More stories

  • in ,

    Murung dengan Gila Pun Tak Reti Beza

    Hidup ini bukan semuanya indah. Ada kalanya kita berbahagia, kadang kala kita hilang harapan. Rasa kosong, tidak sedih, tidak gembira. Bagi diri kita, mati itu pengakhiran segala masalah yang kita hadapi. Masalah ini tidak semestinya besar bagi kita. Kadang kala, kita rasakan perkara itu remeh, tapi bagi mereka itulah masalah terbesar yang tidak jumpa penyelesaian. […] More

  • in ,

    Orang Cerita Pasal Murung, Kau Sibuk Dengan Iman

    Sebenarnya saya malas nak tulis apa-apa pasal kemurungan semenjak dua menjak ia menjadi topik hangat di media sosial sebab banyak sangat orang dah tulis. Saya cuma berpendapat ia adalah sesuatu yang baik sebab orang sudah mula berbual dan mengambil serius mengenainya. Antara teori yang gemar diketengahkan oleh golongan yang mempunyai pegangan agama yang kuat adalah […] More

  • in ,

    5 Penyakit Rare Sehebat Watak X-Men

    Bright Side berpendapat penyakit adalah sesuatu yang sering dikaitkan dengan bahaya dan membimbangkan. Namun, ada juga diantara penyakit ini setanding dengan kuasa-kuasa luar biasa. Ini adalah antara penyakit yang jarang dijumpai namun membuatkan mereka kelihatan seperti hero dalam filem X-Men. 1. Super memori Hyperthymesia adalah keadaan ingatan dimana seseorang mampu mengingat kesemua pengalaman hidup mereka […] More

  • in ,

    Hidung Hilang Kerana Resdung

    Sinus @ resdung (panggilan orang kampung) memang cukup menyeksakan. Rengsa semacam. Dan bayangkan saya dah hidapinya lebih 10 tahun dah. Gejala pertama dimulai sebagai flu, pantang sejuk sikit sahaja ia akan menyerang. Lepas tu hidung mula tersumbat, rasa macam ada batu dalam hidung dan mula rasa mencucuk-cucuk di pipi dan dahi. Pada awalnya makan ubat […] More

  • in ,

    Bahaya Anemia Yang Ibu Hamil Perlu Tahu

    Ya Allah. Rupanya ramai lagi yang pandang sebelah mata je penyakit ‘kurang darah’ (Anemia) masa tengah hamil. Ada yang sanggup taknak makan ubat yang doktor bagi. Jangan macam itu wahai ibu-ibu semua. Kalau doktor dah bagi ubat tambah darah Iberet ataupun Obimin tu makan je la ye. Mungkin kadang-kadang timbul rasa tak selesa di perut, […] More

  • in ,

    Kau Anggap Autisme Ada Satu Jenis Je?

    “Orang lain ada je anak autisme, tapi takde lah teruk macam anak dia yang autisme tu.” Ya! Itulah dia salah satu masalah yang sedang dihadapi oleh masyarakat umum di mana kebanyakan mereka memahami bahawa autisme tu ada satu jenis je dan orang autisme hanya akan bawa satu jenis perwatakan, perangai dan sikap. Hakikatnya, autisme ni […] More

  • in ,

    Apa Kau Perlu Tahu Tentang Kemoterapi

    Di akhir sesi perkongsian aku di sebuah sekolah petang tadi seorang pelajar bertanya kepada aku: “Kenapa cikgu tak pergi kimoterapi dulu? Kenapa kena terus bedah dan buang peti suara?” Permulaannya aku agak kaget, aku tak sangka akan ditanya dengan soalan sebegitu. Ini kerana aku merasakan pelajar PT3 yang masih agak muda, mana dia tahu berkenaan […] More

  • in ,

    Hadapi Cuaca Panas, Like A Bos

    Kita semua sedar yang cuaca kini agak panas dan kering. Kanak-kanak mula mengalami sindrom-sindrom kepanasan seperti demam dan batuk kering. Kesan ini juga dialami oleh orang dewasa di mana kita kerap rasa dahaga dan pening kepala. Kepanasan ini boleh menyebabkan badan kita mengalami dehidrasi – kehilangan air yang melampau. Dehidrasi boleh membawa implikasi yang lebih […] More

  • in ,

    Bahaya Ekzema Kepada Bayi

    Hati ibu mana yang tidak runsing dan susah hati jika anak terkena Ekzema. Sedangkan anak demam pun ibu sudah tidak senang duduk ini kan pula anak mendapat Ekzema. Ia biasanya terjadi kepada bayi atau kanak-kanak dimana berlaku radang pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. […] More

  • in ,

    Jangan Main-Main Tekan Dada Begini!

    Tekanan Dada. Bukan permainan! Katanya benda ni dah jadi game. Pass out challenge namanya. Ada panggil choking games Ada panggil skip challenge. Benda ni, bukan boleh ikut suka Kau tekan tulang selangka dia. Kemudian tekanan tu akan sebabkan gangguan dalam degupan jantung. Bila ada gangguan, peredaran darah ke otak juga akan kurang. Jadi automatik oksigen […] More

  • in ,

    Jangan Hukum Anak Yang Lambat

    Memahami Tahap Perkembangan Kanak-kanak (Developmental Milestone) Dari peringkat sebelum kelahiran sehinggalah dewasa, manusia akan undergo pelbagai perkembangan. Lazimnya, proses perkembangan di peringkat kanak-kanak adalah tempoh yang kritikal kerana pada tempoh ini, perkembangan yang pesat sedang berlaku. Jadi, apabila bercakap tentang tahap perkembangan kanak-kanak, ia merujuk kepada apakah tahap perkembangan yang boleh dicapai pada peringkat dan […] More

  • in ,

    Lelaki Ini Nak Bagi RM10000 Kepada Orang Gemuk

    Masa aku sibuk membelek akaun FB, terjumpa pula gambar-gambar lama aku masih lagi slim dan steady. Dan dibandingkan kembali dengan fizikal aku sekarang, memang jauh bezanya. Macam orang mengandung tak beranak-ranak pun ada. Sedih. Jika diingat kembali, nafsu makan aku ketika muda lebih dahsyat berbanding sekarang. Aku boleh selamba makan sampai 3-4 pinggan nasi macam […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.