More stories

  • in ,

    Tragedi Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah

    Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Kampung Keramat, Kuala Lumpur terbakar kira-kira jam 5 pagi tadi sehingga mengorbankan lebih 20 tenaga pengajar dan pelajar pusat berkenaan. Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada semua mangsa yang meninggal dunia agar roh mereka sentiasa dalam rahmat Allah. Kita juga doakan mereka yang cedera sembuh segera. Tragedi kebakaran di pusat […] More

  • Trending

    in ,

    5 Benda Kau Tak Patut Buat Selepas Makan

    Orang kita mempunyai pelbagai tabiat yang dilakukan selepas kekenyangan makan tengah hari atau malam. Ada yang suka merokok, minum teh dan ada yang terus tersandar lalu tertidur. Barulah ‘feel’ katanya. Akan tetapi, tahukah anda bahawa ada tabiat-tabiat ini sebenarnya amat berbahaya kepada kesihatan tubuh badan kita? Di sini, aku kongsikan 5 perkara yang tidak patut […] More

  • in ,

    Apa Kau Patut Buat Bila Anak Kecil Mengadu Dicabul

    Apakah yang boleh dilakukan oleh Tuan Puan andai anak kecil mengadu dicabul atau diperkosa oleh seorang individu yang dikenali atau tidak dikenali? Mari saya mulakan dengan berkongsi beberapa hal yang penting. 1. Ajarkan sebutan yang betul bagi anggota badan sulit kanak-kanak. Untuk lelaki sebutkan ini zakar atau penis. Bagi perempuan, katakan ini faraj atau vagina. […] More

  • in ,

    Sekolah Mimpi Paling Power

    Ramai yang bertanya kepada saya, kenapa tiba-tiba saja membuka sekolah kemahiran? Saya menjawab, sekolah ini adalah impian suami saya. Cerita mahu membuka Kelembai School ini bukan baru. Sudah ada dalam perancangan sejak 2005. Masa suami orang lain berangan mahu membeli naked bike BMW K1200R atau rumah agam elit, gila juga difikirkan mimpi mahu buat sekolah […] More

  • Hot

    in ,

    Tentang Meroyan Yang Kau Perlu Tahu

      Bismillah. Hi. Saya Najwa. Ini adalah catatan saya ketika terkena penyakit yang disifatkan meroyan. Apa yang saya kongsikan di sini adalah pengalaman saya. Tujuan saya kongsikan adalah kerana di luar sana, saya tahu bukan saya sendiri sahaja yang mengalaminya. Ramai lagi orang lain yang kena juga penyakit ini namun tidak tahu merujuk kepada siapa. […] More

  • in ,

    Perbezaan Orang Pro Buat Kerja

    Kat Australia, semua bidang menawarkan pendidikan secara formal beserta sijil untuk sesiapa yang nak cari kerja atau kemahiran dalam sesatu bidang tertentu. Dari sekecil-kecil bidang hinggalah bidang yang dianggap professional. Kalau di Malaysia, ada skill potong rumput, betulkan paip, potong rambut, bertukang dan sebagainya dah boleh start ambil upah dan buat bisnes. Kat sini lain. […] More

  • in ,

    Syaitan Badut Yang Sebenar

    Dari kecil aku tak suka badut. Taklah sampai tahap clourophobia. Sebab aku rasa badut ini menjengkelkan, try hard dan tak kelakar mana pun. Kena pula tahun 1990 kemunculan watak hantu badut ‘Pennywise the Dancing Clown’ dalam ‘IT’, walau mengerikan itu cumalah watak rekaan fiksyen. Adakah Azratai akan bercerita pasal Pennywise? Nope, hari ini dia akan […] More

  • in ,

    Inilah Filem Pertama Di Dunia, Abang Idham

    Tahukah anda, filem pertama di dunia dikeluarkan pada tahun 1888? Atau lebih tepat, filem ini merupakan filem tertua yang direkodkan, kerana terdapat kemungkinan ada movie lain yang terhasil cuma yang ini sahaja dapat diselamatkan. Filem ini bertajuk Roundhay Garden Scene dan ianya hanya berdurasi 2 saat sahaja. Ya, 2 saat sahaja dan ianya tanpa suara! […] More

  • in ,

    Alexander Graham Bell Bukanlah Pencipta Telefon

    Siapakah yang reka cipta telefon? Kemungkinan ramai antara kita akan jawab, “Alexander Graham Bell”. Secara tepatnya ialah Antonio Meucci yang merupakan seorang pereka cipta dari Florentine, Itali dan tiba di USA pada tahun 1850. Pada tahun 1860, Meucci pertama kali membuat demostrasi model hasil kerjanya terhadap sejenis alat elektrik yang dipanggil teletrofono. Pada tahun 1871, […] More

  • Trending Hot

    in ,

    Diari Jemaah Haji 2017 – Bahagian Terakhir

    Alhamdulillah, ketika saya menulis ini, para jemaah telah kembali semula ke Mekah dari Mina bagi menyelesaikan proses haji. Izinkan saya berkongsi sedikit tips. “Survival Bersama di Arafah, Muzdalifah dan Mina”. Trip ini akan mengambil masa 6 hari. Di sinilah bermulanya Rukun Haji yang sebenar. Dan bermulanya cabaran yang besar. Kita akan sentiasa dipesan, bermulalah proses […] More

  • Hot

    in ,

    Diari Jemaah Haji 2017 – Bahagian Kedua

    Ini gambar saya sedang tidur di luar khemah di Mina diambil oleh rakan sekhemah saya. Ruang yang ada adalah di sebelah tong sampah berpusat. Dan ianya terletak di pintu masuk ke penempatan kami. Sebagai light sleeper saya terjaga beberapa kali bila ada yang berjalan dengan kuat atau bercakap – cakap. Bau sampah tak payah cakaplah. […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.