaian tekak saya. Jadi kami sampai ke kedai dan terus order soto. Ketika saya memilih tempat duduk mengadap jalan raya, ada satu pasangan yang baru tiba duduk berdepan dengan meja kami. Pasangan […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.