More stories

  • Trending

    , ,

    Kenapa Kita Kekurangan Pakar Wanita?

    Puan Leha bermasalah batu karang. Dia baru saja pulang dari klinik pakar, seperti yang dirujukkan oleh doktor keluarganya. Dengarnya batu karang itu menyumbat ureter (saluran yang mengalirkan air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing) menyebabkan ureter serta buah pinggangnya bengkak. Mujur fungsi buah pinggangnya masih bertahan. Jika dibiarkan lama lagi, mungkin rosak terus buah […]

  • , ,

    Betulkah Peniaga Wajib Bayar Cukai?

    Setakat artikel ini ditulis sebanyak 6,429,585 perniagaan telah didaftarkan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Ada perniagaan yang sudah semakin maju. Tidak terlepas perniagaan yang hanya cuba-cuba, suka-suka, akhirnya dibiarkan mati begitu sahaja. Bukanlah berkenaan kejayaan ataupun kegagalan sesebuah perniagaan yang ingin saya perkatakan. Rata-rata orang berniaga terlupa yang kemajuan negara kita berdiri di atas pembayaran […]

  • Trending Hot

    , ,

    Mengapa Manusia Jadi Bodoh Apabila Berada Dalam Kelompok?

    Aku teringat, pada tahun 1950 dulu, Solomon Asch daripada Universiti Harvard ada buat eksprimen psikologi sosial. Dia kumpulkan sekumpulan manusia untuk lakukan eksperimen. Eksperimen dia mudah gila. Ada dua keping kad. Kad pertama ada gambar segaris panjang. Kad kedua pula ada tiga garis panjang yang berbeza-beza yang bertanda A, B dan C. Asch cuma minta […]

  • Trending Hot

    , ,

    Kau Tahu Apa Perlu Buat Bila Bertemu Ular?

    Ular bukanlah seperti yang ditunjukkan dalam wayang gambar di mana mereka menyerang manusia. Hakikatnya, ular adalah haiwan yang pemalu dan tidak mengganggu manusia kecuali berasa terancam. Walaubagaimanapun, sesetengah spesies boleh menyebabkan kecederaan serius termasuklah kematian. Ular tedung selar (King Cobra, Ophiophagus hannah) jantan bagaimanapun boleh bertindak sebaliknya terutamanya pada musim membiak. Oleh itu, paling terbaik […]

  • Hot

    , ,

    Menentang Elitis Metal

    Apa itu Elitis Metal? Elitis Metal ialah kelompok pendengar atau pemuzik yang taksub dan mengkagumi rentak heavy metal yang tradisional dan old-school, menafikan dan enggan menerima sebarang jenis cabang genre yang lahir daripada evolusi muzik metal itu sendiri. Di Barat, golongan ini lebih mudah dikenal pasti dengan cara penampilan dan imej mereka yang ketara ‘metalnya’; […]

  • Hot

    , ,

    Bukan Mahal Pun Nak Pakai Barangan Ori, King!

    Sebelum aku mengulas lanjut tentang polemik Ori versus Copy ni, suka untuk aku membuat refleksi diri sendiri sebelum aku melontar sudut pandang peribadi. Head to toe: Topi – Supreme 6 Panel Chenille Cap .Ori aku beli dari preme.kl. Nego punya nego dapatlah aku beli pada harga yang aku kira OK. Biarpun main benda-benda streetwear ni […]

  • , ,

    Senangnya Nak Masak Sardin De Amor!

    Setiap kali buka tin sardin, hati berdebar-debar kan. Sebab kita tahu benda tu tak sihat, banyak benar bahan pengawet(sebab tu tahan bertahun dalam tin), tapi nak makan jugak sebab sedap dia ya rabbi, tak boleh ampun. Makanya buat sendiri sajalah. Tak perlu tunggu kau ada periuk Noxxa bagai. Akak tak perlukan periuk tu kat rumah. […]

  • Trending Hot

    , ,

    Terima Kasih Jagakan Siti Untuk Kami, Kak Rozi!

    Tanggal 5hb Mei 2017 pastinya menjadi sejarah buat Dato Siti Nurhaliza (DCT) kerana selepas dua tahun, beliau kembali memeriahkan industry muzik tanah air dengan buah tangan terbarunya, SimetriSiti. Album ke-17 ini memuatkan 10 lagu yang mana Dato Siti banyak bekerjasama dengan ramai kenalan juga rakan seperjuangan beliau di dalam arena seni suara. Jujurnya, saya sendiri […]

  • , ,

    Selepas 16 Tahun Disekat, Megadeth Merajai Stadium Negara

    Tarikh 4 Mei 2017 telah menjadi tarikh keramat buat seluruh Metalhead di Malaysia apabila buat pertama kalinya, pioneer irama Thrash Metal dunia, Megadeth beraksi di pentas Stadium Negara, Kuala Lumpur. Megadeth, merupakan sebuah band Thrash Metal dari California, Amerika Syarikat yang ditubuhkan oleh Dave Mustaine (vokal, gitaris) sejurus beliau ditendang keluar dari sebuah lagi band […]

  • , ,

    Kejamnya Apabila Membuat Pulau Buatan Manusia

    Masuk rumah. Semuanya senyap sunyi. Suami tak bercakap. Isteri tak bercakap. Apabila isteri mahu bercakap, suami sudah keluar rumah ‘ngeteh’ bersama kawan-kawan. Apabila suami mahu bercakap, isteri sudah tidur di bilik keletihan. Anak-anak? Disuruh buat kerja rumah. Tiada siapa meneman. Akhirnya buku ditolak ke tepi, layan Insta di iPhone 7 plus lebih menarik. Dari mana […]