More stories

  • Trending Hot

    in ,

    Kahwin Sahaja Dulu!

    Hari tu ada ke kedai gunting rambut. Sambil rambut saya dipotong, sempat sembang-sembang dengan tukang gunting. “Awak dah kawin ke?” Saya tanya dia. Lalu dia jawab, “Belum lagi bang. Gaji saya pun tak seberapa. Nak bagi anak orang makan apa nanti? Nantilah kalau dah stabil baru fikir pasal kawin.” Entah macam mana, tiba-tiba keluar dari […] More

  • Trending Hot

    in ,

    Jangan Bimbang Janna Nick, Abang Ada

    Aku betul-betul tak sangka seorang Janna Nick boleh menggegarkan bumi Malaysia sehingga menimbulkan pelbagai perbalahan pandangan. Ada yang menegakkan idea sendiri, ada yang boleh berkomunikasi dengan jelas dan ada pula yang mengambil kesempatan. Aku mudah sahaja dan berpegang pada situasi Janna, beliau mungkin berada dalam keadaan tidak bersedia untuk menonton filem berkenaan dan dia pergi […] More

  • Trending

    in ,

    Ayuh Rakyat Malaysia. Kita Undi Sampai Berjaya!

    The Beauty & The Book Award merupakan pertandingan yang diadakan bersemperna dengan Pameran Buku Frankfurt yang akan diadakan pada 11 hingga 15 Oktober 2017 ini di Jerman. Tujuan The Beauty & The Book Award yang mula diperkenalkan sejak tahun 2014 ini adalah untuk menghargai buku-buku yang mempunyai kulit hadapan buku yang menarik dan cantik. Kriteria […] More

  • in ,

    Mengejek Si Pembunuh Diri

    Depresi, keinginan membunuh diri, ejekan dan dramatis. Ku baca berpuluh ulasan ignoran tentang kemurungan. Tak kurang juga yang mengaitkan segalanya dengan kekurangan iman, tak percaya Tuhan dan sebagainya. Kemurungan adalah satu proses panjang melibatkan pelbagai faktor, ia mengubah cara berfikir dan bertindak. Ada yang jatuh ke dalam lubang hitam kerana sejarah masa lalu dan jangkaan […] More

  • in ,

    Oh Anok-Anok Tok Leh Meraso Mandi Lauk

    Semua orang inginkan keturunan. Keturunan yang kita namakan zuriat. Zuriat yang bakal menjadi penyambung legasi kita di masa hadapan. Paling penting, mereka akan mendoakan kita kelak apabila kita telah tiada. Kira pendapatan pasif untuk kita juga lah. Itu pun kalau ajar elok-elok. Guru mulia saya berkata : Nikmat keturunan itu adalah hak Allah. Yang menentukan […] More

  • in ,

    Tentang Crowdfunding Yang Kau Perlu Tahu

    Memandangkan saya sendiri dalam mood ‘fundraising’, marilah saya bercerita sedikit tentang salah satu cara alternatif untuk kita mencari dana pelaburan – iaitu equity crowdfunding. Konsepnya mudah saja. Radzi Fixers Sdn Bhd mahukan pelaburan untuk beli aset, kembangkan operasi atau mahu melancarkan produk baru. Mereka pun mengeluarkan ‘prospectus’ yang mengandungi pelan bisnes untuk diedarkan kepada umum/‘crowd’. […] More

  • Trending Hot

    in ,

    Jangan Bagi Anak Anda iPad!

    Dia anak syurga saya. Posting pagi ini sangat panjang dan beremosi. Anda wajib sediakan tisu. Kerana untuk menaip tajuknya sahaja, air jernih mula bergenang di tubir mata. Pagi ini Sally dapat berkongsi rasa dan ada banyak info yang didapati daripada warga titans ladies. Bila kita berada di dalam kelompok yang sama, bukan sama-sama mengeluh dan […] More

  • in ,

    Profesion Keguruan Pantang Ditegur?

    Apa yang Mutalib Uthman tulis di wall Facebook dia tu memang kami bincang di dalam kereta semalam. Aku nak mengaku yang aku mulakan isu tu. Mengharapkan hujah balas daripada Zamir, namun hampa. Dia rilek menyandar kat belakang. Bila pagi ni Mutalib naikkan isu cikgu-cikgu, aku dah mula risau sebab aku dah pesan kat dia, benda […] More

  • Hot

    in ,

    Rosaknya Sistem Pendidikan Kerana 4 Perkara

    Semalam aku dan 2 orang bekas guru ZF Zamir dan Zulhilmi Daud berbincang panjang mengenai kepincangan Sistem Pendidikan Malaysia. Kesimpulan yang kami dapat adalah, Sistem Pendidikan ini rosak dek 4 perkara: 1. Cikgu yang merasakan kerja dia lah yang paling susah di alam semesta ni. Dan kerja dia itulah yang paling mulia. Sebab tu apa benda pun, jadi gila […] More

  • in ,

    Selamat Hari Peneroka Warga Felda!

    “Belikan mak sos cili dengan kicap sekejap,” Emak hulurkan duit dan aku terus mencapai kunci motor. Motor EX5 kepunyaan abah aku ini biasanya digunakan oleh beliau untuk ke tempat-tempat yang dekat sahaja. Walau jarak kedai dan rumah hanya sepelaung, naik motor akan jadikan kau hero dan power pada waktu itu. Aku duduk atas tempatnya, warna […] More

  • in ,

    Menangis Kerana Babi

    Hanya kerana cerita babi (superpig). “Eh, kenapa yang beria-ia sangat menangis ni?” Abah menegur. Dia melangkah longlai masuk ke dalam bilik. Dihempas badan yang ringan itu ke atas katil. Diambil bantal dan ditutup muka. Dari badan yang masih terjulur, jelas naik turun dada seperti mengempang ombak emosi yang tidak tertahan. “Zahraa, abah cakap dengan Zahraa […] More

  • Hot

    in ,

    Dua Kali Tiga Betul, Tiga Kali Dua Salah?

    Sebab isu darab-darab (x) ini naik. Dua kali lima betul, lima kali dua salah dan sebagainya. Pada pandangan aku, mana-mana pendaraban pun tak salah. Berkenaan isu matematik darab-darab yang baru naik ini, aku dapat penjelasan sebenarnya sekolah nak ajar budak teknik kumpulan x bilangan macam panjang x lebar. Tapi salah ke kalau terbalik? Bilangan x […] More

  • in ,

    Segera Tukar Nama Laut Kita Kepada Laut Malaysia Raya

    Ramai antara kita tidak sedar meskipun tahun ini genap 60 tahun kita merdeka, namun laut milik kita masih ‘dijajah’ nama Laut China Selatan. Sebaliknya, tiga negara jiran kita telah pun ‘memerdekakan’ lautan mereka daripada ‘penjajahan’ nama Laut China Selatan ini iaitu Vietnam yang menggunakan nama Laut Vietnam Timur, Filipina (Laut Filipina Barat) dan terkini Indonesia […] More

  • in ,

    Coretan Mengenai Silibus Persekolahan Anak-anak

    Sejak akhir-akhir ini timbul perbincangan mengenai hala tuju pendidikan anak-anak kita. Sekali-kali saya tidak bermaksud untuk mengkritik, kerana saya mempunyai ramai sahabat-sahabat daripada kalangan guru, dan saya amat menyanjungi tugasan mereka dalam mendidik anak-anak kita, sebagaimana saya amat menyanjungi guru-guru saya yang mengajar berbagai konsep daripada mula membaca, mengira sehingga ke peringkat lebih tinggi. Cuma […] More

  • Hot

    in ,

    Kisah Pak Putih dan Mak Itang, Pencuri Duit Tabung Masjid

    Di sebuah ladang yang terbentang, para petaninya bukan main berjuang untuk memandaikan semua pokok dan pohon di situ mengeluarkan buah dan sayur-sayur. Maka mereka ini bangun seawal pagi, menjerang air panas, kemudian terus ke perigi mengambil lagi air untuk berwuduk, mandi dan memberi segar kepada gigi dan tubuh suci. Lalu terus sahaja mengejutkan anak-anak, disuruh […] More

  • in ,

    Kenali My Set iPhone Sebelum Kau Menangis Sebab Tersalah Beli

    Tahukah tuan? Sebelum kau membeli iPhone 7 Edition yang baru ataupun second user atas tangan orang, ada beberapa perkara kau perlu telitikan. Kau mesti pernah dengar Machine/Switch, dan Authorised Reseller daripada Apple, yang bersepah-sepah dalam Malaysia ni. Macam biasa, orang Malaysia di gembar-gemburkan tentang My Set. Set mana bukan point nya. Yang “jahat”nya, pembelian atas […] More

  • in ,

    Ke Mana Ringgit Telah Pergi

    Tengah kita sedang puasa, syok beraya, ada yang tak perasan isu lebih besar berlaku pada ekonomi. Diam tak diam, dah banyak kilang tutup. Berapa banyak francais negara luar pun tumbang di negara kita.. Ada yang dah ditutup tanpa diumum media. Ada juga yang diumum melalui akhbar selain akhbar Bahasa Melayu. Ada yang dah diumum lebih […] More

  • in ,

    Lain Padang Lain Belalang, Lain Anak Lain Didiknya

    Kami menghantar anak kami ke kelas berenang seawal usia 6 bulan kerana daripada pembacaan kami, itu adalah waktu terbaik untuk mengajar mereka. Semasa di hari pertama, saya memang tidak mengharapkan apa-apa daripadanya. Saya biarkan dia biasa dengan guru renang, kolam dan rakan-rakan baru di sana. Macam biasa dia teruja seperti kanak-kanak lain. Pada ketika itu, […] More

  • in ,

    Jaga Gigi Anak, Kalau Tidak Ini Yang Akan Terjadi

    Seorang ibu membawa anak kecil berusia 5 tahun dengan keadaan muka belah kirinya membengkak. Bengkak daripada atas bibir sehingga bahagian bawah mata. Bengkak kemerahan itu menyebabkan mata kiri hanya boleh dibuka separuh dan mulut akan sakit ketika membuka. Pemeriksaan kita mendapati banyak gigi dalam mulut budak kecil ini sudah rosak. Gusi atas sebelah kiri juga […] More

  • in ,

    Ini Yang Berlaku Setiap 20 Minit Berlalu Di Seluruh Dunia

    Kita sering mengatakan bahawa ‘masa itu pantas berlalu’. Sampaikan kita tak sempat untuk melakukan pelbagai perkara dalam masa 24 jam sehari. Tetapi sebenarnya, setiap minit yang berlalu itu berlaku pelbagai perkara yang kita tidak sedar. Di sini abang kongsikan 20 perkara yang berlaku setiap minit di seluruh dunia untuk maklumat bersama. 1. Hampir sejuta manusia […] More

  • Hot

    in ,

    Polo: #TeamKJ vs #TeamTMJ

    Polo merupakan salah satu daripada segelintir sukan yang mengguna pakai sistem handicap dalam permainannya. Handicap dalam polo diperkenalkan oleh Henry Lloyd Herbet, presiden pertama United States Polo Association agar setiap pasukan yang bertanding seimbang dari segi kekuatan walaupun mempunyai pemain yang berbeza kehandalan. Secara ringkasnya, handicap polo ini diukur pada setiap pemain. Handicap paling rendah […] More

  • in ,

    Menyanggah Perokok Sialan

    Petang tu saya teringin nak makan soto. Jarang saya jumpa soto yang sedap, tapi di Kota Damansara ada satu kedai soto yang betul-betul menepati piawaian tekak saya. Jadi kami sampai ke kedai dan terus order soto. Ketika saya memilih tempat duduk mengadap jalan raya, ada satu pasangan yang baru tiba duduk berdepan dengan meja kami. Pasangan […] More

  • in ,

    “Orang Yang Berduit Macam Saya Tak Perlukan Pertolongan Orang Lain”

    Hari ini saya berpeluang membawa ayah saya berurut tradisional di Kampung Simpang Durian, Negeri Sembilan. Dengarnya urutan sendi di sini sangat bagus. Semasa kami sampai ada 2 orang pesakit di sana. Kami tulis nama ayah pada buku log sebagai ‘nombor giliran’. Kami dapat nombor 3. Selepas menurunkan ayah dari kereta, kami ada berbual dengan beberapa […] More

  • in ,

    Asal Usul Poster “KEEP CALM”

    Beberapa tahun kebelakangan ini, kalau kita Google, banyak poster “Keep Calm” kita boleh tengok. “Keep Calm and” dot dot tambahan ayat belakang. Dari mana asal datangnya semua ni? Sebenarnya, poster pertama dicipta adalah sebagaimana gambar di bawah, dengan slogan “Keep Calm and Carry On” dengan simbol Tudor Crown di atasnya, iaitu simbol kebangsawanan British, berserta […] More

  • in ,

    Sejarah Ringkas Spiderman Yang Kau Perlu Tahu

    Sepanjang filem Spiderman ditayangkan sejak tahun 2002, satu filem pun aku tak terlepas menontonnya. Aku peminat Spiderman dari dahulu lagi. Sampaikan masa kecik-kecik umur 8-9 tahun, lepas solat, aku akan berdoa pada Tuhan agar Tuhan hantar seekor labah-labah radioaktif untuk gigit tangan aku dan menjadi Spiderman. Hari ini merupakan hari pertama tayangan filem solo Spiderman […] More

  • in ,

    Pegawai Perubatan Tak Perlu Lulus Bahasa Melayu. Bagaimana Reaksi Rakyat?

    Baru-baru ini digemparkan dengan isu kerajaan yang ingin melonggarkan syarat kelulusan Bahasa Melayu bagi menjawat jawatan Pegawai Perubatan. Pada Ahad, 2 Julai lalu, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan berkata Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah memberi persetujuan bagi kelonggaran syarat itu pada 23 Feb lalu untuk pelantikan secara kontrak untuk jawatan […] More

  • in ,

    Henti Popularkan Benda Bodoh

    Ketika pertandingan Ratu Cantik (Miss Universe) pada tahun 2000, Ratu dari Uruguay, Katja Thomsen Grien pernah tanya, “Kalau kejahilan adalah kebahagiaan, kenapa kita cari pengetahuan?” Ingat tak pepatah yang menyebut, “Ignorance is bliss?” Soalan yang ditimbulkan oleh Grien, atas pepatah itulah. Kalau kejahilan membahagiakan, kenapa manusia cari pengetahuan untuk memadamkan kejahilan? Tentu kita memahami maksud […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.