in ,

Balik Raya Dengan Kereta?

AE8XYW Close up of male auto mechanic working on engine in auto repair shop

Raya dah tinggal beberapa hari saja lagi. Semua dah sibuk siapkan persediaan untuk beraya. Dari kuih raya, baju raya sampailah ke rumah raya. Beraya sakanlah katakan.

Tapi bagi yang akan pulang beraya ke kampung halaman dengan memandu kenderaan sendiri nanti, dah buat pemeriksaan kereta ke belum?

Pemeriksaan kereta ni penting untuk pastikan kereta kita di dalam keadaan yang baik dan selamat. Bukannya apa, supaya raya nanti kita dapat elakkan dari berlaku perkara yang tidak diingini. Perjalanan yang selamat bermula dari rumah.

Di sini abang sediakan checklist 11 aspek pemeriksaan kereta yang boleh kau buat sebelum pulang beraya nanti. Abang galakkan untuk kau klik butang share supaya dapat dikongsikan bersama teman-teman alam maya yang lain. Sebarkan benda yang baik. Jangan plagiat sudahlah, menitis air mata ni.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua. Silalah baca dan periksa kenderaan kita ya.

1. Minyak enjin – Periksa minyak enjin kereta sebelum enjin dihidupkan. Pastikan minyak tu berada di antara paras ‘max’ dan ‘min’ dipstick. Jika dibawah paras ‘min’, kau tambahlah sedikit minyak tu.

2. Minyak brek – Perlu berada di antara paras ‘max’ dan ‘min’ juga. Tambah minyak brek jika berkurangan dan buat pemeriksaan dengan menekan pedal brek. Jika kurang tekanan di pedal brek, perlulah dibawa ke bengkel untuk periksa sebarang kebocoran atau lakukan proses bleeding untuk mengeluarkan angin berlebihan di dalam system hidraulik brek.

3. Minyak transmisi (gear) – Pastikan ianya mencukupi. Pemeriksaannya bergantung kepada keadaan sejuk dan ketika enjin dihidupkan. Jika keadaan sejuk, tahap minyak perlu berada di garisan ‘cold’ manakala jika keadaan enjin dihidupkan, ianya perlu berada di tahap garisan ‘hot’ dipstick. Jika kurang, tambahlah minyak transmisi ikut jenis kenderaan.

4. Minyak stereng kuasa – Stereng kereta juga mempunyai sistem hidraulik, maka minyak ini amat penting untuk memastikan kelancaran pemanduan stereng. Sila periksa agar ianya berada di atas paras minimum.

5. Tali sawat – Sila periksa keadaan semua tali sawat di enjin kereta. Pastikan ianya tidak merekah, berbulu ataupun kelihatan hamper putus. Seeloknya tali-tali sawat ini ditukar pada setiap 100,000km.

6. Bateri – Boleh periksa keadaan bateri dengan membaca tanda ‘indicator’ di bateri jika ianya sel kering. Selain itu, boleh juga dibawa ke kedai bateri kereta untuk mengujinya dengan menggunakan alat penguji. Bagi bateri sel basah, sila pastikan paras air bateri mencukupi.

7. Coolant radiator – Sila periksa radiator kenderaan dan pastikan tahap bendalir ‘coolant’ mencukupi. Ianya untuk mengelakkan suhu kereta melampau ketika perjalanan yang jauh. Seeloknya gunakan bendalir coolant yang disyorkan mengikut jenis kereta. Elakkan daripada mengisinya dengan air paip.

8. Penghawa dingin – Hidupkan enjin dan penghawa dingin. Pastikan suhunya sejuk dan alirannya lancar. Anda boleh bersihkan penapis yang berada dibawah kotak dashboard anda sendiri. Jika suhunya kurang sejuk, sila tambahkan gas yang mencukupi di kedai penghawa dingin kereta.

9. Pengelap cermin – Seeloknya tukarlah pengelap cermin bagi memastikan pemandangan kita jelas ketika memandu di waktu hujan. Boleh juga menggunakan bendalir pencuci cermin yang baik untuk diisikan ke dalam kotak bendalir pemancur cermin bagi membantu mendapatkan pemandangan yang lebih baik.

10. Tayar – Ini antara aspek yang perlu di ambil berat. Pastikan angin tayar mencukupi sebelum memuatkan kenderaan dengan barangan dan keluarga anda. Anda boleh juga mengunjungi ke kedai tayar untuk memeriksa ‘alignment’ dan ‘balancing’ tayar anda di dalam keadaan yang baik. Periksa bunga tayar untuk pastikan ianya tidak botak. Buat pertukaran tayar depan dan belakang jika perlu.

11. Petrol – Yang ini paling penting antara semua di atas. Kalau dah semuanya ok tapi kereta tak ada petrol pun tak guna. Isilah siap-siap supaya tak pening nak beratur di rnr nanti.

Akhir kata, semoga perjalanan kita semua selamat menuju ke tempat tujuan dan bersama menikmati hari raya bersama keluarga tercinta.

 

Shairy Hanapiah

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

37 Barang Wajib Ada Nak Masak Raya

Balik Raya Di Kampung?