More stories

  • Hot

    , ,

    Kereta Dulu Atau Rumah Dulu?

    “Tuan, kereta dulu atau rumah dulu?”. Itulah soalan yang sering juga diajukan kepada saya. Rata-ratanya yang bertanya adalah orang muda. Umur 20an hingga 30an. Ini jawapan saya dalam bentuk poin. 1. Sebagai orang bisnes yang bermula dari pasar malam. Saya simpulkan satu benda bahawa cashflow sangat penting. Jaga cashflow. 2. Semakin banyak dan semakin baik […]

  • , ,

    Ijazah Lanjutan Dan PhD Roket

    Baru-baru ini ada kekecohan mengenai seminar early graduation atau seminar Master PhD R.O.K.E.T. Bagi sesiapa yang mengikuti pengajian ijazah lanjutan, penerangan di dalam iklan tersebut seperti graduate dalam masa 3-6 bulan itu sebenarnya tidak masuk akal. Mengikut data TimesHigherEducation untuk tahun 2010-2011, 72.9% pelajar PhD mengambil masa sehingga 7 tahun untuk menghabiskan pengajian [1]. Sejujurnya, […]

  • , ,

    Hibahkan Duit ASNB Anda Walaupun Dalam Tu Ada RM5 Sahaja

    Hari ni Sally nak kongsi info yang Sally baca di website ASNB. Kalau kita nak masuk dan baca memang jaranglah orang ke website itu. Jadinya, Sally copy paste kat sini. Sally pun baru sahaja baca. Semoga bermanfaat pada kita semua. Jika ada simpanan melebihi RM1000, eloklah kita melakukan HIBAH AMANAH ni. Supaya jika berlaku sebarang […]

  • , ,

    Melawan “Sexual Predator!”

    Menonton video berkisar sexual predator di Youtube, saya tidak menyangka satu hari akan dengan berhadapan masalah ini. Betapa ia lebih dekat daripada yang kita sangka. Beberapa hari lepas saya menguruskan masalah seorang anak di bawah jagaan saya berumur enam belas tahun yang diumpan pemangsa seksual. Anak ini sudah pun melalui ‘online grooming’ di Whatsapp di […]

  • , ,

    Masa Berdoa Pun Nak Main-Main?

    Dalam dua hari lepas, aku ada offer untuk siapa-siapa nak kirimkan doa untuk dibacakan di Masjid Quba’ dan kalau bernasib baik, di dalam Raudah. Keluarga, kawan-kawan, malah yang aku tak jumpa langsung pun aku kumpulkan. Semalam, nasib kami agak baik. Boleh masuk ke Raudah buat kali ketiga dalam 4 hari ni. Lagi menarik, boleh solat […]

  • , ,

    Mujur Madagascar Masih Aman

    Aku ambil gambar ni sehari selepas kenaikan minyak di Malaysia, stesen minyak Shell yang tak jauh dari kedai bapa mertua aku di ibu kota Madagascar. Macam yang korang nampak, barisan kedua adalah RON 95. Matawang negara ini ialah Ariary, korang boleh check Google untuk sahkan kadar tukaran yang tepat; jadi untuk satu liter RON 95 […]

  • ,

    Berdoalah

    “Semua doa kita diterima Allah. Cuma time bila Dia nak makbulkan tu je kita tak tau.” Aku terima WhatsApp dari bini aku semalam mengatakan Anggun kena Rashes. Dah di bawa ke klinik dan doktor suruh rujuk kepada Pakar sebab doktor tu sendiri tak sure sama ada rashes tu Viral Rashes atau Rashes Measles. Dan kalau […]

  • , ,

    Terima Kasih – Ungkapan Yang Semakin Mahal Harganya Di Zaman Ini

    Tentang Berterimakasih. Hujung minggu yang lalu, saya menghadiri kenduri kahwin bekas rakan sekerja Amar di Seri Kembangan. Saya tak kenal empunya diri secara peribadi, cuma kenal namanya dari cerita-cerita Amar. Selesai makan-makan, kami bertemu dengan pasangan pengantin, mengucapkan tahniah dan mengambil gambar. Ini kali pertama saya bertemu dengan sahabat Amar itu. Dia mesra dan ceria. […]

  • Popular

    , ,

    Jenis-jenis “Menunjuk” Yang Kau Perlu Tahu

    “Bang, macam mana nak tahu orang tu menunjuk riya’ ujub di fesbuk? Sebab kalau kita cakap macam tu ke dia, dia balas balik bukan nak menunjuk, tapi nak bagi inspirasi” Ok dia macam ni, riya’ menunjuk ni ada 2 jenis: 1. Menunjuk dholalah 2. Menunjuk hasanah Menunjuk dholalah adalah sejenis riya’ yang dia tunjuk apa […]

  • , ,

    Saat Kau Diuji Dengan Kemiskinan

    Sebelum 20 minit azan Maghrib berkumandang tadi, kedatangan sepasang suami isteri bertanya isteri; “Kakak, itu besi tak mau lagi ka? Saya mau ambil…”. Kebetulan saya pun ada di luar sambil mengemas persekitaran datang mendekati pasangan yang berusaha menjemput rezeki dengan mengutip besi-besi buruk. “Abang mai dari mana?”, saya bertanya. Balas si suami, “saya mai dari […]

  • , ,

    Kau Tahu Perasaan Jadi Buta Walau Masih Boleh Melihat?

    Pada tahun 2011, saya pergi ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) buat pertama kali dalam sejarah kehidupan. Itu pun selepas disyorkan oleh seorang kawan yang cacat sebelah mata semenjak kecil. Dia kata, orang yang ada kad OKU boleh buat pasport percuma. Jadi, saya pun memohon kepada JKM untuk buat kad OKU. Sebelum saya cerita apa yang […]