More stories

  • Trending Hot

    , ,

    Kau Tahu Apa Perlu Buat Bila Bertemu Ular?

    Ular bukanlah seperti yang ditunjukkan dalam wayang gambar di mana mereka menyerang manusia. Hakikatnya, ular adalah haiwan yang pemalu dan tidak mengganggu manusia kecuali berasa terancam. Walaubagaimanapun, sesetengah spesies boleh menyebabkan kecederaan serius termasuklah kematian. Ular tedung selar (King Cobra, Ophiophagus hannah) jantan bagaimanapun boleh bertindak sebaliknya terutamanya pada musim membiak. Oleh itu, paling terbaik […]

  • , ,

    Kejamnya Apabila Membuat Pulau Buatan Manusia

    Masuk rumah. Semuanya senyap sunyi. Suami tak bercakap. Isteri tak bercakap. Apabila isteri mahu bercakap, suami sudah keluar rumah ‘ngeteh’ bersama kawan-kawan. Apabila suami mahu bercakap, isteri sudah tidur di bilik keletihan. Anak-anak? Disuruh buat kerja rumah. Tiada siapa meneman. Akhirnya buku ditolak ke tepi, layan Insta di iPhone 7 plus lebih menarik. Dari mana […]

  • , ,

    Anak Kecil Menangis, Mari “Shhhhh Shhhh Shhhhh” Beramai-Ramai

    Kami semuanya kepenatan. Penerbangan Malindo OD 1015 semalam ditangguhkan ke 6.45 petang. Kami pun duduk-duduk. Jeffri bermain telefon, Yuko pula makan kuih tepung gomak tak berhenti-henti. Saya pula menelaah tulisan Albert Hoffman berjudul Wabak. Kisah satu penyakit yang menyerang sebuah bandar kecil yang cukup mengerunkan hati. Saya duduk di 4D. Laluan orang betul-betul dibelakang kasta […]

  • , ,

    Dia Bercakap Dengan Scammer

    Kawan, yang ini serius alias penting. Awas dan berhati-hatilah juga. Mungkin pada mata dan tanggapan kita scammer ini nampak bodoh dan cepat emosi apabila mereka yang termakan umpan yang kita pasang. Begini, ada satu lagi cara yang agak keji biasa dibuat oleh puak-puak penipu di laman maya ini. Selepas berkenalan, mereka sedaya-upaya mempengaruhi kau supaya […]

  • , ,

    Habislah Kau Pembuli Siber!

    Salam semua kawan-kawanku. Ni nak cerita yang best sikit pagi Isnin ni. Alkisah, saya ni jenis tak kisah sangat soal pengikut atau followers di laman sosial. Sebab itu saya buka Instagram (IG) lebih dua tahun lalu sekadar untuk ada sahaja. Saya lebih dahulukan Facebook, saya senang di sini. Tetapi kawan-kawan saya kata IG lebih memudahkan […]

  • , ,

    Tuhan Hantarkan Dia Untuk Aku

    Ada satu kisah yang mahu saya tulis dan kongsikan hari ini. Pagi tadi kan saya ke hospital, ada appoinment ambil darah. Biasalah prosedurnya kena puasa dari semalam dan lepas ambil darah baru boleh makan. Selesai urusan ambil darah, saya ke kafeteria hospital untuk makan. Kafe penuh, walau hari Sabtu dengan pesakit-pesakit yang makan minum selepas […]

  • , ,

    Kisah Steve Callahan Melihat Syurga Dari Tempat Duduk Di Neraka

    Anda kenal Steve Callahan? Aku baru kenal dia tadi dekat Outdoor Channel. Steve Callahan adalah mangsa survival 76 hari tersadai di laut atas rakit penyelamat. 1982, di Canary Island dalam perjalanan menuju Antigua. Kapal layar jenis sloop bernama ‘Napoleon Solo’ terlanggar sesuatu menyebabkan kebocoran serius. Mencurah air masuk. Seolah disembur dengan 50 pili bomba. Tak […]

  • , ,

    OKU Bukan Sekadar Tak Cukup Sifat

    Sejak berlakunya tragedi kemalangan akibat pemanduan melawan arus tempohari, saya menjadi silent reader di media sosial. Membaca berita-berita mengenainya, mengikuti perkembangan kes tersebut dan memerhatikan komen-komen ‘mendebarkan’ warga Malaysia di media sosial. Alhamdulillah, hikmah disebalik tragedi ini, ramai yang mencari fakta tentang masalah pembelajaran yang selama ini tidak begitu mendapat sambutan. Dan apabila diuar-uarkan tentang […]

  • , ,

    Kereta Dulu Atau Rumah Dulu?

    “Tuan, kereta dulu atau rumah dulu?”. Itulah soalan yang sering juga diajukan kepada saya. Rata-ratanya yang bertanya adalah orang muda. Umur 20an hingga 30an. Ini jawapan saya dalam bentuk poin. 1. Sebagai orang bisnes yang bermula dari pasar malam. Saya simpulkan satu benda bahawa cashflow sangat penting. Jaga cashflow. 2. Semakin banyak dan semakin baik […]