More stories

  • in ,

    Pohon Jambu Tidak Berbuah: Nostalgia Peramal Iklim Semula Jadi

    Pohon Jambu Tidak Berbuah Lepas menganalisis 8.5 juta data sinoptik (segenap domain Asia Tenggara), dan 0.8 juta data iklim tempatan (27 stesen kajicuaca seluruh pulau Borneo): saya akhirnya berjaya menjana preliminary finding untuk tesis PhD. Maka, saya pun bentangkan dapatan awal itu dalam satu seminar regional di Kota Kinabalu pada tahun 2002. Seorang ahli botani […] More

  • in ,

    Rangkaian 4G Malaysia Antara Yang Paling ‘Siput’ Di Dunia!

    Perkhidmatan 4G di Malaysia sudah hampir lima tahun diperluas di Malaysia. 4G merupakan singkatan bagi “4th Generation” yang mana selaras dengan perkembangan teknologi masa kini dengan mewujudkan internet berkelajuan tinggi sehingga 100 Mbps. Tetapi kelajuan 4G berubah mengikut lokasi. Open Signal, sebuah firma dari United Kingdom baru sahaja mengeluarkan laporan kelajuan purata 4G di beberapa negara […] More

  • in ,

    Segeralah Jumpa Doktor Kalau Mata Anak Anda Jadi Putih

    “Dah lama dah ni doktor. Memang keturunan anak saya semua mata putih macam ni. Dah biasa.” “Encik… ni bukan soal biasa tak biasa. Ini boleh dirawat! Dan boleh jadi bahaya!” Pesakit datang dengan anaknya berusia tiga tahun, demam-batuk-selsema, simptom tipikal. Tetapi matanya nampak luar biasa. Jika ditenung betul-betul ke dalam anak mata, kelihatan selaput putih. […] More

  • in ,

    Toksik Ini Paling Bahaya Di Dunia!

    Suntikan maut (execution by lethal injection) yang dijalankan sebagai hukuman mati di sesetengah negara menggunakan 3.9gram (g) potassium chloride semasa prosedur. Sebenarnya, 1g potassium chloride sudah cukup untuk membunuh seorang dewasa. Sebagai perbandingan, bisa tebuan adalah 10x lebih kuat daripada potassium chloride pada dos yang sama. Saya senaraikan beberapa jenis toksin/racun/bisa dan kekuatannya berbanding 1g […] More

  • in ,

    Elon Musk Ajar Cara Cross-Marketing Tahap Dewa Dengan Pelancaran SpaceX Falcon Heavy

    Elon Musk bercita-cita membina dunia baru di Planet Merah. Cita-cita ini pada mulanya mendapat kritikan dan tidak cost-effective kerana sudah tentu ianya sangat mahal dan sangat sukar dihadam oleh minda logik manusia. Untuk melancarkan roket ke Marikh menggunakan teknologi sedia ada merupakan satu cabaran besar. Bayangkan, untuk melancarkan misi ke space sahaja pun dah menelan […] More

  • in ,

    Kau Tahu Tak Asal Usul Zombie Yang Sebenar?

    Penyanyi lagu Zombie, Dolores Cranberries yang glamour waktu aku remaja dulu dah meninggal semalam akibat kematian mengejut pada umur 46 tahun. Polis dan doktor sedang siasat punca kematian. Sementara itu, pernah ada orang tanya aku, betul ke perkatan Zombie tu berasal dari pahlawan Islam Brazil yang bernama Zumbi yang selalu kalahkan tentera salib? Lalu Portugis […] More

  • in ,

    Kau Sambut Tahun Hijriah Atau Masehi?

    Terlalu ramai fascist agamawi di media sosial sekarang. Yang suka menilik perkara-perkara kecil dengan mikroskop berkuasa tinggi. Sampai inti kuih pau pun nampak seperti rembesan sperma beruk. Lalu dengan bangga mengagung-agungkan perspektif ekstrim itu untuk mengindoktrinasi seluruh dunia sejagat. Sambil menyangka (dengan tahap perasan mengalahkan cipan yang lupa dirinya binatang): bahawa konon dia sedang berjihad […] More

  • in ,

    Ini Adalah 9 Dasar Dalam Ideologi Liberalisme

    Liberalisme adalah idea yang terarah sepenuhnya kepada tingkah laku manusia di dunia ini. Liberalisme tidak mempunyai matlamat utama selain daripada mempertingkatkan kesejahteraan lahiriah dan kebendaan. Jadi fokusnya lebih pada ekonomi dan sosial. Ia tidak memberikan perhatian secara langsung kepada upaya memenuhi keperluan rohani dan metafizik manusia. Liberalisme menghasratkan kesejahteraan untuk semua, bukan sekelompok saja. Berikut […] More

  • in ,

    5 Penyakit Rare Sehebat Watak X-Men

    Bright Side berpendapat penyakit adalah sesuatu yang sering dikaitkan dengan bahaya dan membimbangkan. Namun, ada juga diantara penyakit ini setanding dengan kuasa-kuasa luar biasa. Ini adalah antara penyakit yang jarang dijumpai namun membuatkan mereka kelihatan seperti hero dalam filem X-Men. 1. Super memori Hyperthymesia adalah keadaan ingatan dimana seseorang mampu mengingat kesemua pengalaman hidup mereka […] More

  • in ,

    Kau Nampak Malaikat Atau Syaitan?

    Dalam gambar ini, apa yang kau orang nampak? Kau orang nampak malaikat yang terbang di syurga yang gelap ataupun kau orang nampak syaitan yang terbang di neraka yang cerah? Gambar ini sebenarnya sebuah ukiran kayu yang diukir oleh M. C. Escher pada tahun 1960. Ukiran ini diberikan nama, ‘Circle Limit IV’ Dalam gambar ini, terdapat […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.