Category: Filem

  • 30 Tahun Seniman Masih Melawan

    Filem yang baik ialah filem yang mampu mencetuskan polemik dan perdebatan sehingga lebih seribu tahun. Filem seperti ini seperti hidup dan menyala. Kebiasaannya filem-filem seperti ini sudah tentu memilih subjek penceritaan yang dekat dengan masyarakat dan isu-isu yang tidak pernah selesai. P.Ramlee merupakan salah seorang pembikin filem yang mampu menghasilkan filem-filem yang terus dikenang. Ini bukan soal silap mata atau P.Ramlee itu dilabelkan sebagai Nostradamus, tetapi P.Ramlee menggunakan medium filem untuk membuat pemaparan soal kehidupan masyarakat secara jelas dan nyata. Lebih menarik isu-isu ini ialah ialah isu-isu yang tidak pernah selesai dan melingkari kita sehingga ke hari ini. Isu korupsi, kemiskinan, penindasan, penyelewengan, kecurangan, perbalahan kelas dan sebagainya.

    read more

  • Kumpulan Rock Yang Patut Kau Kenal Sebelum Menonton Filem Rock Bro

    Filem Rock Bro arahan Mamat Khalid sudah mencapai kutipan sehingga RM1.5 juta sejak ditayangkan pada 27 Oktober 2016.

    Filem ini merupakan episod ketiga sebuah kumpulan rock yang hampir terkenal, Rimba Bara. Filem ini menampikan sebuah nostalgia yang cukup mahal kepada jiwa mereka yang pernah bergelumang di dalam zaman lewat 80an dan sepanjang 90an.

    Sebagai membangkitkan kembali nostalgia berkenaan ayuh kita kenali lima kumpulan rock yang bisanya cukup berpengaruh kepada muzik Malaysia!

    SEARCH

    Kumpulan ini diasaskan pada tahun 1981 di Johor Bahru oleh Zainal (vokal), Hiilary Ang (gitar), Nasir (bass) dan Yazid (dram). Namun tidak sempat pun merakamkan album pertama, Zainal mengumumkan keluar dari kumpulan Search dan tempatnya digantikan oleh Amy. Pada 1985, Search keluar dengan album pertama berjudul Cinta Buatan Malaysia. M.Nasir dan Bob Lokman merupakan di antara individu penting yang menaikkan nama kumpulan ini dan M.Nasir sering terlibat sebagai penerbit kepada album-album Search, manakala Bob Lokman banyak terlibat dalam penulisan lirik untuk mereka termasuk lagu berhantu, Isabella.

    read more

  • Lebih Hero Dari Hero Abang Bomba I Love You

    Hari ini kita dikejutkan dengan berita Hospital Sultanah Aminah terbakar. Sehingga tulisan ini di tulis, enam orang telah terkorban menurut portal berita Malaysiakini.

    Dalam pada itu, anggota bomba yang terlibat dalam tragedi ini mendapat penghargaan dari pengguna media sosial.

    Bila aku baca pujian dan penghargaan kepada anggota bomba, teringat pula pada sebuah filem yang mempunyai kesamaan dalam tragedi hari ni.

    The Tower, sebuah filem dari negara korea yang bertemakan tragedi kebakaran. Pertama kali ditayangkan pada tahun 2012 dan berjaya mencatat kutipan “box office”. Dilaporkan telah mengutip sebanyak USD 36 juta diseluruh dunia.

    read more

  • Filem-filem Mengenai Korupsi Yang Mungkin Kau Sendiri Tak Pernah Tonton

    Negara baru-baru digemparkan dengan kes rasuah yang sukar untuk dimaafkan. Rasuah di Malaysia bukan lagi boleh dianggap sebagai persepsi, malah menjadi realiti yang mengejutkan.

    Justeru hari ini aku menyenaraikan 15 filem berkaitan rasuah, korupsi, salah guna kuasa dan kejelikkan integriti yang baik untuk ditonton oleh kita semua.

    Senarai ini asalnya aku petik daripada portal hiburan The Hollywood Reporter.

    WE STEAL SECRETS: THE STORY OF WIKILEAKS (2013)

    Dokumentari arahan Alex Gibney ini menyelongkar kisah Julian Assange dan Wikileaks yang menjadi platform mendedahkan skandal dan rahsia besar negara-negara di seluruh dunia.

    read more

  • Banyak Betul Pengajaran Dalam Filem Ini

    Berkali-kali menonton filem ini pun, tak pernah bosan, tak-pernah-tak-nangis. Dalam saat kerapuhan dan kegelisahan hidup, filem ini menyembuhkan. Terimakasih Good Will Hunting. Thank you Dr. Sean Maguire (Robin William). My real therapist. I miss you.

    Entah kenapa entah rajin. Kali ni aku tulis ingatan-ingatan bermakna yang aku jumpa dalam filem ini. Enjoyyyy. 🙂

    1) Kita semua sedang mencari tujuan hidup. Sesetengah mengambil masa yang lebih lama dari orang lain. Sedikit bantuan dan gesaan (push) kepada direction yang tepat diperlukan, untuk melajukan proses itu.

    read more

  • Cheapskate Tapi Nak Tengok Wayang Secara Halal?

    Bagi seorang yang kaki wayang atau paling kurang pun untuk korang ada ramai anak dan nak angkut semua masuk pawagam tapi tak banyak duit macam aku, ada beberapa cara yang boleh digunakan untuk dapatkan tiket dengan harga murah. Murahlah daripada harga lazim.

    Tips ni aku cerita sebab aku biasa buat, kawan-kawan tanya dan aku kongsikan. Valid untuk di TGV sahaja okay. Sebab itu je yang paling dekat rumah. Dan tertakluk kepada promosi dan lokasi. Kalau tiba-tiba mereka tukar polisi, nasib koranglah. Jadi, install apps TGV dalam handphone untuk memudahkan korang tengok promosi baru dorang.

    read more

  • Filem-Filem Awal Aziz M. Osman. (Bukan Azizan Osman Tau)

    Salah seorang pengarah filem Malaysia yang berpengaruh dalam era 1990an ialah Aziz M. Osman. Beliau menghasilkan filem-filem dengan nilai unik dan membawa dimensi baru kepada penceritaan filem di Malaysia.

    Hari ini kita akan meninjau di antara lima filem terawal beliau yang disifatkan sebagai berpengaruh dan menarik untuk diperkatakan.

    Filem Fenomena mula ditayangkan di seluruh negara pada 31 Mei 1990 dan filem ini merupakan filem pertama arahan Aziz M. Osman.

    Filem ini menampilkan M.Nasir dan Ramona Rahman sebagai pelakon utama, dibantu oleh Amy Search dan turut membuat kemunculan di dalam filem ini ialah anggota kumpulan Search yang lain.Filem ini mengisahkan seorang penggembaran wanita British yang lahir di Malaysia. Dia kembali ke Terengganu negeri yang menjadi tempatnya menghabiskan zaman kanak-kanak. Filem ini sarat dengan hal-hal spiritual dan nilai-nilai Melayu.

    read more

  • Filem Hindustan Bukan Setakat Ada Shah Rukh Khan, Salman Khan dan Amir Khan Je Ye Adik-Adik Sekalian

    Shah Rukh Khan, Salman Khan, Aamir Khan, Arjun Rampal, Hrithik Roshan, John Abraham dan Akshay Kumar. Siapa yang tidak kenal dengan nama-nama ini. Mereka ialah wajah-wajah utama dunia Bollywood. Mereka juga mudah mendapat tempat kerana wajah yang tampan dan kacak.

    Hari ini aku ingin berkongsi perihal lima pelakon Bollywood yang tidak bergantung kepada ketampanan wajah, tetapi bakat lakonan yang hebat, malah lebih hebat berbanding nama-nama kacak yang tersenarai seperti di atas.

    1. Nawazuddin Siddiqui

    read more