More stories

  • Hot

    , ,

    Habislah Kau Pembuli Siber!

    Salam semua kawan-kawanku. Ni nak cerita yang best sikit pagi Isnin ni. Alkisah, saya ni jenis tak kisah sangat soal pengikut atau followers di laman sosial. Sebab itu saya buka Instagram (IG) lebih dua tahun lalu sekadar untuk ada sahaja. Saya lebih dahulukan Facebook, saya senang di sini. Tetapi kawan-kawan saya kata IG lebih memudahkan […]

  • Trending

    , ,

    Tuhan Hantarkan Dia Untuk Aku

    Ada satu kisah yang mahu saya tulis dan kongsikan hari ini. Pagi tadi kan saya ke hospital, ada appoinment ambil darah. Biasalah prosedurnya kena puasa dari semalam dan lepas ambil darah baru boleh makan. Selesai urusan ambil darah, saya ke kafeteria hospital untuk makan. Kafe penuh, walau hari Sabtu dengan pesakit-pesakit yang makan minum selepas […]

  • Hot

    , ,

    Kisah Steve Callahan Melihat Syurga Dari Tempat Duduk Di Neraka

    Anda kenal Steve Callahan? Aku baru kenal dia tadi dekat Outdoor Channel. Steve Callahan adalah mangsa survival 76 hari tersadai di laut atas rakit penyelamat. 1982, di Canary Island dalam perjalanan menuju Antigua. Kapal layar jenis sloop bernama ‘Napoleon Solo’ terlanggar sesuatu menyebabkan kebocoran serius. Mencurah air masuk. Seolah disembur dengan 50 pili bomba. Tak […]

  • , ,

    OKU Bukan Sekadar Tak Cukup Sifat

    Sejak berlakunya tragedi kemalangan akibat pemanduan melawan arus tempohari, saya menjadi silent reader di media sosial. Membaca berita-berita mengenainya, mengikuti perkembangan kes tersebut dan memerhatikan komen-komen ‘mendebarkan’ warga Malaysia di media sosial. Alhamdulillah, hikmah disebalik tragedi ini, ramai yang mencari fakta tentang masalah pembelajaran yang selama ini tidak begitu mendapat sambutan. Dan apabila diuar-uarkan tentang […]

  • , ,

    Kereta Dulu Atau Rumah Dulu?

    “Tuan, kereta dulu atau rumah dulu?”. Itulah soalan yang sering juga diajukan kepada saya. Rata-ratanya yang bertanya adalah orang muda. Umur 20an hingga 30an. Ini jawapan saya dalam bentuk poin. 1. Sebagai orang bisnes yang bermula dari pasar malam. Saya simpulkan satu benda bahawa cashflow sangat penting. Jaga cashflow. 2. Semakin banyak dan semakin baik […]

  • , ,

    Ijazah Lanjutan Dan PhD Roket

    Baru-baru ini ada kekecohan mengenai seminar early graduation atau seminar Master PhD R.O.K.E.T. Bagi sesiapa yang mengikuti pengajian ijazah lanjutan, penerangan di dalam iklan tersebut seperti graduate dalam masa 3-6 bulan itu sebenarnya tidak masuk akal. Mengikut data TimesHigherEducation untuk tahun 2010-2011, 72.9% pelajar PhD mengambil masa sehingga 7 tahun untuk menghabiskan pengajian [1]. Sejujurnya, […]

  • , ,

    Hibahkan Duit ASNB Anda Walaupun Dalam Tu Ada RM5 Sahaja

    Hari ni Sally nak kongsi info yang Sally baca di website ASNB. Kalau kita nak masuk dan baca memang jaranglah orang ke website itu. Jadinya, Sally copy paste kat sini. Sally pun baru sahaja baca. Semoga bermanfaat pada kita semua. Jika ada simpanan melebihi RM1000, eloklah kita melakukan HIBAH AMANAH ni. Supaya jika berlaku sebarang […]

  • , ,

    Melawan “Sexual Predator!”

    Menonton video berkisar sexual predator di Youtube, saya tidak menyangka satu hari akan dengan berhadapan masalah ini. Betapa ia lebih dekat daripada yang kita sangka. Beberapa hari lepas saya menguruskan masalah seorang anak di bawah jagaan saya berumur enam belas tahun yang diumpan pemangsa seksual. Anak ini sudah pun melalui ‘online grooming’ di Whatsapp di […]

  • , ,

    Masa Berdoa Pun Nak Main-Main?

    Dalam dua hari lepas, aku ada offer untuk siapa-siapa nak kirimkan doa untuk dibacakan di Masjid Quba’ dan kalau bernasib baik, di dalam Raudah. Keluarga, kawan-kawan, malah yang aku tak jumpa langsung pun aku kumpulkan. Semalam, nasib kami agak baik. Boleh masuk ke Raudah buat kali ketiga dalam 4 hari ni. Lagi menarik, boleh solat […]

  • , ,

    Mujur Madagascar Masih Aman

    Aku ambil gambar ni sehari selepas kenaikan minyak di Malaysia, stesen minyak Shell yang tak jauh dari kedai bapa mertua aku di ibu kota Madagascar. Macam yang korang nampak, barisan kedua adalah RON 95. Matawang negara ini ialah Ariary, korang boleh check Google untuk sahkan kadar tukaran yang tepat; jadi untuk satu liter RON 95 […]

  • ,

    Berdoalah

    “Semua doa kita diterima Allah. Cuma time bila Dia nak makbulkan tu je kita tak tau.” Aku terima WhatsApp dari bini aku semalam mengatakan Anggun kena Rashes. Dah di bawa ke klinik dan doktor suruh rujuk kepada Pakar sebab doktor tu sendiri tak sure sama ada rashes tu Viral Rashes atau Rashes Measles. Dan kalau […]