More stories

  • Trending

    in ,

    Wanita Zaman Sekarang Juga Handal!

    Seorang lelaki pernah bertanya saya. “Mengapa perempuan suka membaca majalah yang ditulis juga oleh perempuan dengan garis panduan untuk memahami lelaki?” Pertanyaan ini wajar kerana tidak adil untuk kita menghakimi pemikiran, jiwa lelaki daripada perspektif perempuan sahaja. Begitu juga sebaliknya. Jadi apabila saya membaca sebuah artikel yang bertajuk ‘Everything Wrong with Malay Drama That’s Deterioring […] More

  • in ,

    Murung dengan Gila Pun Tak Reti Beza

    Hidup ini bukan semuanya indah. Ada kalanya kita berbahagia, kadang kala kita hilang harapan. Rasa kosong, tidak sedih, tidak gembira. Bagi diri kita, mati itu pengakhiran segala masalah yang kita hadapi. Masalah ini tidak semestinya besar bagi kita. Kadang kala, kita rasakan perkara itu remeh, tapi bagi mereka itulah masalah terbesar yang tidak jumpa penyelesaian. […] More

  • Hot

    in ,

    Facebook 2018 Oleh Mark Zuckerberg

    Salah satu tumpuan utama kami untuk 2018 adalah memastikan anda meluangkan masa di Facebook dengan lebih baik. Kami membina Facebook untuk membantu orang ramai berhubung dan membawa anda untuk lebih dekat bersama orang yang tersayang. Itulah sebabnya kami sentiasa meletakkan rakan dan keluarga pada inti pengalaman. Penyelidikan menunjukkan bahawa memperkuat hubungan dapat meningkatkan kesejahteraan dan […] More

  • in ,

    “Tiada Sekolah Terawal Di Dunia, Melainkan Dari Rumah Sendiri.”

    Ini gambar anak aku yang baru masuk hari ke-7 menghadap kelas mengaji yang aku sendiri gurui. Hujung Januari ni insyaAllah dia baru umur 5 tahun. Kau tengoklah dia punya perangai. Belum seminggu, dia punya ‘akal’ macam mana. Dah pandai balut-balut kaki, mengadu sakit kononnya. Bila aku bukak tengok, helok je. Kahkah! Sekolah terawal dalam sejarah […] More

  • in ,

    Ini Sebab Kenapa Kau Masuk Penjara Lepas Bunuh Perompak

    Sekarang, isu melindungi diri daripada perompak semakin hangat semula. Tuan-tuan dan puan-puan, tolong lah baca sekejap. Saya tak tulis panjang pun. Undang-undang Malaysia kata, sesiapa yang membunuh orang semata-mata untuk mempertahankan diri dan harta, dia takkan disabitkan kesalahan membunuh (rujuk Seksyen 96 dan 97 Kanun Keseksaan). Dan kalau nak pertahankan diri, haruslah tidak terlalu melampaui […] More

  • in ,

    Kantin Sekolah Bukan Untuk Anak Kita Seorang!

    Saban tahun aku dengar isu mak ayah menimbulkan masalah di kantin waktu rehat terutamanya untuk murid tahun satu. Selalunya aku hanya perhatikan saja kawan-kawan yang merungut mengenai hal ni. Tahun ni, anak aku sendiri darjah satu. Aku berusaha dan mengelak dari melakukan perkara yang menjengkelkan ini. Pagi-pagi sebelum masuk ke kelas aku berpesan juga pada […] More

  • in ,

    Kau Sambut Tahun Hijriah Atau Masehi?

    Terlalu ramai fascist agamawi di media sosial sekarang. Yang suka menilik perkara-perkara kecil dengan mikroskop berkuasa tinggi. Sampai inti kuih pau pun nampak seperti rembesan sperma beruk. Lalu dengan bangga mengagung-agungkan perspektif ekstrim itu untuk mengindoktrinasi seluruh dunia sejagat. Sambil menyangka (dengan tahap perasan mengalahkan cipan yang lupa dirinya binatang): bahawa konon dia sedang berjihad […] More

  • in ,

    Fasa-Fasa Pembangunan Diri Di Media Sosial

    Ramai yang keliru dengan pembangunan diri di media sosial. Adakah perlu tiru sahaja mereka yang sudah popular atau sudah dikenali begitu sahaja? Atau relaks dan tenang jadi diri sendiri namun bina content secara perlahan-lahan. Baik, begini: Laluilah setiap satu cabaran di media sosial ini dengan fasa-fasa yang berbeza. Ianya memberikan kalian pengalaman yang amat berharga […] More

  • in ,

    Agen Cari Kerja Di Ladang? Mengarut!

    Akhir-akhir ini heboh tentang kerja ladang di luar negara terutamanya Australia. Selaku seorang yang membesar, belajar dan bekerja di Melbourne, memang aku agak setuju bahawa gaji bekerja di ladang terutamanya ladang cherry agak lumayan. Itu pun kerja sampai hampir hilang nyawa dari awal pagi sampai lewat malam. Aku pernah kerja petik cherry di Lilydale untuk […] More

  • in ,

    FELDA : Bukan Tugas Sukar, Tetapi Menyakitkan Hati!

    Aku tiba di pejabat Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), Tan Sri Shahrir Samad kira-kira pukul 1 petang di Menara FELDA, Kuala Lumpur. Agak luas biliknya yang terletak di tingkat 49 itu. Meja Shahrir yang besar saiznya itu dipenuhi dokumen dan fail sekaligus menunjukkan betapa sibuknya tugas ahli politik veteran yang berumur 68 tahun tersebut […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.