More stories

  • in ,

    Dari Jual Air Buah Naik Basikal, Kini Mereka Punya 4 Kedai dan Berbelas Kioks Kek Di Dalam Kompleks Beli Belah

    Ini kali ke-3 saya bertemu dengan pasangan suami isteri ini. Akhirnya semalam saya berjaya minta izin untuk naikkan cerita mereka ini di Facebook saya supaya jadi pemangkin inspirasi kepada kalian. Pada tahun 2010, Kak Ayu (Gambar berpurdah) diberhentikan kerja kerana disahkan mengandung anak yang ke-2. Oleh kerana gaji suami pada waktu itu hanya RM750 sebulan, […] More

  • in ,

    Tentang Crowdfunding Yang Kau Perlu Tahu

    Memandangkan saya sendiri dalam mood ‘fundraising’, marilah saya bercerita sedikit tentang salah satu cara alternatif untuk kita mencari dana pelaburan – iaitu equity crowdfunding. Konsepnya mudah saja. Radzi Fixers Sdn Bhd mahukan pelaburan untuk beli aset, kembangkan operasi atau mahu melancarkan produk baru. Mereka pun mengeluarkan ‘prospectus’ yang mengandungi pelan bisnes untuk diedarkan kepada umum/‘crowd’. […] More

  • in ,

    Rahsia Jual 3 Buah Kereta Sehari Dalam Masa 15 Tahun Gaya Joe Girard

    Bagaimana Leaki ini berjaya menjual kereta sebanyak 3 buah sehari dalam masa 15 tahun ? Saya yakin ramai sudah tahu cerita Joe Girard. Kisah kejayaan ‘orang gila’ ini dicatatkan dalam Guiness Book of Record. Tetapi saya juga yakin masih ramai yang suka membaca tentang beliau. Berikut adalah kesimpulan rahsia dalam aktiviti penjualan Joe Girard. 1. […] More

  • in ,

    Penyatuan Dua Waris Taikun

    Semalam, waris kepada dua empayar terbesar di Malaysia, SM Faliq SM Nasimuddin (Naza Group) dan Chryseis Tan (Berjaya Group) mengumumkan pertunangan mereka di Instagram. Pengumuman ni tak mengejutkan pun sebab mereka berdua ni sudah lama bercinta. Semasa Chryseis naikkan gambar pun mereka dalam percutian. SM Faliq SM Nasimuddin ni ialah anak bujang terakhir daripada tiga […] More

  • in ,

    Pentingnya Beri Content Percuma!

    Nouman Ali Khan – pakar content marketing Siapa tidak kenal Nouman Ali Khan, founder dan CEO Bayyinah, satu muka yang biasa kita nampak di Youtube dan FB. Misi beliau adalah untuk meningkatkan pemahaman umat Islam dalam pengajian Quran dan juga bahasa Arab. Yang bestnya – dia mengajar dengan gaya bersahaja dan gemar menggunakan contoh-contoh simple […] More

  • in ,

    Apa Perlu Buat Dengan Lambakan Harum Manis?

    Apabila pemasaran tidak dibuat, tak perlu kalian berharap produk terjual. Dalam kes Harum Manis, walau sudah bertahun ia wujud dalam negara, pasaran tetap terkuncup sekiranya tidak ada ‘reminder’ dalam bentuk iklan, review serta penerangan produk. Harga, kualiti, dan logistik akan ikut dapat nama. Produk pun terjual. Lihat bagaimana buah strawberry dari Cameron Highland. Ia sentiasa […] More

  • in ,

    Kenapa Menangis Jika Proton Dikuasai Geely?

    Dua hari lepas, rakyat Malaysia telah dimaklumkan bahawa DRB-Hicom dan Zhejiang Geely telah mencapai persetujuan untuk syarikat China itu membeli 49.9% saham di dalam Proton. Sebelum korang semua melompat dan menangis macam Tun Dr. Mahathir, kita wajib tengok dahulu data jualan kenderaan terkini Malaysia iaitu untuk bulan April 2017. 1) Perodua – 14,378 unit kenderaan […] More

  • in ,

    Nak Pilih Chatime Atau Tealive?

    Bayangkan tengah shopping raya, tiba-tiba terperangkap dalam shopping mall sebab hujan lebat. Lagi 5 minit dah nak azan Maghrib. Rasa teringin nak berbuka puasa dengan bubble tea. Bila tengok kat directory shopping mall, ada dua pilihan – Chatime & Tealive. Nak pilih yang mana satu? Sebelum cerita pasal nak pilih bubble tea yang mana satu, […] More

  • in ,

    Betulkah Peniaga Wajib Bayar Cukai?

    Setakat artikel ini ditulis sebanyak 6,429,585 perniagaan telah didaftarkan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Ada perniagaan yang sudah semakin maju. Tidak terlepas perniagaan yang hanya cuba-cuba, suka-suka, akhirnya dibiarkan mati begitu sahaja. Bukanlah berkenaan kejayaan ataupun kegagalan sesebuah perniagaan yang ingin saya perkatakan. Rata-rata orang berniaga terlupa yang kemajuan negara kita berdiri di atas pembayaran […] More

  • in ,

    Book Is Dead

    Peniagaan buku, ada yang mengatakan tidak begitu menguntungkan. Mungkin ianya hanya cukup-cukup makan, tidak mampu berkembang lebih tinggi. Mana-mana perniagaan sama pada pendapat aku, bergantung bagaimana kita menjayakannya. Setiap syarikat biasanya akan mengunakan modul 4 P’s, Product-Price-Placement-Promotion. Tapi pendapat aku 4 P’s is dead, dan perkara ini sedang dikaji oleh Universiti Havard. Mereka sedang membicarakan […] More

  • in ,

    Baju Lokal Brand Mahal, Baik Beli Uniqlo Waklu!

    2017, masih ramai mentaliti, “Baju local brand mahal, baik beli H&M, Uniqlo.” Kualiti keutamaan kitorang. Kitorang production everything kat Bandung atas beberapa faktor. Bukan tak nak buat kat sini, kalau buat sini pun karang korang kata kualiti Malaysia tak international (padahal banyak je tempat printing kat Malaysia yang power, plus brand yang korang angkat tu […] More

  • in ,

    Bayangkan Jika Colonel Sanders Berjaya Bunuh Diri

    Semasa umurnya baru 5 tahun, Ayahnya meninggal dunia. Ketika 16 tahun, beliau berhenti bersekolah dan mula bekerja di serata tempat. Dalam masa setahun saja, beliau sudah hilang 4 pekerjaan atas pelbagai sebab. Umur 18, beliau berkahwin. Selepas itu beliau bekerja sebagai konduktor kereta api sehinggalah umur 22, dan akhirnya gagal. Beliau pergi pula mencuba nasib […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.