More stories

  • Hot

    in ,

    Hichki: Kisah Guru Yang Berjiwa Besar

    Sekian lama aku peramkan review filem ini. Hari ini aku cuba kongsikan pendapat aku mengenainya. Filem lakonan Rani Mukherjee ini memaparkan suka duka cabarannya menjadi guru yang dilahirkan dengan sindrom Tourette. Banyak sekolah menolak permohonannya untuk mengajar di sekolah mereka sehinggalah akhirnya dia diterima mengajar di sekolah lamanya sendiri. Sebuah sekolah berprestasi tinggi. Cumanya beliau […] More

  • in ,

    Wanita Zaman Dulu Berkemban Sahaja?

    Benarkah wanita zaman kesultanan Melaka rata-ratanya berkemban? Ini antara soalan yang sering juga ditanya kepada saya. Sebenarnya, pengamalan menutup aurat dengan sempurna di kalangan wanita di Alam Melayu telah bermula sejak dari era awal kewujudan kerajaan Islam di rantau ini, walaupun bukan semua wanita. Seawal abad ke-14, Ibnu Battutah telah mencatatkan tentang pengamalan Islam berteraskan […] More

  • in ,

    Netizen Boleh Undi Nama Bakal Kereta Baharu PROTON

    PROTON bakal keluarkan model SUV pertama mereka. Dihasilkan bersama rakan strategiknya dari China iaitu Geely, dijangka kemunculan pertamanya adalah pada hujung tahun ini. Walau bagaimanapun, SUV pertama PROTON ini masih lagi belum mempunyai nama rasmi. Proton telah membuka undian dalam talian untuk para netizen mengundi nama SUV ini. Bermula Isnin, 2 April 2018, undian dalam […] More

  • in ,

    Resepi Rendang ‘Tak Rangup’ Oleh Chef Wan

    Beberapa hari ini kecoh isu peserta Masterchef UK, Zaleha Kadir Olpin disingkirkan kerana rendang yang disediakan tidak rangup. Komen yang diberikan juri pertandingan, John Torode itu membuatkan netizen bengang. Punyalah bersatu orang Asia ni sampai video episod 14 dah kena delete.¬† Berita Harian kata, hanya kerana rendang satu Asia bergabung menentang keganasan rendang ayam rangup […] More

  • in ,

    Sukan Komanwel 2018 Buka Tirai Esok!

    Sukan Komanwel 2018 akan membuka tirainya esok pada 4 hingga 15 April 2018 di Gold Coast Australia. Diadakan setiap 4 tahun sekali, temasya yang dianjurkan oleh Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) akan disiarkan melalui Astro Arena secara menyeluruh. Temasya edisi ke-21 menawarkan 1500 pingat untuk 18 jenis sukan. Malaysia menyertai 21 acara sukan termasuk lima acara […] More

  • in

    Misteri Perempuan Berkebaya Merah Akhirnya Terjawab

    Dukun merupakan sebuah filem terbitan Astro Shaw. Arahan pertama pengarah terkemuka Dain Said, pengarah kepada filem Bunohan. Kita pun tahu betapa hebatnya filem Bunohan ni sampai ada yang ulang tonton tiga kali pun tak puas dan tak faham-faham. Filem Dukun ini dikatakan diadaptasi daripada sebuah kisah benar kes Datuk Mazlan Idris dan Mona Fendy pada […] More

  • Hot

    in ,

    Buat Duit Dengan Melancong Ke Jepun

    Ramai orang suka travel tetapi tidak tahu bagaimana nak jana pendapatan. Dan ini ada 7 jenis barang yang kalian boleh jual ketika travel ke Japan. 1. Jam Tangan Semua orang suka jam tangan buatan Japan. Ia terkenal dengan kualiti dan ketahanannya. Kalau kena cara, kita boleh beli jam di Japan dan jual semula pada harga […] More

  • in ,

    Perjuangan Hal Wanita Bukan Lantang Di Media Sosial Sahaja

    Baru-baru ini bila aku hadiri pelancaran Manifesto Wanita yang digerakkan oleh beberapa NGO, aku telah disindir seseorang kerana seperti tiba-tiba sahaja berminat untuk hal-hal aktivis. Aku telah dipengaruhi, katanya. Aku ketawa sinis dalam hati memikirkan bahawa ada orang yang tidak menyedari bahawa perjuangan hal wanita ini tidak terhad kepada mereka yang lantang dan yang kuat […] More

  • in ,

    Pahlawan Melayu Pun Guna Senjata Api Canggih Lawan Penjajah Lah!

    Beberapa minggu lepas, aku ada kendalikan satu program motivasi. Dalam program tu, aku minta setiap peserta berada dalam kumpulan, kemudian buat satu kostum bertemakan Pahlawan Melayu. Selepas masing-masing selesai, aku minta pula setiap kumpulan mempersembahkan dan pembentangan kostum masing-masing. Satu demi satu, kemudian ada satu kumpulan ni, dia persembahkan kostum Pahlawan Melayu yang memegang keris. […] More

  • in ,

    Fungsi Kamera Huawei P20 Pro Yang Amat Canggih

    Baru-baru ini Huawei telah melancarkan telefon canggih baharu P20 dan P20 Pro. P20 Pro direka dengan 1 kamera selfie dan 3 kamera belakang. Apa keperluan 3 kamera ni? Kenapa banyak sangat? Kedua-dua P20 dan P20 Pro menampilkan kamera selfie 24MP, merupakan resolusi kamera yang tertinggi buat masa sekarang. Semakin tinggi resolusi kamera, semakin jelas hasil […] More

  • in ,

    Kawasan Persempadanan Semula Pilihan Raya Baru

    Semalam Dewan Rakyat meluluskan usul persempadanan semula kawasan pilihan raya. Persempadanan pada kali ini tidak melibatkan sebarang pertambahan kerusi, namun berlaku perubahan nama pada beberapa kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN). Kita tolak tepi sebentar pergeseran hangat yang berlaku di Dewan Rakyat semalam dan di sini saya ingin menulis tentang nama-mana kawasan pilihan raya […] More

  • in ,

    Hadapi Pengakhiran Monsun, Like A Bos

    Bermula dari 27 Mac ini, berlakulah fasa peralihan Monsun Timur Laut. Jadi,¬†sepanjang akhir Mac hingga minggu pertama Mei akan berlaku angin ribut berkelajuan rendah dari pelbagai arah di kawasan negeri pesisir pantai. Dijangka berlaku hujan lebat, ribut petir dan angin kencang pada sebelah petang dan awal malam yang mungkin akan menjejaskan negeri-negeri di pantai barat […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.