More stories

  • in ,

    Projek Mustahil Mengubah Wajah FELDA

    Tahun lalu, kerap aku nampak orang bercakap tentang Felda 2.0 di Facebook. Felda, Felda 2.0, Lurah Bilut. Lurah Bilut, Felda 2.0, Felda. Aku tak ambil port sangat. Kadang-kadang like. Komen tak pernah. Aku, sama macam kebanyakan kita, biasanya skeptikal dengan apa-apa projek kerajaan. Mesti ada apa-apa tak kena. Nak pula, Felda pun banyak sangat isu […] More

  • in ,

    Adakah Peneroka Akan Rugi Dengan Membeli Saham FGV?

    Kita sering mendengar kata orang yang membeli saham FGV itu adalah orang yang rugi. Betul ke? Felda dan FGV itu selalu dilihat seperti satu entiti yang sama. Sedangkan secara faktanya berbeza. FGV pada asalnya adalah sebahagian daripada Felda yang kemudian diswastakan dan disenaraikan di Bursa Saham. Namun Felda masih merupakan pemegang saham terbesar FGV, dengan […] More

  • in ,

    Model Penanaman Kolektif Terbaik Dunia

    Pada tahun 1928, Kesatuan Soviet telah memperkenalkan konsep penanaman kolektif (collective farming) dengan matlamat mengubah industri pertanian negara komunis. Tanah-tanah pertanian milik persendirian dijadikan milik negara dengan matlamat meningkatkan produktiviti, bekalan makanan, jumlah eksport selain dari membasmi kemiskinan yang ketara di kalangan penduduk luar bandar khususnya golongan petani. Penanaman kolektif merupakan sebahagian dari rancangan lima […] More

  • Hot

    in ,

    Mengembalikan FELDA Yang Dulu

    Januari lepas, akhirnya tanah yang hilang sekitar 3 tahun lepas itu dikembalikan semula tanpa kos. Ianya pernah menggegarkan negara yang mana kontroversi membabitkan tanah FELDA tercetus selepas Berita Harian mendedahkan, “FELDA berisiko kehilangan tanah miliknya bernilai RM270 juta di Jalan Semarak bagi tujuan pembangunan KLVC menerusi transaksi pindah milik yang diragui sejak 2015” Jika diikutkan, […] More

  • in ,

    FELDA Yang Dulu, Bukanlah Yang Sekarang

    Pasti ramai yang masih boleh menyanyikan lagu “Aku yang dulu bukanlah yang sekarang”. Lagu yang dipopularkan oleh anak muda Tegar Septian dari Indonesia ini telah menambat hati ramai peminat baik di sana atau di Malaysia. Liriknya jelas menunjukkan bagaimana kehidupan kini lebih baik dari yang lepas. Tahniah Tegar! Lagu ini juga sangat bertepatan dengan situasi […] More

  • Trending

    in ,

    Jakel Ostia Bangi Kini Dibuka!

    Selepas Shah Alam, Seremban, kini Jakel membuka sebuah lagi cawangan besar di Bandar Baru Bangi. Lokasi kali ini betul-betul mendekatkan jarak penduduk dan masyarakat Putrajaya, Cuberjaya, Kajang, Nilai dan Bandar Baru Bangi sendiri kepada seleksi kain pasang, tudung, karpet serta pilihan fabrik isi rumah. Berlokasi di Ostia Bangi, betul-betul bersebelahan dengan Plaza Tol Bangi. Suka […] More

  • in ,

    Bongkarkan Rahsia Terus Sustain Dalam Dunia Bisnes Internet

    Baru-baru ini ramai yang runsing apabila pengasas Facebook memaklumkan akan menurunkan posting dari page yang bersifat iklan dan promosi. Malah, gegak gempitalah seluruh pemain Facebook yang sering membuat iklan dan membayar banyak di FBAds. Jujurnya apa yang Mark buat adalah perkara yang betul. Malah, kita semua akan menggunakan FBAds dengan lebih tersusun dan berstrategik lagi […] More

  • in ,

    Mari Dengar Cerita Tok Adi Mengenai Lurah Bilut

    Waktu kami singgah Felda Lurah Bilut minggu lalu, sedang sedap-sedap dibawa oleh kawan-kawan melawat ladang sawit, elok salah seorangnya cakap yang atuk beliau merupakan antara peneroka paling awal yang membuka Felda tersebut masih ada. Terus terpacul di mulut aku, “nak jumpa!” Apa lagi, esoknya dalam jam 9.00 pagi, kami dah terpacul depan rumah beliau. Tok […] More

  • in ,

    Suhu Bakal Cecah 40°? Jangan nak memandai-mandai

    Selama beberapa hari ini, tersebar mesej daripada Jabatan Meteorologi yang mengatakan bahawa matahari akan bersinar tepat di tengah garisan khatulistiwa bumi. Kejadian ini akan menyebabkan Malaysia akan menghadapi cuaca panas melebihi 40°c selama 5 hari berturut-turut. Namun, berita ini mendapat perhatian pihak Jabatan Meteorologi Malaysia. Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia menafikan mesej tersebut. Dalam siaran […] More

  • in ,

    15-20 Pekerja Dikhuatiri Tertimbus Di George Town

    Satu kejadian tanah runtuh telah berlaku di tapak pembinaan bangunan di Lengkok Lembah Permai, Tanjung Bungah, George Town pada pagi tadi. Menurut Astro Awani, sekurang-kurangnya 2 mangsa terkorban dalam kejadian tersebut. Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (JBPM) Jalan Perak, Ismail Mohd Zain, menerima panggilan pada 8.57 pagi dan setiba di tempat kejadian, difahamkan terdapat […] More

  • in ,

    Tony Fernandes Kahwin Tak Ajak

    Tan Sri Anthony Francis Fernandes, pengasas syarikat penerbangan AirAsia mengahwini Chloe, teman wanitanya semalam. Beliau mengahwini gadis dari Korea itu di Cote d’Azur, Perancis yang dihadiri keluarga dan teman rapat. Menurut Berita Harian, pasangan yang dikatakan bercinta lebih daripada dua tahun ini semalam kelihatan segak dengan suit dan gaun putih. Antara tetamu kehormat yang menghadiri majlis itu […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.