More stories

  • in ,

    Celakanya Jerat Zionis Menjajah Baitulmaqdis

    1. Kecelakaan besar menimpa seluruh umat Islam apabila Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump bakal mengumumkan peralihan kedutaan AS di Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis. 2. Bahaya sekali tindakan Trump ini kerana ia mengukuhkan dakwaan bahawa Baitulmaqdis – tempat suci ketiga umat Islam – adalah sememangnya ibu negara Israel sepertimana yang diidam-idamkan Zionis Israel […] More

  • Hot

    in ,

    Luahan Hati Peniaga Cameron Highland Ini Wajar Dibaca Oleh Semua Rakyat!

    Sejak beberapa minggu ini YB selalu dapat komen dari kawan-kawan yang datang ke 200 Seeds Cafe by Abang Strawberry. Macam-macam, ikhlas, tak semenggah semua ada. Ada beberapa isu yang YB rasa perlu dijawab di sini memandangkan ia agak besar. Antaranya ialah: 1. Hampir semua kedai makan di Cameron Highland mempunyai masalah service yang lambat. Ia […] More

  • Hot

    in ,

    Cikgu Belum Gilalah!

    Aku baca satu komen yang bunyinya lebih kurang begini, “Cikgu panggil aku dan suami aku ke sekolah kerana anak aku dikatakan hyper aktif. Sekolah suruh buat pemeriksaan doktor dan tukar sekolah. Anak aku elok je. Budak, memang macam tu. Cikgu pemalas!” Aku dan respon dua kali. Lepas tu aku tulis panjang lebar untuk komen terakhir. […] More

  • Hot

    in ,

    Sampai Bakul Pun Boleh Jadi Carseat?

    Saya mendapat print screen dari rakan facebook mengenai bayi yang diletakkan dalam raga sebagai ganti carseat. Betapa beliau risau melihat keadaan bayi ini. Print screen ini pula didapati daripada satu page. Cuba lihat beberapa dan mungkin banyak kesalahan lagi yang telah ibu ini lakukan dan boleh merisikokan bayi itu sendiri walaupun letak seatbelt atau raga […] More

  • Hot

    in ,

    Kerana Media Sosial, Kau Tak Dapat Kerja

    Adakah adik-adik tahu yang mana jika kalian merupakan seorang graduan, syarikat akan melihat akaun kalian di media sosial sebagai “penentu sikap” sebelum dipanggil temuduga? Begini, Apabila kalian menghantar resume, sudah banyak syarikat akan mencari kalian di media sosial (Facebook, Instagram dan Twitter). Jika: 1. Syarikat tidak jumpa kalian. Biasanya kalian gunakan emel yang berbeza dan […] More

  • in ,

    Parenting Skill Untuk Noob

    Sebagai orang bujang, tenang jelah aku belajar hal keibubapaan dalam kelas Parenting Skill and Family Management malam ni. Untuk pengetahuan kau orang – sama ada yang belum kahwin atau baru saja berkahwin atau dah lama kahwin dan baru nak dapat anak, ada 4 stail keibubapaan. 1. Ibu bapa yang autoritarian. Ibu bapa begini biasanya akan […] More

  • Hot

    in ,

    Apa Motif Perogol Merogol?

    Di forum internet terkenal, Reddit, terdapat soalan diajukan untuk para perogol pada tahun 2012. Soalan itu lebih kurang nak tahu motivasi perogol melakukan perbuatan tak bermoral itu. Apakah perogol menyesal? Kenapa dia merogol? Lebih kurang begitulah. Pada tahun 2017, sekumpulan penyelidik dari Georgia State University yang diketuai oleh Tracy N. Hipp telah menerbitkan sebuah kajian […] More

  • in ,

    Jawab 5 Soalan Ini Sebelum Kau Tekad Terjun Ke Dunia Bisnes

    Ali Messe merupakan seorang pegawai di salah sebuah daripada tiga syarikat konsultan strategi global terbaik. Dia baru-baru ni berkongsi satu kisah menarik di page Medium, bagaimana hidup dia berubah daripada berkecimpung dalam dunia korporat kepada seorang usahawan. Satu SMS diterima di Blacberry, “Esok, jam 5 pagi. Kapal terbang AZ610, dari Rome ke New York.” Menandakan […] More

  • in ,

    Anak Muda Bangkit Dari Abu

    Dari Abu Dhabi semalam, aku duduk bersebelahan dengan seorang anak muda ini. Beliau ini dikenali di mana-mana media sosial. Sama ada di Facebook, Instagram atau Twitter, beliau punya puluh ribu dan ratus ribu pengikut. Baru berumur 20 tahun, pendapatannya jutaan ringgit. Awalnya masa kami bersembang, beliau banyak bertanya tentang menaikkan kredibiliti di media sosial. Aku […] More

  • in ,

    Anda OKU? Ini Tempat Untuk Anda Bekerja

    Ke mana hala tuju murid berkeperluan khas dengan kad OKU selepas sekolah? Pandangan saya, tiada siapa boleh menjamin masa depan mereka melainkan Allah melalui usaha kita semua. Yang tiada kad OKU juga bermasalah mendapatkan pekerjaan, apatah lagi mereka. 6 syarikat yang menerima pekerja OKU sebagai staf mereka. Dengan kad OKU, mereka boleh dan dialukan bekerja […] More

  • in ,

    Kau Anggap Autisme Ada Satu Jenis Je?

    “Orang lain ada je anak autisme, tapi takde lah teruk macam anak dia yang autisme tu.” Ya! Itulah dia salah satu masalah yang sedang dihadapi oleh masyarakat umum di mana kebanyakan mereka memahami bahawa autisme tu ada satu jenis je dan orang autisme hanya akan bawa satu jenis perwatakan, perangai dan sikap. Hakikatnya, autisme ni […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.