More stories

  • in ,

    Kau Anggap Autisme Ada Satu Jenis Je?

    “Orang lain ada je anak autisme, tapi takde lah teruk macam anak dia yang autisme tu.” Ya! Itulah dia salah satu masalah yang sedang dihadapi oleh masyarakat umum di mana kebanyakan mereka memahami bahawa autisme tu ada satu jenis je dan orang autisme hanya akan bawa satu jenis perwatakan, perangai dan sikap. Hakikatnya, autisme ni […] More

  • in ,

    Apa Kau Perlu Tahu Tentang Kemoterapi

    Di akhir sesi perkongsian aku di sebuah sekolah petang tadi seorang pelajar bertanya kepada aku: “Kenapa cikgu tak pergi kimoterapi dulu? Kenapa kena terus bedah dan buang peti suara?” Permulaannya aku agak kaget, aku tak sangka akan ditanya dengan soalan sebegitu. Ini kerana aku merasakan pelajar PT3 yang masih agak muda, mana dia tahu berkenaan […] More

  • in ,

    Hadapi Cuaca Panas, Like A Bos

    Kita semua sedar yang cuaca kini agak panas dan kering. Kanak-kanak mula mengalami sindrom-sindrom kepanasan seperti demam dan batuk kering. Kesan ini juga dialami oleh orang dewasa di mana kita kerap rasa dahaga dan pening kepala. Kepanasan ini boleh menyebabkan badan kita mengalami dehidrasi – kehilangan air yang melampau. Dehidrasi boleh membawa implikasi yang lebih […] More

  • in ,

    Bahaya Ekzema Kepada Bayi

    Hati ibu mana yang tidak runsing dan susah hati jika anak terkena Ekzema. Sedangkan anak demam pun ibu sudah tidak senang duduk ini kan pula anak mendapat Ekzema. Ia biasanya terjadi kepada bayi atau kanak-kanak dimana berlaku radang pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. […] More

  • in ,

    Jangan Main-Main Tekan Dada Begini!

    Tekanan Dada. Bukan permainan! Katanya benda ni dah jadi game. Pass out challenge namanya. Ada panggil choking games Ada panggil skip challenge. Benda ni, bukan boleh ikut suka Kau tekan tulang selangka dia. Kemudian tekanan tu akan sebabkan gangguan dalam degupan jantung. Bila ada gangguan, peredaran darah ke otak juga akan kurang. Jadi automatik oksigen […] More

  • in ,

    Jangan Hukum Anak Yang Lambat

    Memahami Tahap Perkembangan Kanak-kanak (Developmental Milestone) Dari peringkat sebelum kelahiran sehinggalah dewasa, manusia akan undergo pelbagai perkembangan. Lazimnya, proses perkembangan di peringkat kanak-kanak adalah tempoh yang kritikal kerana pada tempoh ini, perkembangan yang pesat sedang berlaku. Jadi, apabila bercakap tentang tahap perkembangan kanak-kanak, ia merujuk kepada apakah tahap perkembangan yang boleh dicapai pada peringkat dan […] More

  • in ,

    Lelaki Ini Nak Bagi RM10000 Kepada Orang Gemuk

    Masa aku sibuk membelek akaun FB, terjumpa pula gambar-gambar lama aku masih lagi slim dan steady. Dan dibandingkan kembali dengan fizikal aku sekarang, memang jauh bezanya. Macam orang mengandung tak beranak-ranak pun ada. Sedih. Jika diingat kembali, nafsu makan aku ketika muda lebih dahsyat berbanding sekarang. Aku boleh selamba makan sampai 3-4 pinggan nasi macam […] More

  • in ,

    Tips Kurus Tanpa Stress!

    Alhamdulillah. Pertama kali selepas 24 tahun,berjaya capai BMI normal (24.8/183cm/83kg). Buat yang selalu dan yang akan bertanya; Jenis diet: diet rendah karbo. Motivasi: tak nak mati awal sebab diabetes & obesiti. Tempoh masa: 125kg ke 104 kg (2 tahun), 104kg ke 83kg (3 bulan). Berat ideal 73kg tapi sasaran sendiri 80kg.(masa 85kg pun orang dah […] More

  • in ,

    5 Benda Kau Tak Patut Buat Selepas Makan

    Orang kita mempunyai pelbagai tabiat yang dilakukan selepas kekenyangan makan tengah hari atau malam. Ada yang suka merokok, minum teh dan ada yang terus tersandar lalu tertidur. Barulah ‘feel’ katanya. Akan tetapi, tahukah anda bahawa ada tabiat-tabiat ini sebenarnya amat berbahaya kepada kesihatan tubuh badan kita? Di sini, aku kongsikan 5 perkara yang tidak patut […] More

  • in ,

    Apa Kau Patut Buat Bila Anak Kecil Mengadu Dicabul

    Apakah yang boleh dilakukan oleh Tuan Puan andai anak kecil mengadu dicabul atau diperkosa oleh seorang individu yang dikenali atau tidak dikenali? Mari saya mulakan dengan berkongsi beberapa hal yang penting. 1. Ajarkan sebutan yang betul bagi anggota badan sulit kanak-kanak. Untuk lelaki sebutkan ini zakar atau penis. Bagi perempuan, katakan ini faraj atau vagina. […] More

  • in ,

    Kenapa Ramai Tak Tahu Dia Ada Kencing Manis?

    Tahukah anda? Dalam kajian National Health Morbidity Survey (NHMS) bawah KKM terbaru, prevalance untuk penyakit kencing manis (Diabetes Mellitus) di negara kita pada tahun 2015 ialah 17.5%. Meningkat lebih kurang 2% dari tahun 2011 dan 6% berbanding 10 tahun lepas. Maknanya, peningkatan prevalance penyakit kencing manis dalam sepuluh tahun Malaysia lebih 3% dari peningkatan prevalance […] More

  • in ,

    Bakteria Baik Pertama Malaysia

    Bakteria baik Shirota (Lactobacillus casei Shirota) merupakan bakteria probiotik yang baik untuk tubuh badan manusia. Dr Minoru Shirota, ketua penyelidik mikrobiologi universiti Kyoto, Jepun bersama pengkaji dari Jabatan Perubatan universiti tersebut menemui bakteria tersebut melalui beberapa uji kaji ketahanan bakteria baik. Penyelidikan Dr Shirota juga didorong oleh penyelidikan saintis terdahulu seperti Elie Metcnikoff dari Bulgaria […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.