Category: Bisnes

  • Trending Hot Popular

    Sori, Gua Tak Jual Pada Cina

    Aku perasan benda ni dah lama.

    Ada seorang Tauke M (Melayu, Jawa) jual udang segar dengan menjaja di sebelah bangunan pasar, pakai kereta sorong (yang jenis angkut simen). DIULANGI. Jual SEBELAH PASAR ya, bukan dalam pasar.

    Biasanya lepas 2 jam buka jualan, pasti licin kereta sorongnya,
    kenapa?

    1) Uniknya, dia letak udangnya DALAM KERETA SORONG. Ini kita panggil “Differentiate Or Die” dalam Marketing.

    2) Sebab dia jual murah daripada harga pasar sebelah. Kira, dia KILL HARGA kaw-kaw.

    Mungkin ada yang nak bash cara jualan ‘samseng’ macam ni, yalah, dahlah perang harga, lepas tu ‘sailang’ peniaga’ dari luar pasar.

    read more

  • Siapa Kata Tak Boleh Jadi Jutawan Dengan Menjual Sandwich?

    Pada 1997, krisis Ekonomi melanda seluruh Asia Tenggara termasuklah Malaysia sendiri. Jika masih ingat, perkataan “gawat” menjadi sangat popular. Sana sini orang sebut. Beribu rakyat hilang pekerjaan.

    Di Thailand, rata-rata pakar Ekonomi menggelarkan situasi ini sebagai “Tom Yam Kung Crisis”. Jutaan Baht jatuh hanya dalam satu malam. Menggegarkan seluruh syarikat dari Chiang Mai di Utara hinggalah ke ibu kota Bangkok dan menjangkaui Pattani di Selatan.

    Usahawan-usahawan dan pemain-pemain saham yang dahulunya kaya-raya kini jatuh muflis. Perusahaan yang mereka bangunkan dengan titik peluh selama ini sudah jatuh ke bumi. Bank-bank menyita asset syarikat. Malahan kerajaan Thailand sendiri tak mampu untuk menyelamatkan keadaan. Sehinggakan ada yang hilang pedoman, jadi kurang waras kerana tekanan dan paling teruk, ramai yang tekad untuk bunuh diri sebagai jalan terakhir keluar daripada masalah ini.

    read more

  • Bisnes Bukan Untuk Mereka Yang Penakut

    Apabila ramai yang bertanya saya mengenai peluang bisnes tetapi takut mahu mengeluarkan modal, lalu inilah jawapan saya.

    Semua usahawan berjaya yang saya pernah jumpa, mereka pernah terbakar modal di tangan dan pernah papa kedana. Ada di antara mereka pernah tidur berbantal lengan di Masjid dan mandi setiap hari di tandas awam. Itu baru sedikit.

    Mengapa orang berjaya terus melakar kisah kejayaan tetapi kita masih tetap berada di tahap yang sama sampai sekarang?

    Jawapannya mudah, kerana kita manusia yang penakut dan tidak pernah mahu ambil risiko. Kita tidak meletakkan kepercayaan usaha kepada diri kita sebaliknya meletakkan jumlah modal sebagai cagaran besar kononnya mahu meraih bahagia.

    read more

  • Anak Muda Bangkit Di Tempatan Fest

    Pagi semalam aku ke Stadium Shah Alam, saja nak tengok scene budak zaman sekarang berniaga barang-barang seni dan kreatif. Terpaksa keluar pagi sebab nak kena hantar family aku pergi pasar tani yang lokasinya di Stadium Shah Alam juga. Dalam hati aku confirm-confirm tak buka lagi Tempatan Fest ni. Ada ke budak muda bangun pagi bekerja buka kedai awal, atau bangun pagi nak keluar beli barang. Dah la semalam sambutan tahun baru, sah tidur lambat.

    Sampai stadium sahaja aku mengucap panjang dan mencarut sikit-sikit. Jalan jam! Apa dah jadi budak remaja kita zaman sekarang ni bangun awal pagi. Booth semua pun dah hampir siap set up, orang pun dah ramai pilih barang. Ok aku minta maaf pada semua remaja di Shah Alam sebab kutuk hampa semua pemalas.

    read more

  • 3 Wanita Ini Tekad Berhenti Kerja Demi Anak-Anak. Dan Kini, Inilah Hasilnya

    Cabaran hari ini, hampir semua keluarga mempunyai suami dan isteri yang bekerja. Malah lebih dari itu, suami dan isteri terlalu amat sibuk hingga jadi kerap untuk tidak melihat pembesaran anak-anak.

    Hingga ke tahap, ayah boleh tak perasan anak sudah darjah berapa. Emaknya pula tak berjaya melihat mata anak. awal pagi sudah keluar dan malam baru pulang. Baru-baru ini trending tentang tiga orang wanita gigih yang berjaya berhenti kerja dan kemudiannya membuat aktiviti jualan produk kesihatan hanya di dalam rumahnya sendiri.

    read more

  • India Negara Yang Super Duper Mundur, Jadi?

    Pada 1947, British memutuskan untuk meninggalkan India. Namun sebelum berangkat pulang, mereka menambahkan lagi garam ke dalam luka. Empayar British India yang telah lama dijajah itu dipecah-pecahkan menjadi India dan Pakistan. Ketika inilah terjadinya Perang Indo-Pakistan, atau dikenali juga sebagai Perang Kashmir Pertama.

    Pada masa ini, tidak ada siapa pun yang akan sangka dalam hanya beberapa dekad, syarikat-syarikat dari India mampu membeli dan mengambil alih jenama-jenama hebat British seperti Jaguar, Range Rover, atau jenama teh yang sangat terkenal, Tetley.

    read more

  • Bagaimana Nestle Mencipta Hero Dalam Setiap Segmen Market

    Pada September 1866, Henri Nestle menubuhkan sebuah syarikat yang mengeluarkan produk susu pekat manis dan makanan untuk bayi. Setahun selepas itu, adik-beradik Charles dan George Page dari Illionis, mengasaskan Anglo-Swiss Condensed Milk Company di Cham, Switzerland. Sehinggalah pada tahun 1905, kedua-dua syarikat ini bergabung.

    Sekarang, Nestle adalah pengeluar produk makanan paling besar di dunia. Nestlé mempunyai lebih 2,000 produk dan 447 kilang di seluruh dunia termasuklah Malaysia.

    Ia beroperasi di 194 negara, dan mempunyai sekitar 339,000 pekerja. Untuk tahun 2016 ini saja, sehingga September, jumlah sales keseluruhan mereka adalah CHF 65.5 bilion.

    read more

  • Bagaimana Minum Milo Jadi Sihat Dan Kuat Boleh Berada Di Semua Negara Seluruh Dunia

    Milo berasal dari Australia pada tahun 1934. Ia telah dibangunkan oleh Thomas Mayne bersama dengan pasukannya untuk mencipta sebuah jenama minuman yang boleh memberi impak kesihatan dan kehidupan secara total.

    Nama Milo diambil dari Milo of Crotona yang mana beliau merupakan seorang atlet Olimpik Greek sebanyak enam kali.

    Sekarang, lebih 80 tahun berada di pasaran, Milo tetap teguh sebagai minuman coklat sihat yang kekal releven untuk seisi keluarga di hampur seluruh negara di dunia. Jika diikutkan, Milo dikeluarkan selepas Ovaltine pada tahun 1904. Namun, sehingga kini jenama Milo lebih mudah didekati oleh orang ramai termasuk keluarga saya sendiri.

    read more

  • Kenapa Mesti Merungut Jika Boleh Buat Pilihan?

    Susah benar nak komen tentang kenaikan harga. Ia suasana yang amat-amat buat kita menyampah dengan apa alasan yang diberi. Hakikatnya nak tak nak kena beli juga minyak. Sama ada minyak kereta atau minyak masak.

    Yang geramnya, asal menyokong dikata macai kerajaan. Asal tidak, ia terus dituduh sebagai pencacai pembangkang. Label-label begini semakin sudah tidak digemari lagi oleh generasi hari ini. Anak muda (bawah umur 40 tahun) lebih cenderung untuk memikirkan bagaimana mahu hidup berbanding bising-bising namun tidak berbuat apa-apa.

    read more

  • Siapa Kata Jual Char Kuey Teow Di Jalanan Tak Boleh Kaya-Raya?

    4 Tips membangunkan bisnes makanan di jalanan. ( Pengalaman sendiri )

    Sebelum itu eloklah saya memperkenalkan diri sekali lagi. Nama saya Ikram Al Banjari, saya seorang usahawan sepenuh masa. Sekarang ini menjalankan beberapa jenis perniagaan dalam sektor berlainan.

    Salah satu perniagaan berasaskan makanan yang saya bangunkan ialah Tudia Char Kuey Teow. Ini cuma bisnes jalanan, warung buka tutup di tepi jalan, bukan sebuah restoran.

    Baiklah, sebelum saya menulis lebih panjang. Mari kita tanya diri sendiri dahulu. Mengapa kita mahu memulakan bisnes makanan di jalanan ?

    read more

  • Walau Apapun, Anak Muda Wajib Stay Relevan

    Ketika Team Wolf dijemput menyertai Selangor International Expo 2016 pada 20-22hb Oktober 2016 di Mines Internation Exhibition and Convention Centre, aku sempat menyertai beberapa sessi ‘talk’ bersama ahli-ahli perniagaan dan selebriti yang berjaya.

    Antara sessi yang paling best adalah bersama Afdlin Shauki yang membincangkan topik “Staying Relevant in an Ever-changing World”. Topik ini membincangkan bagaimana kita perlu sesuaikan dan uruskan diri dengan perubahan di sekeliling kita untuk kekal sukses.

    read more

  • 5 Prinsip Asas Perniagaan Dari Brian Hill Ini Bagus Untuk Semua Peniaga

    Sejak aku berhenti kerja dan menjalankan perniagaan sendiri, ramai yang cakap hidup aku lebih senang dan mudah sebab dah jadi bos dan ada syarikat sendiri. Dah boleh relaks dan tak perlu pening-pening.

    Untuk makluman semua, dari rekod laporan SSM pada tahun 2014 sahaja, sebanyak 29,180 buah syarikat telah membuat pembatalan nama, 1,744 buah syarikat telah mengalami penggulungan dan 26,966 buah perniagaan yang terdiri dari milikan tunggal dan perkongsian juga telah tutup dan tidak aktif.

    Angka tersebut amat besar dan menunjukkan sebenarnya perniagaan ini adalah sesuatu yang berisiko. Jadi peniaga sebenarnya bukanlah mudah dan lebih relaks malah jika kita tidak benar-benar merancang pelan perniagaan kita, tidak mustahil kita juga akan termasuk dalam golongan tadi.

    read more