More stories

  • in ,

    Elon Musk Ajar Cara Cross-Marketing Tahap Dewa Dengan Pelancaran SpaceX Falcon Heavy

    Elon Musk bercita-cita membina dunia baru di Planet Merah. Cita-cita ini pada mulanya mendapat kritikan dan tidak cost-effective kerana sudah tentu ianya sangat mahal dan sangat sukar dihadam oleh minda logik manusia. Untuk melancarkan roket ke Marikh menggunakan teknologi sedia ada merupakan satu cabaran besar. Bayangkan, untuk melancarkan misi ke space sahaja pun dah menelan […] More

  • in ,

    Kau Tahu Tak Asal Usul Zombie Yang Sebenar?

    Penyanyi lagu Zombie, Dolores Cranberries yang glamour waktu aku remaja dulu dah meninggal semalam akibat kematian mengejut pada umur 46 tahun. Polis dan doktor sedang siasat punca kematian. Sementara itu, pernah ada orang tanya aku, betul ke perkatan Zombie tu berasal dari pahlawan Islam Brazil yang bernama Zumbi yang selalu kalahkan tentera salib? Lalu Portugis […] More

  • in ,

    Kau Sambut Tahun Hijriah Atau Masehi?

    Terlalu ramai fascist agamawi di media sosial sekarang. Yang suka menilik perkara-perkara kecil dengan mikroskop berkuasa tinggi. Sampai inti kuih pau pun nampak seperti rembesan sperma beruk. Lalu dengan bangga mengagung-agungkan perspektif ekstrim itu untuk mengindoktrinasi seluruh dunia sejagat. Sambil menyangka (dengan tahap perasan mengalahkan cipan yang lupa dirinya binatang): bahawa konon dia sedang berjihad […] More

  • in ,

    Ini Adalah 9 Dasar Dalam Ideologi Liberalisme

    Liberalisme adalah idea yang terarah sepenuhnya kepada tingkah laku manusia di dunia ini. Liberalisme tidak mempunyai matlamat utama selain daripada mempertingkatkan kesejahteraan lahiriah dan kebendaan. Jadi fokusnya lebih pada ekonomi dan sosial. Ia tidak memberikan perhatian secara langsung kepada upaya memenuhi keperluan rohani dan metafizik manusia. Liberalisme menghasratkan kesejahteraan untuk semua, bukan sekelompok saja. Berikut […] More

  • in ,

    5 Penyakit Rare Sehebat Watak X-Men

    Bright Side berpendapat penyakit adalah sesuatu yang sering dikaitkan dengan bahaya dan membimbangkan. Namun, ada juga diantara penyakit ini setanding dengan kuasa-kuasa luar biasa. Ini adalah antara penyakit yang jarang dijumpai namun membuatkan mereka kelihatan seperti hero dalam filem X-Men. 1. Super memori Hyperthymesia adalah keadaan ingatan dimana seseorang mampu mengingat kesemua pengalaman hidup mereka […] More

  • in ,

    Kau Nampak Malaikat Atau Syaitan?

    Dalam gambar ini, apa yang kau orang nampak? Kau orang nampak malaikat yang terbang di syurga yang gelap ataupun kau orang nampak syaitan yang terbang di neraka yang cerah? Gambar ini sebenarnya sebuah ukiran kayu yang diukir oleh M. C. Escher pada tahun 1960. Ukiran ini diberikan nama, ‘Circle Limit IV’ Dalam gambar ini, terdapat […] More

  • in ,

    Apa Motif Perogol Merogol?

    Di forum internet terkenal, Reddit, terdapat soalan diajukan untuk para perogol pada tahun 2012. Soalan itu lebih kurang nak tahu motivasi perogol melakukan perbuatan tak bermoral itu. Apakah perogol menyesal? Kenapa dia merogol? Lebih kurang begitulah. Pada tahun 2017, sekumpulan penyelidik dari Georgia State University yang diketuai oleh Tracy N. Hipp telah menerbitkan sebuah kajian […] More

  • in ,

    Bahaya Ekzema Kepada Bayi

    Hati ibu mana yang tidak runsing dan susah hati jika anak terkena Ekzema. Sedangkan anak demam pun ibu sudah tidak senang duduk ini kan pula anak mendapat Ekzema. Ia biasanya terjadi kepada bayi atau kanak-kanak dimana berlaku radang pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. […] More

  • in ,

    Apa Yang Membuatkan Cerita Jadi Menarik Untuk Dibaca?

    Persoalan ini mungkin telah ditanyakan selama beribu tahun. Di dalam tempoh itu, kita telah menamakan Shakespeare, Roald Dahl, Walt Disney, Tolkien, Tarantino, George Orwell, Ridley Scott dan begitu ramai lagi sebagai penglipur lara yang terbaik dalam menyampaikan sebuah naskah yang disebut sebagai ‘cerita’. Senarai ini tidak akan putus selagi cerita di dalam apa bentuk pun […] More

  • in ,

    Jangan Hukum Anak Yang Lambat

    Memahami Tahap Perkembangan Kanak-kanak (Developmental Milestone) Dari peringkat sebelum kelahiran sehinggalah dewasa, manusia akan undergo pelbagai perkembangan. Lazimnya, proses perkembangan di peringkat kanak-kanak adalah tempoh yang kritikal kerana pada tempoh ini, perkembangan yang pesat sedang berlaku. Jadi, apabila bercakap tentang tahap perkembangan kanak-kanak, ia merujuk kepada apakah tahap perkembangan yang boleh dicapai pada peringkat dan […] More

  • in ,

    Aristotle Cakap Kau Tak Ada Rakan Sejati

    Cuba namakan lima rakan baik hang. Fikirkan rakan yang boleh bercerita mengenai apa sahaja, rakan lama yang telah lama anda kenali, rakan yang sering anda hubungi. Sekarang, fikirkan jumlah rakan di Facebook yang boleh dikategorikan macam tu. Kalau ikutkan teori nombor Dunbar, jumlah persahabatan berkualiti yang sepatutnya ada di laman sosial kita cuma 150. Namun, […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.