More stories

  • Trending

    , ,

    Balik Raya Dengan Kereta?

    Raya dah tinggal beberapa hari saja lagi. Semua dah sibuk siapkan persediaan untuk beraya. Dari kuih raya, baju raya sampailah ke rumah raya. Beraya sakanlah katakan. Tapi bagi yang akan pulang beraya ke kampung halaman dengan memandu kenderaan sendiri nanti, dah buat pemeriksaan kereta ke belum? Pemeriksaan kereta ni penting untuk pastikan kereta kita di […]

  • Trending

    , ,

    Metal Tak Pernah Comel, Hingga Adanya BabyMetal!

    Jika kita telusuri sejarah muzik genre Metal, ianya suatu yang sangat menakjubkan; baik kepada peminatnya dan juga kepada pengkajinya. Dari zaman lewat 70-an dan awal 80-an yang menyaksikan band-band awal membawa obor-obor pendahulu Metal seperti Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath, Venom, dan lain-lainnya yang telah membawa dan menjerumuskan muzik ke dalam sebuah lubang yang […]

  • , ,

    6 Jenis Ubat Wajib Bawa Semasa Cuti Raya

    Seronok di pagi Hari Raya. Tidak sia-sia persiapan awal yang dilakukan. Baju melayu berbutang motif keris, segak digayakan dengan samping dan songkok. Kuih semperit dan batang buruk dirasa. Enak, tidak terperi rasanya. Di atas meja banyak lagi kuih muih. Semuanya dibeli awal Ramadan lagi daripada rakan sepejabat. Tiba-tiba…. “Bang, anak batuk & selesema sejak pagi […]

  • , ,

    Pentingnya Beri Content Percuma!

    Nouman Ali Khan – pakar content marketing Siapa tidak kenal Nouman Ali Khan, founder dan CEO Bayyinah, satu muka yang biasa kita nampak di Youtube dan FB. Misi beliau adalah untuk meningkatkan pemahaman umat Islam dalam pengajian Quran dan juga bahasa Arab. Yang bestnya – dia mengajar dengan gaya bersahaja dan gemar menggunakan contoh-contoh simple […]

  • , ,

    Boleh Sahaja Guna Kerusi Roda Naik Tangga

    “Kebangangan apakah ini?” Hari tu, Himpunan Cerita Lawak ada kongsi satu gambar tangga yang dilabel dengan logo orang berkerusi roda. Di ruangan komen, ada pelbagai komen. Ada yang positif, ada negatif. Salah satu komen negatif adalah seperti yang tertulis di atas. Selain itu, ramai melawak tentang tangga itu boleh bergerak sendiri, dan seperti biasa ada […]

  • , ,

    Ramadhan Bukan Hanya Milik Orang Kaya Dan Berkelapangan Sahaja

    Aku fikir sudah berlalu zaman apabila penceramah Ramadhani mengambil sikap memperleceh kualiti ibadah para jemaah walau secara umum sekalipun. Sindiran seperti “minggu pertama penuhlah, lepas-lepas tu tinggal satu saf”, “yang muda-muda ni larat 8 rakaat je, yang tua-tua ni 23 rakaat steady lagi”, “10 malam terakhir sibuk bakar kuih raya & jahit baju raya”, “lailatulqadar […]

  • , ,

    Selamat Jalan Atuk Weigang

    Minggu ini ialah minggu yang sukar buat bola sepak negeri Perak apabila dua tokoh utama pergi meninggalkan kita semua. Pada 9 Jun lalu Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar dan hari ini, 13 Jun 2017, Karl Heinz Weigang pula dijemput tuhan. Hal paling menarik apabila membicarakan soal kedua-dua tokoh ini ialah mereka ialah gabungan terbaik ketika […]

  • Hot

    , ,

    Apa Perlu Buat Dengan Lambakan Harum Manis?

    Apabila pemasaran tidak dibuat, tak perlu kalian berharap produk terjual. Dalam kes Harum Manis, walau sudah bertahun ia wujud dalam negara, pasaran tetap terkuncup sekiranya tidak ada ‘reminder’ dalam bentuk iklan, review serta penerangan produk. Harga, kualiti, dan logistik akan ikut dapat nama. Produk pun terjual. Lihat bagaimana buah strawberry dari Cameron Highland. Ia sentiasa […]

  • Trending Hot Popular

    , ,

    Penyakit Eksklusif Melayu-Islam

    Orang Melayu-Islam secara khususnya ada satu jenis penyakit yang dipanggil “exclusivity”. Mungkin dalam bahasa yang mudah dipanggil penyakit memonopoli hak eksklusif. Lebih senang faham lagi, tamak pada sesuatu yang bukan hak mereka. Sewaktu bulan puasa di Libya dulu, aku adalah lelaki Islam tunggal di dalam villa kami menetap di Tripoli. Waktu berbuka memang sangat meriah, […]

  • , ,

    Cabaran Hidup Bersama Selepas Berkahwin

    Berubah selepas setahun? Sepanjang menguruskan kes, permerhatian kami mendapati : 1) Warna sebenar pasangan dalam rumahtangga akan terdedah seawal seminggu dan selewat-lewatnya 3 bulan selepas berkahwin. Sanguine yang mempunyai kelemahan yang jelas mengikut pemerhatian kami berpotensi untuk mendedahkan ‘the true color’ lebih awal jika dibandingkan dengan melancholy yang selalu menyembunyikan fikirannya. 2) Kecenderungan untuk mengawal […]

  • , ,

    CPR Hanya Guna Mulut?

    Tengah seronok membeli belah di Kota Raya, tiba – tiba nampak seorang pakcik berumur 60an rebah tak sedarkan diri. Tangannya mencengkam dada. Apa nak buat? A. Panggil bantuan orang ramai untuk menghubungi 999. B. Keluarkan telefon bimbit dan rakam video untuk Facebook Live. C. Pandang tempat lain. Buat – buat tak nampak dan sambung membeli […]

  • ,

    11 Memori Ramadan Yang Hampir Sama Dengan Semua Rakyat Malaysia

    Duduk-duduk tepi jalan sebelah petang sambil menunggu pelanggan beli kuih muih kami, teringat pula pada bulan puasa zaman kanak-kanak dulu. Seronoknya bukan kepalang. Nak dibezakan dengan zaman sekarang cukup jauh berbeza. Masa tu mana ada facebook, youtube, wechat dan KLCC. Jadi hidup kami memang banyak masanya bersama keluarga dan kawan-kawan. Antara yang diingati ialah: 1. […]

  • , ,

    Cara Menunaikan Solat Tahajud Untuk Noob

    Kedapatan ramai yang bertanyakan saya tentang bagaimana untuk solat tahajud. Apakah ada cara tertentu daripada mula bangun tidur sehingga selesai mengerjakan tahajud? Saya pun tak berapa pandai, tapi saya temukan antara perkara sunnah yang diceritakan dalam hadis yang boleh kita amalkan. Semoga bermanfaat. 1. Bangun daripada tidur dan duduk bukan terus berjogging atau mencari telefon […]

  • , ,

    Vitamin Di Bulan Ramadan

    Bulan Ramadan sering dijadikan medan manusia yang berpuasa untuk mengamalkan gaya pemakanan seimbang walaupun apabila tiba di bazar Ramadan di sebelah petang niat itu nampaknya sudah tidak lagi seimbang. Ramai juga dalam kalangan kita menganggap wujud keperluan untuk mendapatkan vitamin atau sebarang mineral tambahan bagi menguatkan tubuh untuk beribadah di sepanjang bulan ini. Jika kau […]

  • , ,

    Bagaimana Mangsa Buli Boleh Menjadi Raksasa

    Akhirnya, saya jumpa juga di Google. Inilah design buaian yang sama dengan kisah saya dibuli dulu sewaktu kecil. Tangan saya dihulur keluar di ruang (anak panah) itu, lantas pembuli beramai-ramai melompat di tempat duduk lagi satu. Lalu, tangan saya dipatahkan, bersama hilai tawa mereka. Saya terlentang, memandang langit. Meraung semahunya. Melihatkan keadaan saya waktu itu, […]

  • , ,

    Sebelum Berniat Nak Viral, Buat Ini Dahulu

    Tahun ini merupakan tahun ke-11 Facebook merajai aplikasi sosial media di negara kita. Bermula pada tahun 2004 di California, Amerika Syarikat, kemudiannya membuat pecutan ke semua negara di dunia bermula pada 2006, Facebook terus sahaja mendapat kepercayaan penuh dari semua manusia, syarikat serta semua pertubuhan yang mahukan hubungan yang dibina atas talian ini. Dikatakan, di […]

  • , ,

    Diari Ramadan Andy Sulaiman

    Kau adik beradik ramai. Dan dalam ramai itu kau yang paling kerap berada bersama keluarga. Abang, kakak dan adik kau duduk jauh, jarang sekali dapat pulang dan berkumpul bersama. Kau juga tidak bernasib baik seperti adik beradik kau yang lain. Mereka berjaya tetapi kau tidak berjaya seperti mereka. Mereka ke universiti tetapi kau hanya tingkatan […]

  • Hot Popular

    , ,

    Kenapa Perlu Boikot Wonder Woman Dan Gal Gadot?

    Wonder Woman digambarkan sebagai seorang wanita yang mempunyai kuasa luar dan kekuatan kerana dirinya yang bersusur galur daripada keturunan dewa-dewi. Kerana cintanya kepada seorang manusia, dia menggunakan kekuatannya untuk menghentikan Perang Dunia. Hebat, kan? Tapi, bila keluar saja berita filem ini akan diboikot oleh Lubnan dan disokong oleh gerakan aktivis Palestin. Ramai yang kata mengarut. […]

  • , ,

    Cheapskate Bazar Ramadan

    Bagi siapa-siapa yang nak berjimat ketika ke Bazar Ramadan, pergilah 15 minit sebelum azan Maghrib. Kau usha makanan, nampak makanan tu tinggal sikit, kau tanya harga dengan ayat, “Agak-agak semua ni berapa ringgit nak bagi pada saya? Tinggal sikit lagi ni?” Penjual tu takkan berfikir panjang untok bagi kau diskaun. Silap-silap harga patut RM12, dia […]

  • ,

    Belajar Kelas Pastri Di Kuala Lumpur Woih!

    Kalau kau semua berminat nak tambah skil membuat kek dan pastri, sangatlah digalakkan untuk menghadiri kelas membuat kek dan pastri. Jadi, yang berada di sekitar Kuala Lumpur, Puan Mazmin dan The Gourmet Whisk ada menyediakan pelbagai kelas membuat kek dan pastri. Tinggal kau nak datang dan belajar saja. Kek dan pastri dari The Gourmet Whisk ni memang […]

  • , ,

    Orang Gastrik Masih Boleh Puasa-Lah!

    Kawan aku ada gastrik yang teruk. Malah sebelum puasa ini sahaja dia kerap ulang alik ke hospital untuk mengambil suntikan Bascopan dan sebagainya. Namun, jika kau nak tahu, masa puasa, dia ok. sepanjang dia hidup, kata dia, dia tak kena serangan gastrik yang teruk. Relaks-relaks masih boleh berpuasa dengan baik. Apa yang dia buat ialah: […]

  • , ,

    Tudung Kepala Tak Wajib?

    1. Ok, saya nak respond sikit tentang isu Maryam Lee yang telah mengisytiharkan untuk membuka tudung kerana mendakwa dipaksa untuk memakainya sejak kecil. Tahun lepas kita pernah digemparkan dengan artikel Mariam Mokhtar yang mempertikaikan syariat pemakaian tudung dengan mengatakan ia hanya budaya masyarakat arab yang menyerap masuk ke budaya kita. 2. Isu ini sebenarnya dah […]

  • Hot

    ,

    Solidariti Untuk Rumah Flat PPRT

    Satu bulan telah berlalu dari sepuluh hari itu. Atas urusan kerja, aku menumpang di rumahnya untuk satu tempoh waktu pendek. Menjalani rutin orang kota. Keluar pagi dan pulang hampir jam 12 tiap hari. Sama ada urusannya cuma keluar makan sesudah pulang kerja atau waktu kerja memang habis lewat. Pagi tadi selepas sahur, aku terlelap di […]

  • , ,

    Proton Di Tangan China?

    Sebilangan orang kita senang dipancing. Letak sahaja tajuk “China’s Geely to Acquire Proton”, “Proton di tangan China” dan letak gambar PM di sebelah, maka reaksi orang kita akan jadi “Woi! Semua nak jual dekat China, lepas ni nak jual apa lagi???!!!” Kecelaruan minda berlaku apabila media tidak profesional dalam mengguna istilah ekonomi dan perniagaan, dan […]