More stories

  • Trending

    in ,

    Tiga Belas Hari Mengenal Iran Yang Kontroversi : Bahagian Empat

    Masih Hari ke 3 Selepas berbelas jam jaga dan lelap dalam teksi, Masoud tunjukkan Pasargadae dari dalam kereta. Katanya kami tak perlu ke Pasargad kerana mengejar masa ke Necropolis dan Persepolis. Pasargad adalah kota yang dibina oleh Cyrus The Great tetapi tak sempat siap kerana kematiannya semasa perang. Cyrus The Great adalah pengasas Empayar Achaemenid […] More

  • Trending

    in ,

    Kau Nampak Malaikat Atau Syaitan?

    Dalam gambar ini, apa yang kau orang nampak? Kau orang nampak malaikat yang terbang di syurga yang gelap ataupun kau orang nampak syaitan yang terbang di neraka yang cerah? Gambar ini sebenarnya sebuah ukiran kayu yang diukir oleh M. C. Escher pada tahun 1960. Ukiran ini diberikan nama, ‘Circle Limit IV’ Dalam gambar ini, terdapat […] More

  • Trending Hot

    in ,

    Apa Motif Perogol Merogol?

    Di forum internet terkenal, Reddit, terdapat soalan diajukan untuk para perogol pada tahun 2012. Soalan itu lebih kurang nak tahu motivasi perogol melakukan perbuatan tak bermoral itu. Apakah perogol menyesal? Kenapa dia merogol? Lebih kurang begitulah. Pada tahun 2017, sekumpulan penyelidik dari Georgia State University yang diketuai oleh Tracy N. Hipp telah menerbitkan sebuah kajian […] More

  • in ,

    Jawab 5 Soalan Ini Sebelum Kau Tekad Terjun Ke Dunia Bisnes

    Ali Messe merupakan seorang pegawai di salah sebuah daripada tiga syarikat konsultan strategi global terbaik. Dia baru-baru ni berkongsi satu kisah menarik di page Medium, bagaimana hidup dia berubah daripada berkecimpung dalam dunia korporat kepada seorang usahawan. Satu SMS diterima di Blacberry, “Esok, jam 5 pagi. Kapal terbang AZ610, dari Rome ke New York.” Menandakan […] More

  • Trending Hot

    in ,

    Anak Muda Bangkit Dari Abu

    Dari Abu Dhabi semalam, aku duduk bersebelahan dengan seorang anak muda ini. Beliau ini dikenali di mana-mana media sosial. Sama ada di Facebook, Instagram atau Twitter, beliau punya puluh ribu dan ratus ribu pengikut. Baru berumur 20 tahun, pendapatannya jutaan ringgit. Awalnya masa kami bersembang, beliau banyak bertanya tentang menaikkan kredibiliti di media sosial. Aku […] More

  • in ,

    Beza Lengkuas, Halia, Kunyit Dan Kau

    3 benda ini kau orang duduk bertelagah apabila laki kau tak kenal. Tenang semua. Memang ya ada irasnya, namun ia sangatlah berbeza. Tak payahlah sampai ke group whatsapp kutuk laki sendiri apabila dia tak reti nak membeli semua ini. Dan seperti biasa si lelaki ini pun boleh terlupa dia ada sahaja telefon nak google. Namun […] More

  • in ,

    Bahaya Anemia Yang Ibu Hamil Perlu Tahu

    Ya Allah. Rupanya ramai lagi yang pandang sebelah mata je penyakit ‘kurang darah’ (Anemia) masa tengah hamil. Ada yang sanggup taknak makan ubat yang doktor bagi. Jangan macam itu wahai ibu-ibu semua. Kalau doktor dah bagi ubat tambah darah Iberet ataupun Obimin tu makan je la ye. Mungkin kadang-kadang timbul rasa tak selesa di perut, […] More

  • in ,

    Anda OKU? Ini Tempat Untuk Anda Bekerja

    Ke mana hala tuju murid berkeperluan khas dengan kad OKU selepas sekolah? Pandangan saya, tiada siapa boleh menjamin masa depan mereka melainkan Allah melalui usaha kita semua. Yang tiada kad OKU juga bermasalah mendapatkan pekerjaan, apatah lagi mereka. 6 syarikat yang menerima pekerja OKU sebagai staf mereka. Dengan kad OKU, mereka boleh dan dialukan bekerja […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.