More stories

  • in ,

    Defending Your Life: Bangun Di ‘Padang Mahsyar’

    Dalam filem Defending Your Life (1991), watak Dan Miller mati dalam kemalangan. Kemudian, Dan dibangkitkan di ‘Judgement City’. Judgement City kira ‘Padang Mahsyar’ versi filem ini. Di ‘bandar’ ini, Dan kira masuk mahkamah untuk menjelaskan setiap perbuatan yang dia lakukan semasa hidup di dunia. Kalau Dan mempunyai penjelasan yang kukuh, dia akan pergi ke dunia […] More

  • in ,

    Alam Sedang Merintih Terseksa Dalam Filem mother!

    mother! arahan Darren Aronofsky menampilkan Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris dan Michelle Pfeiffer merupakan sebuah psychological horror yang pelik. Ada yang mengaitkannya sebagai sebuah pengalaman surreal ala Buñuel seperti yang dijeritkan seorang pengkritik semasa menonton filem ini di Venice dan hal ini dicatatkan Robbie Collin dalam The Telegraph semasa menulis kritik tentang mother! Ada […] More

  • in ,

    Keputusan Penuh Festival Filem Malaysia Ke-29

    Filem Terbaik – ADIWIRAKU Pengarah Terbaik – Dain Iskandar Said (INTERCHANGE) Pelakon Lelaki Terbaik – Nam Ron (REDHA) Pelakon Wanita Terbaik – Sangeetha Krishnasamy (ADIWIRAKU) Anugerah Karyawan Sepanjang Zaman – Yusof Haslam Anugerah Penggiat Belakang Tabir – Johan Ariffin Ibrahim Lakon Layar Terbaik – Saw Teong Hin (YOU MEAN THE WORLD TO ME) Anugerah Khas […] More

  • in ,

    Inilah Filem Pertama Di Dunia, Abang Idham

    Tahukah anda, filem pertama di dunia dikeluarkan pada tahun 1888? Atau lebih tepat, filem ini merupakan filem tertua yang direkodkan, kerana terdapat kemungkinan ada movie lain yang terhasil cuma yang ini sahaja dapat diselamatkan. Filem ini bertajuk Roundhay Garden Scene dan ianya hanya berdurasi 2 saat sahaja. Ya, 2 saat sahaja dan ianya tanpa suara! […] More

  • in ,

    Jangan Bimbang Janna Nick, Abang Ada

    Aku betul-betul tak sangka seorang Janna Nick boleh menggegarkan bumi Malaysia sehingga menimbulkan pelbagai perbalahan pandangan. Ada yang menegakkan idea sendiri, ada yang boleh berkomunikasi dengan jelas dan ada pula yang mengambil kesempatan. Aku mudah sahaja dan berpegang pada situasi Janna, beliau mungkin berada dalam keadaan tidak bersedia untuk menonton filem berkenaan dan dia pergi […] More

  • in ,

    Menangis Kerana Babi

    Hanya kerana cerita babi (superpig). “Eh, kenapa yang beria-ia sangat menangis ni?” Abah menegur. Dia melangkah longlai masuk ke dalam bilik. Dihempas badan yang ringan itu ke atas katil. Diambil bantal dan ditutup muka. Dari badan yang masih terjulur, jelas naik turun dada seperti mengempang ombak emosi yang tidak tertahan. “Zahraa, abah cakap dengan Zahraa […] More

  • in ,

    Sejarah Ringkas Spiderman Yang Kau Perlu Tahu

    Sepanjang filem Spiderman ditayangkan sejak tahun 2002, satu filem pun aku tak terlepas menontonnya. Aku peminat Spiderman dari dahulu lagi. Sampaikan masa kecik-kecik umur 8-9 tahun, lepas solat, aku akan berdoa pada Tuhan agar Tuhan hantar seekor labah-labah radioaktif untuk gigit tangan aku dan menjadi Spiderman. Hari ini merupakan hari pertama tayangan filem solo Spiderman […] More

  • Popular

    in ,

    Kenapa Perlu Boikot Wonder Woman Dan Gal Gadot?

    Wonder Woman digambarkan sebagai seorang wanita yang mempunyai kuasa luar dan kekuatan kerana dirinya yang bersusur galur daripada keturunan dewa-dewi. Kerana cintanya kepada seorang manusia, dia menggunakan kekuatannya untuk menghentikan Perang Dunia. Hebat, kan? Tapi, bila keluar saja berita filem ini akan diboikot oleh Lubnan dan disokong oleh gerakan aktivis Palestin. Ramai yang kata mengarut. […] More

  • in ,

    Srengenge Tersergam Hodoh Macam Setan – Satu Kritikan

    Saya agak kecewa dengan pembikinan supertele atau telemovie (saya tak pasti, selepas ini akan disebut drama) Srengenge yang ditayangkan di RTM malam tadi. Saya pasti ramai yang tidak bersetuju akan mencebik dan mencemuh saya selepas ini tambahan pula melihat kepada banyak komen positif di media sosial berkenaan drama tersebut. Jangan terkeliru antara novelnya dan drama. […] More

  • in ,

    Rahsia Tiga Abdul

    Sedang tonton 3 Abdul? Mari saya kongsikan pemerhatian saya terhadap filem ini. Kalau suka dengan apa yang saya catatkan, sila beli MEMBEDAH P.RAMLEE! Tiga Abdul (1964) ialah filem terakhir P.Ramlee di Malay Film Productions. Filem ini ditayangkan kepada umum bermula pada 22 April 1964. Filem ini bergerak dengan slogan yang tertera di atas posternya, ‘Cerita […] More

  • in ,

    Filem-Filem Buruk 2016

    Di Amerika Syarikat selain daripada Anugerah Akademi atau Oscar, mereka juga memiliki anugerah tersendiri untuk dikurniakan kepada filem-filem terburuk yang dihasilkan sepanjang tahun. Anugerah ini dikenali sebagai Golden Raspberry Awards atau lebih mudah dipanggil Razzie Awards. Majlis anugerah ini kebiasannya diadakan sehari sebelum majlis Anugerah Akademi diadakan. Majlis Razzie Awards yang pertama telah diadakan pada […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.