More stories

  • in ,

    Tamparan Sepatu

    Beliau selalu bercerita; Diziarahi orang berjubah putih di kala malam gelap. Ngeteh dengan orang-orang kenamaan. Mengembara dunia sewaktu mudanya. Air Anugerah mujarab untuk merawat kudis tekanan. Ada sahajalah yang ingin diceritakan. Aku antara yang setia mendengar. Apa-apa yang baik aku jadikan teladan, manakala yang lebih auta daripada fakta, aku anggap sebagai hiburan. Pesakit ini lumpuh, […] More

  • in ,

    Mengejek Si Pembunuh Diri

    Depresi, keinginan membunuh diri, ejekan dan dramatis. Ku baca berpuluh ulasan ignoran tentang kemurungan. Tak kurang juga yang mengaitkan segalanya dengan kekurangan iman, tak percaya Tuhan dan sebagainya. Kemurungan adalah satu proses panjang melibatkan pelbagai faktor, ia mengubah cara berfikir dan bertindak. Ada yang jatuh ke dalam lubang hitam kerana sejarah masa lalu dan jangkaan […] More

  • in ,

    Oh Anok-Anok Tok Leh Meraso Mandi Lauk

    Semua orang inginkan keturunan. Keturunan yang kita namakan zuriat. Zuriat yang bakal menjadi penyambung legasi kita di masa hadapan. Paling penting, mereka akan mendoakan kita kelak apabila kita telah tiada. Kira pendapatan pasif untuk kita juga lah. Itu pun kalau ajar elok-elok. Guru mulia saya berkata : Nikmat keturunan itu adalah hak Allah. Yang menentukan […] More

  • Hot

    in ,

    Jangan Bagi Anak Anda iPad!

    Dia anak syurga saya. Posting pagi ini sangat panjang dan beremosi. Anda wajib sediakan tisu. Kerana untuk menaip tajuknya sahaja, air jernih mula bergenang di tubir mata. Pagi ini Sally dapat berkongsi rasa dan ada banyak info yang didapati daripada warga titans ladies. Bila kita berada di dalam kelompok yang sama, bukan sama-sama mengeluh dan […] More

  • in ,

    “Orang Yang Berduit Macam Saya Tak Perlukan Pertolongan Orang Lain”

    Hari ini saya berpeluang membawa ayah saya berurut tradisional di Kampung Simpang Durian, Negeri Sembilan. Dengarnya urutan sendi di sini sangat bagus. Semasa kami sampai ada 2 orang pesakit di sana. Kami tulis nama ayah pada buku log sebagai ‘nombor giliran’. Kami dapat nombor 3. Selepas menurunkan ayah dari kereta, kami ada berbual dengan beberapa […] More

  • in ,

    Inilah Namanya Kebebasan

    “Jom. Panas terik ni,” saya pelawa dia masuk kereta setelah kedua ibu bapanya beredar. “Saya orang pertama ke yang cikgu tolong?” Beliau bertanya sambil melangkah masuk ke dalam kereta. “Tak, bro. Kau pelajar ke-9. Tapi result paling power setakat ni ialah kau.” Sengaja saya gunakan aku dan kau supaya dia tak rasa kekok. Saya dan […] More

  • in ,

    Ramadhan Bukan Hanya Milik Orang Kaya Dan Berkelapangan Sahaja

    Aku fikir sudah berlalu zaman apabila penceramah Ramadhani mengambil sikap memperleceh kualiti ibadah para jemaah walau secara umum sekalipun. Sindiran seperti “minggu pertama penuhlah, lepas-lepas tu tinggal satu saf”, “yang muda-muda ni larat 8 rakaat je, yang tua-tua ni 23 rakaat steady lagi”, “10 malam terakhir sibuk bakar kuih raya & jahit baju raya”, “lailatulqadar […] More

  • Popular

    in ,

    Penyakit Eksklusif Melayu-Islam

    Orang Melayu-Islam secara khususnya ada satu jenis penyakit yang dipanggil “exclusivity”. Mungkin dalam bahasa yang mudah dipanggil penyakit memonopoli hak eksklusif. Lebih senang faham lagi, tamak pada sesuatu yang bukan hak mereka. Sewaktu bulan puasa di Libya dulu, aku adalah lelaki Islam tunggal di dalam villa kami menetap di Tripoli. Waktu berbuka memang sangat meriah, […] More

  • in ,

    Cara Menunaikan Solat Tahajud Untuk Noob

    Kedapatan ramai yang bertanyakan saya tentang bagaimana untuk solat tahajud. Apakah ada cara tertentu daripada mula bangun tidur sehingga selesai mengerjakan tahajud? Saya pun tak berapa pandai, tapi saya temukan antara perkara sunnah yang diceritakan dalam hadis yang boleh kita amalkan. Semoga bermanfaat. 1. Bangun daripada tidur dan duduk bukan terus berjogging atau mencari telefon […] More

  • in ,

    Diari Ramadan Andy Sulaiman

    Kau adik beradik ramai. Dan dalam ramai itu kau yang paling kerap berada bersama keluarga. Abang, kakak dan adik kau duduk jauh, jarang sekali dapat pulang dan berkumpul bersama. Kau juga tidak bernasib baik seperti adik beradik kau yang lain. Mereka berjaya tetapi kau tidak berjaya seperti mereka. Mereka ke universiti tetapi kau hanya tingkatan […] More

  • in ,

    Syaitan Di Bulan Ramadan

    1. Dulu-dulu aku terfikir, kalau syaitan digari di bulan Ramadan, di manakah lokasi mereka digari? Adakah masih ada di sekeliling kita, dengan tangan diikat, tapi masih boleh menghasut?   2. Atau mungkin syaitan dibawa ke sejenis dimensi penjara abadi? Terbenam sahaja matahari hari terakhir Sya’ban, para setan pun pergi ramai-ramai punch-in di penjara tersebut. Aku […] More

  • in ,

    Sejarah Ringkas Solat Tarawikh Yang Perlu Kau Tahu

    Malam ini bermulanya solat Tarawikh pertama, menandakan bulan Ramadan tiba. Tapi tahukah anda, sejarah solat Tarawikh? Solat Tarawikh ini pada awalnya dijalankan oleh Nabi Muhammad serta sahabat-sahabat rapat baginda pada awal bulan Ramadan, di Masjid Nabawi. Kemudian, setelah beberapa hari (ada pendapat kata selamat 4 hari) Nabi dan sahabat buat solat tersebut, datanglah beberapa lagi […] More

  • in ,

    Jika Tidak Mampu Mengheret Mereka Mendekati Masjid, Jangan Pula Menjauhkan

    Orang kita suka menyindir. “Asal bulan puasa, kau sampai masjid nak solat terawih. Bulan lain tak nampak batang hidung pun. Apa bulan puasa sahaja laluan ke masjid jadi terang benderang?” Orang kita suka mengecam. “Asal datang masjid mesti selfie. Lepas tu muat naik kat muka buku dengan hashtag ‘done terawih’. Kau datang ke masjid nak […] More

  • in ,

    Mari Melawan Valet Doa!

    Aku bukan nak kata apa sangat tentang hal doa yang sedang viral sekarang. Cuma nak kau tahu jenis-jenis doa yang ada di kalangan kita semua, dan kau tak pernah perasan tentang itu sedangkan kau boleh lakukannya sendiri sahaja. 1. Doa permintaan. Doa yang ini kau biasanya buat masa solat hajat. Cara kau minta juga lain. […] More

  • in ,

    Kalau Sepinggan Nasi Pun Kau Tak Habiskan, Macam Mana Nak Dapat Segunung Emas?

    Anuar Zain Bangi memandang saya. Beliau dan Mutalib Uthman seolah-olah ada sesuatu yang ingin disampaikan kepada saya. Pandangan mereka kembali bertaut dan tersenyum antara satu sama lain. Akhirnya Mut mengarahkan Zulhilmi Daud atau Anuar Zain Bangi untuk berbicara dengan saya. “Hang lah bagitahu,” ujar Mut. Makanan pagi kami kali ini agak istimewa. Menikmati kibdah (hati […] More

  • in ,

    Wahai Bani Terpilih, Apa Yang Telah Kamu Lakukan?

    Jumaat baru ni aku ada jumpa seorang pelajar dentistry dari Alexandaria Mesir, dia tengah cuti sebulan jadi dia datang ke Perancis nak jalan-jalan. Soalan pertama aku tanya dia, “macam mana Mesir lepas revolusi?” Dia jawab ringkas je, “tak ada apa-apa”. Sepanjang hari aku lepak dengan dia, banyak dia share pasal Mesir terutama sekali pasal bangsa […] More

  • in ,

    Tentang Tanggungjawab

    Sisi buruk dalam kehidupan seharian, jarang sekali kita ceritakan di dalam facebook. Jika bermanfaat untuk diceritakan pada anak-anak kita, kongsikanlah pada mereka di pagi Jumaat yang mulia ini. “Where are we going, ayah? I want to have lunch now, i am hungry.” Luah Hafiy selesai solat Jumaat. ‘Scottish accent’ nya masih pekat macam biasa. “Jom […] More

  • in ,

    Israel Terbakar. Ujian Atau Bala?

    Kau rasa kenapa Nabi halang sahabat-sahabat dari rosakkan tumbuhan, masuk rumah ibadat dan serang kanak-kanak, wanita dan orang tua masa berperang? Lepas tamat perang Badar, Nabi saw tanya pada Sayyidina Umar dan Abu Bakr. Apa yang perlu mereka buat kat tawanan ni? Umar suruh penggal je kepala depa. Standard-lah, Umar kan memang garang? Tapi Abu […] More

  • in ,

    Khutbah Jumaat Yang Tak Ikut Skrip

    Mengikut Kamus Dewan Edisi ke-4, perkataan Muslimah memberi maksud wanita / perempuan yang beragama Islam. Maksud muslimah ini umum kepada semua wanita yang beragama Islam. Ya ada pengulangan keras di situ. Jika mahu tegur kawan kau yang belum bertudung, kau tidak perlu buka mulut dengan kata begini, “Ah! Dia bukannya muslimah pun, dia perempuan. Entah […] More