More stories

  • in ,

    Oh Anok-Anok Tok Leh Meraso Mandi Lauk

    Semua orang inginkan keturunan. Keturunan yang kita namakan zuriat. Zuriat yang bakal menjadi penyambung legasi kita di masa hadapan. Paling penting, mereka akan mendoakan kita kelak apabila kita telah tiada. Kira pendapatan pasif untuk kita juga lah. Itu pun kalau ajar elok-elok. Guru mulia saya berkata : Nikmat keturunan itu adalah hak Allah. Yang menentukan […] More

  • in ,

    Menangis Kerana Babi

    Hanya kerana cerita babi (superpig). “Eh, kenapa yang beria-ia sangat menangis ni?” Abah menegur. Dia melangkah longlai masuk ke dalam bilik. Dihempas badan yang ringan itu ke atas katil. Diambil bantal dan ditutup muka. Dari badan yang masih terjulur, jelas naik turun dada seperti mengempang ombak emosi yang tidak tertahan. “Zahraa, abah cakap dengan Zahraa […] More

  • in ,

    Segera Tukar Nama Laut Kita Kepada Laut Malaysia Raya

    Ramai antara kita tidak sedar meskipun tahun ini genap 60 tahun kita merdeka, namun laut milik kita masih ‘dijajah’ nama Laut China Selatan. Sebaliknya, tiga negara jiran kita telah pun ‘memerdekakan’ lautan mereka daripada ‘penjajahan’ nama Laut China Selatan ini iaitu Vietnam yang menggunakan nama Laut Vietnam Timur, Filipina (Laut Filipina Barat) dan terkini Indonesia […] More

  • Hot

    in ,

    Kisah Pak Putih dan Mak Itang, Pencuri Duit Tabung Masjid

    Di sebuah ladang yang terbentang, para petaninya bukan main berjuang untuk memandaikan semua pokok dan pohon di situ mengeluarkan buah dan sayur-sayur. Maka mereka ini bangun seawal pagi, menjerang air panas, kemudian terus ke perigi mengambil lagi air untuk berwuduk, mandi dan memberi segar kepada gigi dan tubuh suci. Lalu terus sahaja mengejutkan anak-anak, disuruh […] More

  • in ,

    Ke Mana Ringgit Telah Pergi

    Tengah kita sedang puasa, syok beraya, ada yang tak perasan isu lebih besar berlaku pada ekonomi. Diam tak diam, dah banyak kilang tutup. Berapa banyak francais negara luar pun tumbang di negara kita.. Ada yang dah ditutup tanpa diumum media. Ada juga yang diumum melalui akhbar selain akhbar Bahasa Melayu. Ada yang dah diumum lebih […] More

  • in ,

    Lain Padang Lain Belalang, Lain Anak Lain Didiknya

    Kami menghantar anak kami ke kelas berenang seawal usia 6 bulan kerana daripada pembacaan kami, itu adalah waktu terbaik untuk mengajar mereka. Semasa di hari pertama, saya memang tidak mengharapkan apa-apa daripadanya. Saya biarkan dia biasa dengan guru renang, kolam dan rakan-rakan baru di sana. Macam biasa dia teruja seperti kanak-kanak lain. Pada ketika itu, […] More

  • in ,

    Ini Yang Berlaku Setiap 20 Minit Berlalu Di Seluruh Dunia

    Kita sering mengatakan bahawa ‘masa itu pantas berlalu’. Sampaikan kita tak sempat untuk melakukan pelbagai perkara dalam masa 24 jam sehari. Tetapi sebenarnya, setiap minit yang berlalu itu berlaku pelbagai perkara yang kita tidak sedar. Di sini abang kongsikan 20 perkara yang berlaku setiap minit di seluruh dunia untuk maklumat bersama. 1. Hampir sejuta manusia […] More

  • in ,

    Menyanggah Perokok Sialan

    Petang tu saya teringin nak makan soto. Jarang saya jumpa soto yang sedap, tapi di Kota Damansara ada satu kedai soto yang betul-betul menepati piawaian tekak saya. Jadi kami sampai ke kedai dan terus order soto. Ketika saya memilih tempat duduk mengadap jalan raya, ada satu pasangan yang baru tiba duduk berdepan dengan meja kami. Pasangan […] More

  • in ,

    “Orang Yang Berduit Macam Saya Tak Perlukan Pertolongan Orang Lain”

    Hari ini saya berpeluang membawa ayah saya berurut tradisional di Kampung Simpang Durian, Negeri Sembilan. Dengarnya urutan sendi di sini sangat bagus. Semasa kami sampai ada 2 orang pesakit di sana. Kami tulis nama ayah pada buku log sebagai ‘nombor giliran’. Kami dapat nombor 3. Selepas menurunkan ayah dari kereta, kami ada berbual dengan beberapa […] More

  • in ,

    Henti Popularkan Benda Bodoh

    Ketika pertandingan Ratu Cantik (Miss Universe) pada tahun 2000, Ratu dari Uruguay, Katja Thomsen Grien pernah tanya, “Kalau kejahilan adalah kebahagiaan, kenapa kita cari pengetahuan?” Ingat tak pepatah yang menyebut, “Ignorance is bliss?” Soalan yang ditimbulkan oleh Grien, atas pepatah itulah. Kalau kejahilan membahagiakan, kenapa manusia cari pengetahuan untuk memadamkan kejahilan? Tentu kita memahami maksud […] More

  • in ,

    Inilah Namanya Kebebasan

    “Jom. Panas terik ni,” saya pelawa dia masuk kereta setelah kedua ibu bapanya beredar. “Saya orang pertama ke yang cikgu tolong?” Beliau bertanya sambil melangkah masuk ke dalam kereta. “Tak, bro. Kau pelajar ke-9. Tapi result paling power setakat ni ialah kau.” Sengaja saya gunakan aku dan kau supaya dia tak rasa kekok. Saya dan […] More

  • Hot

    in ,

    Selamat Hari Raya, Rockers Sekalian!

    Semasa rock menguasai Malaysia dulu, M. Nasir pernah ditanya oleh wartawan apa itu rock? Jawab M. Nasir, rock adalah menjadi diri sendiri, buat hal sendiri dan tak kisah apa orang lain nak cakap. Kemudian zaman rock mula suram. Orang ramai pula beralih kepada balada, pop, nasyid, k-pop, dan Sayangku Kapten Mukriz. Adakah rock sudah mati? […] More

  • in ,

    Magis Tapai Malam Raya Di Iraq

    Tanpa menyentuh tentang sudut spiritual, Hari Raya ini sebenarnya tentang makanan. Kau boleh masukkan pelbagai benda lain seperti ziarah sanak saudara, main mercun sampai putus jari, berkenalan dengan mak bapak makwe atau apa sahaja yang lain, tapi kita tidak boleh menafikan signifikan kewujudan makanan istimewa sempena sambutan Aidilfitri. Kau sambutlah Hari Raya di pelusuk mana […] More

  • in ,

    Balik Raya Di Kampung?

    Esok lusa, ramai yang akan mula tinggalkan rumah untuk balik kampung oooo balik kampung hati riang. Pada masa yang sama, kena beringat akan rumah yang kita nak tinggal tu, selamat atau tak untuk kita tinggalkan. Berikut serba sedikit checklist yang hang, aku dan semua kena check sebelum balik kampung atau pergi mana-mana untuk jangka waktu […] More

  • in ,

    Boleh Sahaja Guna Kerusi Roda Naik Tangga

    “Kebangangan apakah ini?” Hari tu, Himpunan Cerita Lawak ada kongsi satu gambar tangga yang dilabel dengan logo orang berkerusi roda. Di ruangan komen, ada pelbagai komen. Ada yang positif, ada negatif. Salah satu komen negatif adalah seperti yang tertulis di atas. Selain itu, ramai melawak tentang tangga itu boleh bergerak sendiri, dan seperti biasa ada […] More

  • in ,

    Ramadhan Bukan Hanya Milik Orang Kaya Dan Berkelapangan Sahaja

    Aku fikir sudah berlalu zaman apabila penceramah Ramadhani mengambil sikap memperleceh kualiti ibadah para jemaah walau secara umum sekalipun. Sindiran seperti “minggu pertama penuhlah, lepas-lepas tu tinggal satu saf”, “yang muda-muda ni larat 8 rakaat je, yang tua-tua ni 23 rakaat steady lagi”, “10 malam terakhir sibuk bakar kuih raya & jahit baju raya”, “lailatulqadar […] More

  • Popular

    in ,

    Penyakit Eksklusif Melayu-Islam

    Orang Melayu-Islam secara khususnya ada satu jenis penyakit yang dipanggil “exclusivity”. Mungkin dalam bahasa yang mudah dipanggil penyakit memonopoli hak eksklusif. Lebih senang faham lagi, tamak pada sesuatu yang bukan hak mereka. Sewaktu bulan puasa di Libya dulu, aku adalah lelaki Islam tunggal di dalam villa kami menetap di Tripoli. Waktu berbuka memang sangat meriah, […] More

  • in ,

    Cabaran Hidup Bersama Selepas Berkahwin

    Berubah selepas setahun? Sepanjang menguruskan kes, permerhatian kami mendapati : 1) Warna sebenar pasangan dalam rumahtangga akan terdedah seawal seminggu dan selewat-lewatnya 3 bulan selepas berkahwin. Sanguine yang mempunyai kelemahan yang jelas mengikut pemerhatian kami berpotensi untuk mendedahkan ‘the true color’ lebih awal jika dibandingkan dengan melancholy yang selalu menyembunyikan fikirannya. 2) Kecenderungan untuk mengawal […] More

  • in

    11 Memori Ramadan Yang Hampir Sama Dengan Semua Rakyat Malaysia

    Duduk-duduk tepi jalan sebelah petang sambil menunggu pelanggan beli kuih muih kami, teringat pula pada bulan puasa zaman kanak-kanak dulu. Seronoknya bukan kepalang. Nak dibezakan dengan zaman sekarang cukup jauh berbeza. Masa tu mana ada facebook, youtube, wechat dan KLCC. Jadi hidup kami memang banyak masanya bersama keluarga dan kawan-kawan. Antara yang diingati ialah: 1. […] More

  • in ,

    Kisah Keli Dan Kura-Kura Serta Kaitannya Dengan Buli Di Negara Kita

    Di depan bakery saya ada taman rekreasi yang ada tasik besar. Di dalam tasik tu ada banyak ikan keli. Ikan karp dan kura-kura. Ikan kelinya ya ampun, besar-besar sangat. Ada yang sebesar dan sepanjang betis orang dewasa. Gemuk-gemuk. Saya pernah bagi ikan-ikan ni makan. Sekali saya campak roti-roti ke dalam tasik, berkerumun ikan-ikan ni datang […] More

  • in ,

    Bagaimana Mangsa Buli Boleh Menjadi Raksasa

    Akhirnya, saya jumpa juga di Google. Inilah design buaian yang sama dengan kisah saya dibuli dulu sewaktu kecil. Tangan saya dihulur keluar di ruang (anak panah) itu, lantas pembuli beramai-ramai melompat di tempat duduk lagi satu. Lalu, tangan saya dipatahkan, bersama hilai tawa mereka. Saya terlentang, memandang langit. Meraung semahunya. Melihatkan keadaan saya waktu itu, […] More

  • in ,

    Diari Ramadan Andy Sulaiman

    Kau adik beradik ramai. Dan dalam ramai itu kau yang paling kerap berada bersama keluarga. Abang, kakak dan adik kau duduk jauh, jarang sekali dapat pulang dan berkumpul bersama. Kau juga tidak bernasib baik seperti adik beradik kau yang lain. Mereka berjaya tetapi kau tidak berjaya seperti mereka. Mereka ke universiti tetapi kau hanya tingkatan […] More

  • Popular

    in ,

    Kenapa Perlu Boikot Wonder Woman Dan Gal Gadot?

    Wonder Woman digambarkan sebagai seorang wanita yang mempunyai kuasa luar dan kekuatan kerana dirinya yang bersusur galur daripada keturunan dewa-dewi. Kerana cintanya kepada seorang manusia, dia menggunakan kekuatannya untuk menghentikan Perang Dunia. Hebat, kan? Tapi, bila keluar saja berita filem ini akan diboikot oleh Lubnan dan disokong oleh gerakan aktivis Palestin. Ramai yang kata mengarut. […] More

  • in ,

    Tudung Kepala Tak Wajib?

    1. Ok, saya nak respond sikit tentang isu Maryam Lee yang telah mengisytiharkan untuk membuka tudung kerana mendakwa dipaksa untuk memakainya sejak kecil. Tahun lepas kita pernah digemparkan dengan artikel Mariam Mokhtar yang mempertikaikan syariat pemakaian tudung dengan mengatakan ia hanya budaya masyarakat arab yang menyerap masuk ke budaya kita. 2. Isu ini sebenarnya dah […] More

  • in

    Solidariti Untuk Rumah Flat PPRT

    Satu bulan telah berlalu dari sepuluh hari itu. Atas urusan kerja, aku menumpang di rumahnya untuk satu tempoh waktu pendek. Menjalani rutin orang kota. Keluar pagi dan pulang hampir jam 12 tiap hari. Sama ada urusannya cuma keluar makan sesudah pulang kerja atau waktu kerja memang habis lewat. Pagi tadi selepas sahur, aku terlelap di […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.