More stories

  • Hot

    in ,

    Apa Motif Perogol Merogol?

    Di forum internet terkenal, Reddit, terdapat soalan diajukan untuk para perogol pada tahun 2012. Soalan itu lebih kurang nak tahu motivasi perogol melakukan perbuatan tak bermoral itu. Apakah perogol menyesal? Kenapa dia merogol? Lebih kurang begitulah. Pada tahun 2017, sekumpulan penyelidik dari Georgia State University yang diketuai oleh Tracy N. Hipp telah menerbitkan sebuah kajian […] More

  • in ,

    Bahaya Ekzema Kepada Bayi

    Hati ibu mana yang tidak runsing dan susah hati jika anak terkena Ekzema. Sedangkan anak demam pun ibu sudah tidak senang duduk ini kan pula anak mendapat Ekzema. Ia biasanya terjadi kepada bayi atau kanak-kanak dimana berlaku radang pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. […] More

  • in ,

    Apa Yang Membuatkan Cerita Jadi Menarik Untuk Dibaca?

    Persoalan ini mungkin telah ditanyakan selama beribu tahun. Di dalam tempoh itu, kita telah menamakan Shakespeare, Roald Dahl, Walt Disney, Tolkien, Tarantino, George Orwell, Ridley Scott dan begitu ramai lagi sebagai penglipur lara yang terbaik dalam menyampaikan sebuah naskah yang disebut sebagai ‘cerita’. Senarai ini tidak akan putus selagi cerita di dalam apa bentuk pun […] More

  • in ,

    Jangan Hukum Anak Yang Lambat

    Memahami Tahap Perkembangan Kanak-kanak (Developmental Milestone) Dari peringkat sebelum kelahiran sehinggalah dewasa, manusia akan undergo pelbagai perkembangan. Lazimnya, proses perkembangan di peringkat kanak-kanak adalah tempoh yang kritikal kerana pada tempoh ini, perkembangan yang pesat sedang berlaku. Jadi, apabila bercakap tentang tahap perkembangan kanak-kanak, ia merujuk kepada apakah tahap perkembangan yang boleh dicapai pada peringkat dan […] More

  • in ,

    Aristotle Cakap Kau Tak Ada Rakan Sejati

    Cuba namakan lima rakan baik hang. Fikirkan rakan yang boleh bercerita mengenai apa sahaja, rakan lama yang telah lama anda kenali, rakan yang sering anda hubungi. Sekarang, fikirkan jumlah rakan di Facebook yang boleh dikategorikan macam tu. Kalau ikutkan teori nombor Dunbar, jumlah persahabatan berkualiti yang sepatutnya ada di laman sosial kita cuma 150. Namun, […] More

  • in ,

    Kenapa Ramai Tak Tahu Dia Ada Kencing Manis?

    Tahukah anda? Dalam kajian National Health Morbidity Survey (NHMS) bawah KKM terbaru, prevalance untuk penyakit kencing manis (Diabetes Mellitus) di negara kita pada tahun 2015 ialah 17.5%. Meningkat lebih kurang 2% dari tahun 2011 dan 6% berbanding 10 tahun lepas. Maknanya, peningkatan prevalance penyakit kencing manis dalam sepuluh tahun Malaysia lebih 3% dari peningkatan prevalance […] More

  • in ,

    Beza Sains Dan Wahyu Yang Perlu Kita Tahu

    Kenapa kita tak mahu kaitkan penemuan sains dengan wahyu? Penemuan sains bersifat tidak konsisten. Contohnya model sistem solar pernah berubah-ubah. Sejak zaman Copernicus hinggalah kini. Model Copernicus itu pun belum cukup tepat sehinggalah Johannes Kepler betulkan orbitnya. Sebelum Copernicus, semua orang percaya dengan model Aristotle, iaitu geo-sentrik. Matahari mengelilingi Bumi. Penemuan sains pun mengalami evolusi. […] More

  • in ,

    Cabaran Hidup Bersama Selepas Berkahwin

    Berubah selepas setahun? Sepanjang menguruskan kes, permerhatian kami mendapati : 1) Warna sebenar pasangan dalam rumahtangga akan terdedah seawal seminggu dan selewat-lewatnya 3 bulan selepas berkahwin. Sanguine yang mempunyai kelemahan yang jelas mengikut pemerhatian kami berpotensi untuk mendedahkan ‘the true color’ lebih awal jika dibandingkan dengan melancholy yang selalu menyembunyikan fikirannya. 2) Kecenderungan untuk mengawal […] More